Tire’nin köklü inşaat firmalarından biri olan ve kurulduğu günden bu yana ürettiği konutlar ve kaliteli işçiliğiyle adından sıkça söz ettiren Tapkın İnşaat, konut sektörünün yeni trendi akıllı ev sistemine geçti. 40 yıllık tarihiyle yüzde yüz yerli olan Audıo markasıyla anlaşmaya varan Tapkın İnşaat, geçtiğimiz günlerde imzalanan protokol ile Akıllı Ev sistemine resmen geçiş yaptı.

İMZALAR ATILDI

Audıo Görüntülü Diafon ve Akıllı Ev Sistemleri Bölge Satış Müdürü Gökhan Durak, geçtiğimiz günlerde Tire’ye gelerek Tapkın İnşaat’ı ziyaret etti. Burada Tapkın İnşaat sahibi İsmail Tapkın ile bir araya gelen Durak, iki firma arasındaki protokolü burada imzaladı. Bundan böyle Tapkın İnşaat’ın Tire’deki projelerinde akıllı ev sistemini uygulayacak.

Akıllı ev sistemi, aydınlatma ve ısıtma gibi alet ve sistemlerin uzaktan izlenmesini ve yönetilmesini sağlamak için bir ağ ile birbirine bağlı cihazların kullanıldığı evler için kullanılan bir terimdir. Akıllı ev teknolojisi, ev otomasyonu (home automation) olarak da bilinir; çoğunlukla ev sahiplerinin sahip olduğu akıllı cihazlarla, akıllı cep telefonlarına ve/veya tabletlerine yüklenmiş olan akıllı uygulamalarla evlerinin güvenliğini, konforunu ve enerji verimliliğini kontrol edebildiği sistemlerdir. Garaj kapısını açıp kapatan sistemler, alarm sistemleri, kahve makinesi zamanlayıcı gibi sistemler akıllı ev sistemlerinin basit örneklerindendir.

AKILLI EV SİSTEMİ NEDİR?

Bununla birlikte, ev otomasyonu ve akıllı evlerden bahsederken, yetenek ve örnekler daha ileri seviyelere gidiyor. Ayrı ayrı çalışan cihazlar yerine akıllı bir ev, bir ana ev otomasyon denetleyicisi tarafından kontrol edilen birden fazla alt sistemi birleştirir. Bu ana otomasyon denetleyicisi, ev otomasyon sisteminin oyun kurucusu gibidir ve ev çevresindeki tüm aygıtlardan girdileri alır, komutlar verir ve her şeyi kontrol eder. Bu denetleyiciler genellikle çeşitli olaylara dayanan tek veya çoklu eylemleri yürütmelerine olanak tanıyan karmaşık bir yazılım çalıştırır. Bu olaylar birçok biçimde olabilir, ancak esas olarak sadece iki kategoriye ayrılabilir: zaman ayarlı ve tetikleyici olaylar.

ZAMAN AYARLI OLAYLAR

Ev sahibinin istediği zamanlarda veya evin bulunduğu coğrafik konuma göre değişen gün ışığı zamanlarına göre yapılması istenen durumlardır. Bu özellik sayesinde, ev her gün belirlenen saatlerde belirlenen o saatlere özgü işlemleri gerçekleştirir. Örneğin; her gün sabah oturma odasının pencerelerinin açılarak odanın havalanmasının sağlanması veya gün batımı/doğumuna göre evin dışarısındaki ışıkların açılıp kapanması gibi.

TETİKLEYİCİ OLAYLAR

Ev otomasyon sisteminin çalışmasını tetikleyen durumlardır. Bir butona basılması, bir kapının açılması, bir hareketin algılanması, bir sensörden gelen uyarı gibi durumlar tetikleyici olaylardır. Bir butona bastığımda, şu olayı yap diye bir ayar yapabilirsiniz. Veya çocuk odasının kapısının açılması durumunda oda ışığının açılmasını sağlayabilirsiniz. Herhangi bir oda içerisinde 5 dakika boyunca herhangi bir hareket algılanmazsa oda ışığının kapatılmasını sağlayabilirsiniz. Evdeki herhangi bir odada duman algılanması durumunda sistemin ev sahibine SMS atmasını, e-posta göndermesini veya aramasını sağlayabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi