Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi kapsamında “Zeytinde Su Hasadı Projesi” Tire’ye bağlı Kahrat Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Tireli Kadın Üretici Nuriye Özgür'e ait 1 dekarlık alanda uygulamaya koyulan proje bölgedeki üreticilere umut ışığı oldu. Projenin fidan dikimi ve uygulama törenine Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mutlu Tıraş, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nden yetkililer ve çok sayıda üretici katıldı.

Proje uygulamasının ardından konuşan Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, projenin önemine vurgu yaptı. Özellikle Küçük Menderes Havzası’nda yaşanan su sıkıntısına dikkat çeken Çobanoğlu, “bu proje bölgedeki birçok üreticiye umut ışığı olacaktır” dedi.

PROJENİN ÖNEMİ

Yere düşen her damla suyun toplanarak depolanmasının hedeflendiği proje yağışsız dönemlerde bitkilerin su ihtiyaçlarını karşılamada oldukça önem taşıyor. Toplam yıllık yağışın yüksek, ancak yetiştirme mevsiminde düzensiz bir dağılıma sahip olması ve şiddetli sağanaklar halinde düşmesi tarımsal üretim faaliyetlerini engelliyor. Hızla yüzey akışa geçen su bitkinin ihtiyacını karşılamasına izin vermemesinin yanı sıra erozyona neden olarak verimli üst toprağı da beraberinde götürüyor. Temel ilkesi arazinin bir bölümüne düşen genellikle de küçük ve verimsiz yağmur suyu payını bir başka bölümün payına eklemek olan su hasadı; kurak alanlarda geçmişten günümüze hem yağışın toplanarak bitkinin ihtiyaç duyduğu zaman kullanabilmesi, hem de erozyona bağlı toprak kaybını önlenmesi amacıyla uygulanmaktadır. Su hasadı son yıllarda tüm dünyayı etkileyen iklim değişikliği neticesinde düzensiz ve şiddetli gele yağışları bitki ve toprak üzerinde yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmada oldukça etkili ve düşük maliyetli bir yöntemdir.  Proje 3 yıl sürecek olup; 2019 -2021 yılları arasında devam edecektir. Proje İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelinin koordinatörlüğünde, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) ile birlikte yürütülecektir.

Editör: Haber Merkezi