Tire Belediye Kültür ve Sanat Salonu’nda düzenlenen konferansa Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdür Yardımcısı Nadir Maşalacı, Otizm Dernekleri Federasyonu Başkanı Ergün Güngör, İlçe Emniyet Müdürü Engin Tetik, Jandarma Komutanı Emre Davutoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Erkut, Tire Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Turhan Eke, Tire Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi öğretmenleri, öğrenciler ve Engelli yakınları katıldı.
-“Özel eğitim kurumları ile işbirliği içinde olacağız”
Programda konuşma yapan Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven, kaymakamlık olarak temel prensiplerinin engelli bireyleri topluma kazandırmak ve sosyal hayatın içine katmak olduğunu ifade etti. Tanrıseven, “Bu çerçevede de kaymakamlık olarak özellikle bu özel öğrencilerimizin her türlü faaliyetlerine destek olma gayreti içindeyiz. Buradaki temel prensibimiz bir eksikliği olan kişiler olarak değil aksine eğitilebilir ve kendilerini eğittikten sonrada hayatın içinde kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen sosyal etkileşimde bulunan üreten sanatla uğraşan kendi ihtiyaçlarını karşılayan bireyler haline getirmek ve bunu ömür boyu sürdürmek. Bu nedenle özel eğitim kurumları ile işbirliği içinde olacağız” dedi.
-“Her şey engelsiz büyük Türkiye için”
Daha sonra konuşan Özel Uzman Dost Eli Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Dr. Gökçe Ok, “Farkındalık gününde farklı ve güzel şeyler söyleyelim. Gözümüzün nuru evlatlarımıza ve bir ömür boyu onlarla birlikte bu farkındalığı yaşayan ailelere seslenmek istiyorum. Ben bugün mutlu ve gururluyum çünkü kurumum 10. Yılını tamamladı ve 11. Yılına adım attı. 10 yıllık emeklerimin meyve verdiğini görüyorum. Çünkü biliyorum ki 15 yıldır bu işe gönül vermiş, bu işin çilesini çekmiş, kuzeyinden güneyine ve doğusundan batısına Türkiye’yi maddi anlamda imar ve inşa etmiş, manevi anlamda da engellilerimize, ‘Hayır siz yalnız değilsiniz bizim toplumumuzun bir parçasısınız biz sizinle birlikte varız ve biz sizinle birlikte bir gelecek hayal ediyoruz, kuruyoruz’ diyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da emeklerinin hizmetlerinin karşılık bulduğunu görüyorum. Her şey engelsiz bir Tire, her şey engelsiz bir küçük menderes ve her şey engelsiz büyük Türkiye için” dedi.

-“Engelli hakkı diye bir şey yoktur, insan hakkı vardır”
Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdür Yardımcısı Nadir Maşalacı konuşmasında bakanlığın engelli hizmetleri alanına yönelik çalışmaları ve İzmir ilindeki engelli hizmetleri ile ilgili bilgiler verdi. Maşalacı, engelli hakları ve kamu kaynaklarının kullanımı ile ilgili de konuştu. Maşalacı, “Engelli hakkı diye bir şey yoktur, insan hakkı vardır. Evrensel hukuk kuralları gereği böyle bakmalıyız. Engelli vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarına alınmak istenmiyor. Araçları binmeleri zaten zor iken bir de binebildiklerinde diğer vatandaşlarca, ‘Engellisin sen evinde otursana’ serzenişi yahut şoförün ilgisizliği ile karşılaşıyor. Bu yüzden öncelikle insan haklarına odaklanmalıyız. Gençlere çok iş düşüyor. Gençlerimizi STK’lara üye olmaya ve çalışmalarına katılmaya teşvik etmeliyiz” dedi.

-Projeler ve pilot çalışmalar hakkında bilgiler verildi
Maşalacı Türkiye’de 17 bin 513 ağır engelli vatandaşın bakıcısına 2017 yılı mart ayında 16.837.557,95 Türk lirası ödeme yapıldığına dikkat çekti. Maşalacı, Engelsiz yaşam merkezleri, umut evleri, geçici misafir olarak bakım hizmeti, gündüzlü bakım hizmeti, evde bakıma destek gibi bakanlığın geliştirdiği engellilere ve yakınlarına destek olma amaçlı ve aynı zamanda sosyal projeler olan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 

-“Sosyal medyada 39 milyon kez otizmden bahsedildi”
Daha sonra konuşan Otizm Dernekleri Federasyonu Başkanı Ergün Güngör, Otizm spektrum bozukluğu olan bireylere yönelik ulusal eylem planı sunumunu yaptı. Güngör, Türkiye’de 1 milyondan fazla otizmli olduğunu tahmin ettiklerini ifade ederek, “Tahmin ediyoruz çünkü bununla ilgili elimizde veri yok. Bu konuda istatistiki bir çalışma yapılmamış. Yapılmasını çok istiyoruz. Öte yandan otizm farkındalık haftasında ülkemizdeki sosyal medya hesaplarından 39 milyon kez otizmden bahsedilmiş. Benim oğlum 22 yaşında ve otizmli. Ben Allah tarafından görevlendirildiğimi düşünüyorum. Oğlum otizmli olduğu için ben de bu alanda derin çalışmaların içindeyim” dedi.
Programda Özel Uzman Dost Eli Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinden Ayşen Öztürk ‘Çanakkale’, Tire Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi velilerinden Ali Akarsu ‘Oğlum’ adlı şiiri okudu ve Özel Uzman Dost Eli Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinden Alican Kunc, ‘Çayır çiçen geze geze’ isimli türküyü seslendirdi.
Program, konferansa katılanların konuşmacılara yönelik sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.




Editör: Haber Merkezi