Tire’de 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı

Ergün ÇELİK


Dünya üzerindeki bütün insanların onur ve haklar bakımından eşit olduğu ve bu haklardan eşit ölçüde faydalanması gerektiğini savunan 30 maddelik İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, 10 Aralık 1948’te Paris’te yapılan bir oturumda kabul edilmişti. O günden bu yana her yıl 10 Aralık İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyor. Türkiye’nin dört yanında olduğu gibi 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Tire’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu yılki etkinliğin sorumluluğunu Ticaret Meslek Lisesi üstlendi. Dün sabah saat 09.30’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli’ne çelenk sunumuyla başlayan etkinlikler Tire Belediyesi Kültür Salonu’nda devam etti. Çelenk programına Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Geliş, İlçe Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi, İlçe Jandarma Komutanı Yüzb. Emre Davutoğlu, Milli Eğitim Şube Müdürü Erol Koyuncu,  MHP Tire İlçe Başkanı Atakan Duran gibi isimlerin yanında çok sayıda vatandaş katıldı. Çelenk sunumunun ardından konuşma yapan Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, insan haklarıyla ilgili birbirinden önemli mesajlar verdi. Demirezer konuşmasında şu ifadelere yer verdi;


“TİRE’DE ‘İNSAN HAKLARI İHLALİ’ BAŞVURUSU YOK”

“İnsan hakları kavramına dikkat çekmek için burada toplanmış bulunuyoruz. İnsan hakları kavramı maalesef henüz tüm insalarımızın tam olarak bildiği bir kavram değil. Sadece insan olduğumuz için, doğuştan elde ettiğimiz bu haklar hepimiz için son derece önemlidir. Bildiğiniz gibi il ve ilçelerde İnsan Hakları Kurulları var. Bu kurullar gerçekten çok iyi belirlenmiş, katılımla oluşturulmuş, her kesimden temsilcilerin yer aldığı bu kurullardır. Bu kurullar eğer her hangi bir vatandaşımızın hak ihlaliyle ilgili bir iddiası olduğu takdirde gerekli incelemeyi yapıyor eğer bir hak gerçekten ihlal edilmişse bununla ilgili yaptırım uygulanması için gerekli makamları harekete geçiriyor. Şunu belirtmek isterim ki ilçemizde bu kurula başvuru yok. Bunun iki yorumu var. Birincisi, demek ki ilçemizde insan hakları ihlali meydana gelmiyor. İkinci yorumu ise, belki de insan hakları ihlali oluyor ama insanlarımız yeterince bilinçli olmadıkları için hak ihlalleri nedeniyle kurula müraacat edip haklarını aramak yollarını tercih etmiyorlar. İnşallah olumlu yorumladığımız şekilde, yani gerçekten ilçemizde insan hakları ihlali yapılmıyordur. Düzenlenen bu etkinliğe katılan herkese teşekkür ediyorum”


BAŞSAVCI FATİH GELİŞ: “ADALETLİ BİR DÜNYA DİLİYORUM”

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca kabul edilişinin üzerinden 67 yıl geçti. 2. Dünya Savaşı sırasında yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için yola çıkan ulusların ve onların liderlerinin ana amacı, dünya üzerinde bu acıların yeniden yaşanmasını engellemekti. Bu Birleşmiş Milletler’in kuruluş bildirgesinin de ana gayelerinden biriydi. Bunun için önce 1945’te Birleşmiş Milletler kuruldu. Hemen birkaç yıl sonra da İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bildirgeyi kabul edenler bununla insani değerlerin korunması için güçlü bir irade ortaya koydular. İnsan hakları ihlallerine birlikte karşı koymayı, insanların ortak değerlerini birlikte koruma iradesini açık bir biçimde seslendirdiler. Evrensel bildirge, insan hakları tarihinde bir dönüm noktası oluşturdu. Daha sonraki tüm insan hakları belgeleri özüyle ve sözüyle onu esas aldılar. Bugün de evrensel bildirge insan haklarında ana ve yöncü metin olup, hala temel hak ve özgürlükler konusundaki en önemli referans olma özelliğini korumaktadır. Konuşmamı Fidel Castro’nun şu sözleriyle bitirmek istiyorum; ‘Bizler çoğu kez insan hakları üzerine konuşuyoruz. Ama aynı zamanda insanların hakları üzerine de konuşmalıyız. Diğerleri lüks otomobillere binebilsin diye neden bazı insanlar çıplak ayaklarıyla yürümek zorunda? Diğerleri 70 yıl yaşasın diye neden bazı insanlar 35 yıl yaşamak zorunda? Diğerleri müthiş derecede zengin olsun diye neden bazıları berbat bir şekilde yoksul olmak zorunda? Ben, bir parça ekmeğe bile sahip olamayan dünya çocuklarının adına konuşuyorum’. İnsanların haklarının çiğnenmediği, adaletli bir ülke ve dünya dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Editör: Haber Merkezi