Uçak ambulanslarla  şehirler hatta ülkeler arası mesafeleri, helikopter ambulanslarla, şehirler ve il-ilçe arası mesafeleri en aza indiren, paletli ambulanslarla aşılamayan karlı yolları aşan, deniz ambulanslarıyla ulaşılamayan sulara ulaşan, motorsiklet ambulanslarla trafikte geçiş avantajı sağlayan Sağlık Bakanlığımız, en çok kullanılan kara ambulanslarının da vatandaşa en kısa sürede ulaşması için, sistemde sürekli yenilikler yapıyor. Teknolojinin nimetlerinden üst düzeyde faydalanılan sistemde, acil yardım hizmeti isteyen vatandaşa ivedilikle ulaşılması sırasında yaşanılan durumlara çözümler geliyor. 112 ye gelen çağrılarda, uydu üzerinden sinyalizasyon sistemi ile aranan nokta tespit edilerek adrese daha çabuk ulaşılması sağlanacak. Yeniliklerin en önemlisi de ambulansların seyir halinde maruz kaldığı durumlara alınacak tedbirleri içeriyor.


       Ambulans ile zamana karşı yarışımızda, bizleri en çok zorlayan, bilinçli ve bilinçsiz olarak trafikte ilerlememizi engel olan, bizlere ve dolayısıyla hastamıza dakikalar kaybettiren sürücülerdir. Bilinçli diyorum, çünkü gerçekten, ambulansı görmesine rağmen el kol hareketi yaparak, direksiyon başında sırıtan, kasıtlı olarak yol vermediği gibi geçmemize de engel olan magandalar var. Bilinçsiz diyorum, çünkü aracıyla yolun hangi şeridinde gitmesi gerektiğini bilmeyen, düşük kilometre hızlarda bile sol şeridi meşgul eden, ve araçların birer adet dış yanlarında, bir adet iç ortasında bulunan halk arasında ayna denilen objelerden bihaber olan, es kaza ambulansın siren sesini duysa bile heyecanlanıp ne yapacağını kestiremeyen sürücüler var. Ha unutmadan şunu da belirteyim. Ambulansı görür görmez yol verdiği gibi diğer sürücülerinde yol vermesini sağlayan duyarlı sürücülerinde varlığı aşikar.

     İşte tamda bu noktada güzel bir uygulama başlıyor. Tüm ambulansların ön ve arkalarına kameralar takılıyor. Kısa sürede bizim ambulanslarımızda da olacak. Özellikle ambulansa yol vermeyen sürücülerin sayısını en aza indirgeyecek bir uygulama olacak. 12 saniye içinde ambulansın yolunu boşaltmayan sürücü 80 tl para cezası ödeyecek. Aynı şekilde ambulansı arkadan takip eden sürücüler için de ceza geliyor. Bizim İzmir e giderken çokça yaşadığımız bir durum arkadan yakın takipler. Hatta birkaç kere ambulansı takip ederken çarpanlar oldu. Bazen aynadan bakıyorum üç araba dörtlü flaşörlerini yakmış bizi takip ediyor. Aklı sıra kendine hasta yakını süsü veriyor. Bizimle birlikte ışıklarda geçiyor. Bu kurnaz sürücüler içinde iyi olacak kamera sistemi. Ayrıca ambulansa nasıl yol verileceği ile ilgili konular sürücü kurslarında öğretilecek, sınavlarda sorulacak, tv dizilerine ve kamu spotlarına konu olacak. Bu sayede halkımız bilinçlendirilecek.


     İlçemiz halkı için bu konu ile ilgili özel bir paragraf açmam lazım. Sürücülerimiz yol verme konusunda oldukça duyarlı. Gerekeni çoğunlukla yapıyorlar. Buradan tüm sürücülerimize teşekkür ediyorum. Ancak ayrıca duyarlı olmamız gereken konu ise, gelişi güzel park edilen araçlar. Özellikle ilçemizin yukarı mahallelerinde bizler için çok sıkıntı oluyor. Bu konuda da vatandaşlarımız hassas olurlarsa belki de bir kişinin hayata tutunmasına engel değil yardımcı olmuş olurlar. Unutmayalım ki çalan her ambulans sireni bir hayata yetişmek için çalıyor. O hayata yol açmalıyız. Ve dilediğimiz şudur ki, ne bu sebeplerle hiç kimse ceza yesin, ne de ulaşmaya, ulaştırmaya çalıştığımız hastalarımız mağdur olsun. Saygılarımla, sağlıcakla…