Koronavirüs salgını sebebiyle 16 Mart’ta kapatılan internet kafeler normalleşme sürecine girilmesine rağmen yeniden faaliyete geçemedi. Restoran, Lokanta, Kıraathane ve Berber gibi işletmelerin açılmasına rağmen İnternet Kafelerle ilgili net bir takvimin açıklanmamasına tepki gösteren işletmeciler yetkililerden yardım istedi.  Konuyla ilgili bir araya gelen Tire’deki İnternet Kafe İşletmecileri Tirevizyon’a konuştu. İşletmelerinin kira, internet, elektrik ve su gibi giderlerinin devam ettiği halde hiçbir gelir elde edemediklerini söyleyen işletmeciler uzun süredir mağdur olduklarını dile getirerek Cumhurbaşkanı’na mektup yazdı. İşletmeciler o mektupta şu cümlelere yer verdi;

“SAYIN CUMHURBAŞKANIM;

Devletimizin almış olduğu Covid-19 Tedbirleri çerçevesinde işyerlerimizi 16 Mart 2020 tarihinden itibaren kapatmış bulunmaktayız. Bu çerçevede bütün meslektaşlarım adına ülkemiz ve milletimiz için alınan her türlü sağlık önlemini destekler ve sizlere bu konuda şükranlarımızı belirmek istiyorum.

Lakin ülkemizde bulunan 15.000 bine yakın esnaf arkadaşlarımız, aileleri, personelleri, ve personellerimizin ailelerini de kattığımızda en az 150.000 den fazla kişinin geçim kaynağı olan işletmelerimiz olan İnternet Cafe, E-Spor Salonlarımız, oyun salonu ve playstation salonlarımız maalesef Covid-19 sürecinde ve Normalleşme süreçleri içinde açılmayan işletmeler arasında yer almamaktadır.

Bu gün ortalama 30-50 bilgisayarlı bir işletmemizin sıfırdan kurulum maliyeti bu günün şartları ile minimum olarak 400.000 TL ile 800.000 TL arasında dır. İşletmelerimizin kurulum yatırım maliyetlerimiz diğer sektörler ile karşılaştırdığımızda kat ve kat çok daha yüksektir.16 Mart 2020 tarihinden beri kapalı olan işletmelerimizde bırakın işletme giderlerimizin masraflarını maalesef son 3 aydır ortaya çıkan ekonomik kaybımız çok daha fazladır. Kaybımızın üzerine, işletmelerimizin, Kira, Stopaj, personel giderleri, Elektrik, İnternet faturaları, vs vs gibi ek ödemelerde maalesef esnafımızı çok zor durumda bırakmıştır.

Ortalama olarak ülkemiz genelinde İnternet Cafe ve E-Spor sektörümüzde 600.000 yakın bir bilgisayar sayısı ile sektörümüz, vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Bu hizmetlerimizin arasında gerek E-Devlet hizmetlerinden tutun, Online Sınavlar gibi, pek çok konuda vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz.

Bu çerçeveler sınırlarında baktığımızda işletmelerimizin yüksek yatırım maliyetleri, yüksek işletme giderlerin göz önüne aldığımızda Bizler sadece evine alnının teri ile kazanıp evine çocuklarına geçimlerini helal kazanç götürme peşinde olan bu ülkenin vatandaşlarıyız bundan ötürü maalesef çok üzülerek burada belirtiyorum Çocuklarının kumbarasını kıran esnaf arkadaşlarımız var. Bu dönem içinde bilgisayarlarını yok pahasına satıp geçimini sağlamaya çalışan esnaf arkadaşlarımız var.

Maalesef sektörümüz bu dönemde gerçekten çok büyük zarar almış durumdadır. İnternet kafeler ile birlikte aynı zamanda kapatılan, Kahvehane, Kıraathane, Lokanta ,Restoranlar ve vb.işletmeler açılır iken bizlerin işletmelerinin açılmadan muaf tutulması ve Gençlerin sosyalleştiği, Aile bireylerinin çocuklarını güvenle yolladığı kafelerimizde bizleri Bar ,Pavyon, Birahane,Diskotek gibi eğlence mekanları ile bir tutulması bizleri ve aile bireylerini çok üzmüştür.

İnternet ve Playstation Kafelerimiz şuanda hizmete açılan birçok meslek grubuna göre virüse karşı daha güvenli bir işletmeye sahiptir. Kafelerimizde bilgisayarlar tek kişilik olup yanındaki kişiyle sosyal mesafeyi koruyarak , herbir bilgisayardan kalkan müşterilerimizden sonra Klavye, Mouse, Kulaklık, Oyun kolu, gibi temas kurulan ekipmanları temizleyerek bir sonraki müşteri için hijyen ortamını sağlayarak teması tamamen önleyebiliriz. İşletme sahiplerimizin daha fazla zarar görmemeleri için içinde bulunduğumuz belirsizlik sürecinin ortadan kaldırılıp esnafımızın dükkânını açma izni verilmesini arz ve talep ediyorum. “

Editör: Haber Merkezi