Ergün ÇELİK

İnciri, cevizi ve zeytiniyle olduğu kadar kestanesiyle de meşhur olan Tire’de kestaneler gün yüzüne çıkmaya başladı. Ekim Ayı’nda hasadı yapılan ve gömüye bırakılan kestaneler zahmetli bir çalışmanın ardından işçiler tarafından gömüldükleri yerden çıkarılıyor. Kestane üretiminin oldukça zor olduğunu söyleyen üreticiler maliyetlerin yüksek, fiyatların ise düşük olmasından şikayet ediyor.

Konuyla ilgili ortak açıklama yapan kestane üreticileri, bu yıl fiyatlardan memnun olmadıklarını dile getirdi.  Ürün verimliliğinin iyi olduğunu fakat fiyatların istedikleri seviyelerin çok altında olduğunu söyleyen üreticiler; “Bugün bir kilogram kestaneyi toptan 8 ila 10 lira arasında satıyoruz. Bu rakam çok yetersiz. 1 Kilogram kestane fiyatının en az 15 lira olması gerekiyor ki harcadığımız emeğe değsin. Maliyetlerimiz günden güne artıyor” dedi.

HASADI OLDUKÇA ZAHMETLİ

Kestane hasadı Ekim Ayı’nda başlıyor. Hasat öncesi işçiler bir araya gelip ilk olarak ağaçların altlarını temizliyor. Yapılan bu temizlikten sonra işçiler ağaçlara çıkarak silkme işlemini yapıyor. Silkme işlemi bittikten sonra yerdeki kestaneler toplanıyor. Toplanan kestaneler tarla içerisinde belirlenen noktalarda bir araya getirilip üzeri eğrelti otu ile örtülüyor. Bu işlemin adına gömü deniliyor. Gömü yapmak kestanenin etrafında bulunan dikenli kozağı çürütmeye ve kestaneyi kozaktan daha kolay ayırmaya yarıyor. Gömü işlemi aynı zamanda kestanelerin bozulmadan uzun süre saklanmasına da yardımcı oluyor. Gömü yapılan kestaneler belli bir sürenin ardından işçiler tarafından gömüldükleri yerden çıkarılıyor ve kozaklarından ayrılıyor. Kestane bu işlemlerin ardından satışa hazır hale getiriliyor.

Editör: Haber Merkezi