Değerli arkadaşlarım miladi takvime göre  doğa’nın uyanışı, altı mart’ta son cemre’nin  düşmesiyle,toprağın tav’a gelmesi, yazlık bitkilerin ekime başlanması , ülkemiz’de farklı şekillerde, ilçemiz YEŞİL TİRE’de bayram ve şenlik havasında kutlanan Sultan Nevruz’u ve bir çok mevsimsel değişiklikleri içinde bulunduran, biraz da olsa yaz mevsiminin müjdecisi diyebileceğimiz ,baharın ilk ayı olan mart ayına girmiş bulunuyoruz.
Bu tanımlamamız  kış mevsiminin kasvetli havasından kurtulup, farklı bir mevsime tebdil’in ilk adımı da diyebiliriz.Birde mart ayının etkinlikler, önemli gün ve haftalar bakımından zengin ve aktif bir ay olduğunu söyleyebiliriz. Mali yılbaşı (içinde otuz altı tane beyanname, ödeme ve çeşitli vergileri kapsayan) esnaflarımız ve işletmeciler adına bu aya “kabus ayı”, halk arasında da “mart ayı dert ayı” diye anılmakta.
Değerli okurlar sondan başlayarak, mali yılbaşını biraz aktarmaya çalıştım.
Biraz da izin verirseniz özetle, tarihimizde geçmiş Mart aylarında neler olmuş bakalım:
1 MART
İlk osmanlı meclisinin açılışı(1877)
Bosna-Hersek Bağımsızlığını ilanı(1992)
2 MART
Emir Sultanın vefatı(1430).
Selim Sırrı Tarcan’ın vefatı(1956)
3 MART
Hilafetin (Halifelik) Kaldırılışı(1924)
Tevhid-i Tedrisat kanununun kabulü(Eğitimin Tekke,Zaviye ve medreselerde sonlandırılıp, okullarda başlaması) (1924)
Diyanet işleri Bşk.kuruluşu(1924)
THY uçağının PARİS yakınlarında ormana düşüp 346 kişinin ölümü ile sonuçlanan uçak kazası.
ZONGULDAK Kozlu’da kömür madenindeki grizu patlaması 270 ölü(1992)(işçi arkadaşlarımı Rahmetle yad ediyorum.)
4 MART
Son Halife Abdülmecid’in sürgün edilişi(1924)
İstiklal Mahkemelerinin Kuruluşu(1925)
5 MART
FATİH SULTAN MEHMET(HAN’ın)Tahta çıkışı(1451)
Yeşilay’ın Kuruluşu(1920)Kuruluş amacı İngiliz işgal güçlerinin İSTANBUL’a getirdiği içkilerin  yayılmasına engel olmak için, dönemin Şeyhülislamı İbrahim Haydari zade’nin himayesinde DR.Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından 1MART 1920 de padişahın izniyle HİLAL-İ AHDAR adıyla kurulmuştur.Günümüzde, varlığıyla yokluğu belli olmayan bir kuruluşumuz.
6 MART
Piri Reis’in Şehit edilmesi(1554).
İlk İmam hatip Lise’sinin açılışı(1951).
1- 7 MART
Deprem Haftası.
İstiklal mahkemelerinin kapatılması(1927)
8 MART
PEYGAMBERİMİZ (SAV) MİLADİ 632 CUMA günü okuduğu Veda Hutbesi, Yeryüzündeki tüm insanlığa hitabıyla, faizin haram olduğu, insanların ancak kardeşliği, cahiliye devrinden kalma alışkanlıklarının men edilmesi (bozgunculuk, haram,fitne, ALLAH’A ortak koşma, kul hakkı) sadece bir kaçı, hiçbir kimsenin hiç bir kimseden üstünlüğü olmadığını, insanlığa bir ömür boyu kılavuz olabilecek, bir dünya ve ahiret reçetesi, tarifi mümkün olmayan bir harita, en çok etkilendiğim şu bölümü olmuştur; “ASHABIM:Sizlere iki önemli emanet bırakıyorum, birincisi KURAN-I KERİM, ikincisi PEYGAMBERİN sünnetleri, bu iki emaneti bırakmadıkça yolunuzu şaşırmayacaksınız.” diyerek dünyadan ahirete kadar olan  seyir ışığla yolumuzu aydınlatmış.
Yıldırım Beyazıt’ın vefatı(1403)
Dünya Kadınlar günü:1800 lü Yıllarda AMERİKA’daki tekstil işçisi bayanların,çalışma şartlarının iyileştirilmesi için düzenledikleri mitingte 40.000 bayan işiçnin hayatını kaybetmesi ile müteakiben yıllarda bu tarih dünya kadınlar günü olarak kutlanmış.
10 MART
Telefonun icadı,11 Mart İngilizlerin Bağdat’ı işgali. 12 MART İstiklal Marşımızın TBMM’de kabulü(1921).14 MART Rumi Takvimin Kullanmaya Başlanması(1840).
Tıp Bayramı.
15 MART
Talat Paşa’nın ermeniler tarafından öldürülmesi.(1921).16 MART(1920) İSTANBUL’UN İşgali.
18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ(1915).19 MART OSMANLI Meclis-i mebusanı’nın açılması(1877).
21 MART
Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü,
Nevruz Bayramı,
21-26 MART (ORMAN HAFTASI)
22 MART
Vergi Haftası.
23MART
Bediüzzaman Said Nursi’nin vefatı(1960).Yaşantısını sadece kuran-ı kerim’in tefsiri olan risale-i nur eserlerini yazmaya ve yaymaya adamış,şeyh said isyanının bastırılmasında önemli rol oynamıştır. Şeyh saide ”İdarecilik ve yöneticilik TÜRK’lere mahsustur ,kürtlere değil” diyerek kürt isyanının yanlışlığını vurgulamıştır.Günümüzde defaaten anlatılmalara rağmen Şeyh Said’le,Saidi Nursi’nin aynı kişi olduğu gibi yanlış bir kanı oluşmuştur.Gerektiğinde ATATÜRK’ün yanına çağırarak istişare ettiğini,bazı bilgi paylaşımlarında bulunduğunu,CUMHURİYET’in Kuruluşundan sonrada çeşitli hapis,sürgün gibi cezalar alıp birçok işkencelere maruz bırakıldığını çeşitli kaynaklardan okuyoruz. Said Nursi’nin eserleri günümüzde bir çok dillerde yayınlanarak okunuyor,adına sempozyumlar,konferanslar,seminerler düzenleniyor. 
Dünya Meteoroloji Günü.
24 MART
Halife Harun Reşid’in vefatı(809).
25-31 MART KALP HAFTASI.
27 MART
Gediz Depremi(1970 de.1086 ölü).7.1 Şiddetindeki depremde 1086 ölü,1250kişi yaralı,9456 binanında yıkılmış ve altı saniye sürmüştür.Ülkemizde yaşanan büyük depremlerden biri olan GEDİZ depremi halen çevresinde hareketliliğin sürdüğünüde yakın geçmişteki KÜTAHYA depreminden anlıyoruz.
28 MART
Dünya Tiyatrolar Günü.
29 MART
Malazgirt Muharebesi(1071) ve 30 MART FATİH SULTAN MEHMET’in doğumu(1432)
Değerli okurlar,
Yukarıdaki kronoloji sırasına yazmadığım önemli günler daha var, kısaca bilgilerimizi tazelemek adına bazılarını sizlerle paylaşmayı düşündüm.Takdir edeceğiniz üzere tamamını açıklamak ay içinde mümkün değil,onun için bazı olayları az da olsa altlarında kısacık yorumlar eklemeye çalıştım.
Şimdide haftalık periyodlar halinde Mart ayı sonuna kadar ilki şimdi olmak üzere dört ayrı yazım da siz değerli okurlara aktarmaya çalışacağım.
Ne rastlantıdırki doğumu ile taht’a çıkışı aynı aya tekabül eden FATİH SULTAN MEHMET’İ , müteakiben hafta, 10 MART’ta iletişimde ve medeniyyette  devrim diyebileceğim (TELEFON’un) icadı, aynı sayfada İSTİKLAL MARŞIMIZIN TBMM’de kabulünü, üçüncü hafta 18 MART:ÇANAKKALE ZAFERİNİ, mart ayı nın son yazısınıda 25 MART, nevruz ve orman haftası ile ilgili düşündüklerimi, siz değerli okurlarla paylaşmayı çalışacağım.
FATİH SULTAN MEHMET, 30 MART 1431(H.833) Pazar günü EDİRNE ‘de doğmuş, Annesi,Hatice Alime Huma Hatun. Babası, Sultan II Murat HAN. Küçük yaşta eğitim ve terbiyesine büyük önem verilen şehzade Mehmet’in zamanın büyük alimlerinden olan hocası Molla Gürani, din ve fen ilimlerinde ise yine devrin alimi Akşemseddin hazretlerinin şehzadenin her şeyiyle bizzat ilgilendiğini çeşitli kaynaklardan öğreniyoruz. 12 yaşında devlet yöneticiliği tecrübesi için Manisa’ya vali olarak tayin edilmiş, kısa bir süre sonra babası tarafından tahta çıkarılmıştır. Yedi tane yabancı dil bildiği, soğukkanlılığı, devlet işlerinde ketum oluşu, olaylara teenni ile yaklaşımı, okumayı ve araştırmaya sevgisi olan bir padişahtı. 1466 yılında Batlamyos (matematiksel) haritasını yeniden tercüme ettirip arap harfleriyle yazdırmıştır. Bilime verdiği önemle bilim adamlarının din, dil ve ırk farklılığını gözetmeksizin çalışma imkanlarının önünü açmıştır. Nitekim astronomi bilgini Ali Kuşçu(15.YY.Yaşamış ünlü bir matematik ve astronomi bilgini) aynı dönemde İSTANBUL’a Gelmiştir. Ressam Bellini’yi (1429-1507 Yıllarında yaşamış İtalyan ressam) davet ederek kendi resmini yaptırmış. 1481 yılına kadar hükümdarlık yapan FATİH, bizzat 25 sefere katılmış. 20 Yaşında Osmanlı padişahı olan Sultan II Mehmet İSTANBUL’u fethedip 1100 yıllık Doğu Roma imparatorluğunu ortadan kaldırarak Fatih ünvanını almıştır. PEYGAMBERİMİZ (SAV)’in Hadisinde müjdelediği, İSTANBUL’un fethini gerçekleştiren büyük komutan olmuştur. Orta çağı kapatıp, Yeni çağı açan Cihan imparatoru Fatih Sultan Mehmet, Nikris(halk arasında gut diye bilinen) hastalığından dolayı 3 Mayıs 1481 günü vefat etmiş, Fatih Camiinin yanındaki Türbesine defnedilmiştir.
Değerli okurlar elbette Cihan hükümdarını kırık dökük kelimelerle anlatmam mümkün değil, sadece bahsini atlamamak adına sizlere sunmaya çalıştım.
Siz değerli okurlarımızı sevgi, selam ve muhabbetlerimle kucaklıyorum.