Ercan ÇELİK

Tire’de son zamanlarda üreticilerden Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’na yükselen tepkiler üzerine açıklama yapan Yücel Özen, çiftçilerin dilekçe ile bu sistemden çıkabileceğini söyledi.

KÖYLÜ “KORUMAMI BEN YAPACAĞIM” KURUM İSE “HAYIR” DİYOR

Tire Dağ Ürünleri Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yücel Özen, konuyla ilgili bilgilendirmede bulunurken, kaymakamlığın uygulamalarına tepki gösterdi. Kooperatif Başkanı Özen, “Yasa çıktığında uygulamaya tabi olan üreticiler, ağaç başı, dönüm başı ya da metrekare başı bedelleri ödemek zorundaydı. Önceki dönemlerde atlı korucular gezerdi. Hırsızlara karşı ya da diğer sorunlarla ilgili önlemler alır, çalışmalar yapılırdı. Ama gelinen noktada buna ne bakan var, ne eden var. Ama bu dernek köylülerden cayır cayır paraları alıyor. Genel bir sorun hakikaten. Köylerdeki tüm üreticiler ‘ben kendi korumamı kendim yaparım’ diyor. Kurum ise ‘hayır. Ben araziyi çit ile çevireceğim. Görüntü alan mekanizmayı kuracaksın.’ Şeklinde şart koşuyor.” Dedi.

HARAÇ MİSALİ PARA TOPLANIYOR

Özen, “Koruma gündemden kalkmış olmasına rağmen üreticiden haraç misali para toplanıyor. 2011’de bir düzenleme yapıldı. İsteyenler ve kendi korumasını kendi yapacak olanlar dilekçeyle sistemden çıkabiliyor. Tire’de bu yakınma yıllardır vardı. Diğer il ve ilçelerde de aynı sorunlar var. Görevlendirme yok ama para alınmaya devam ediliyor. Kaymakamlıklar düzenliyor, çıkmak isteyen üreticiler dilekçelerini veriyor, bazıları bekletiliyor bazıları da işleme konulmuyor.” Diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi