Kırsaldaki toplam 26 incir üreticisi mahalle muhtarı ile bir araya gelerek incir sezonunu değerlendiren İbişoğlu, “Ürünümüzü satamayacağız” kaygısı taşıyan üreticiye seslenerek, “rahat olun Yıl 12 ay Türkiye’den tüm dünyaya kuru incir ihracatı yapılıyor” dedi.

Türkiye’de, incirin en önemli ihracat ürünlerinden biri olduğunu kaydeden İbişoğlu, “İzmir’de yıllık ortalama 60- 80 bin ton ile kuru incir üretiminde birinci sıradayız. Üretimimizin yüzde 90’nı ihraç ediliyor. İlçe ekonomisine 30-35 milyon dolar katkı sağlıyoruz. Almanya ve Fransa ve diğer AB ülkeleri en önemli pazarlarımız. Son yıllarda bu pazarlara Çin ve Japonya da eklendi. Dünyada incire karşı artan bir talep söz konusu olmasına rağmen üretim artışı ise son derece sınırlı kalıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, ceviz, badem ve kestane gibi orman arazilerine incirinde dikilebileceğini açıklaması son derece olumlu bir karar” diye konuştu.

İncir paketleme tesisi kurmak için İZKA’ya proje sunduklarını anlatan İbişoğlu sözlerini şöyle sürdürdü. “Soğuk hava tesisi kurmak için de proje hazırladık. Kuru incir üreticisi incirini depolarken sağlıklı şartlarda korumalı. Kendine de yatırım yapmalı. Ege’de en kaliteli incir Tire’de üretiliyor. Ne yazık ki incirimiz sahip çıkamadığımız için ‘Aydın inciri’ adı altında tüm dünyaya pazarlanıyor.” İncir üreticileri ise bir an önce Tire Süt Kooperatifi örneğinde olduğu gibi güçlü şekilde kooperatifleşmenin şart olduğunu dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi