Tire Süt Kooperatifi ve İzmir Tarım Grubu Bakanı Mahmut Eskiyörük’ün İzmir Tarım Fuarı kapsamında yapacağı “Kooperatifçilik ve küçük aile işletmeciliği” paneline Tire’den 15 otobüsle 600’ün üzerinde üretici katıldı. Tarım Fuarına damga vuran Tireli üreticilerin birlik ve beraberliğini gören İzmirliler, “Her ilçeye bir Tire Süt lazım” diye slogan atarak destek verdiler.
 
Uluslararası Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı Agroexpo'da konuşma yapan Mahmut Eskiyörük, kooperatifleşmeyi teşvik eden tarım politikalarının uygulanması gerektiğini söyledi. 23 milyon hektar işlenebilir tarım arazisi, 500 milyar dolarlık tarımsal üretim yapabilecek doğal kaynakları ve yüzde 27’lik istihdam sağlamasıyla tarımın Türkiye'nin en önemli kalkınma gücü olduğunu dile getiren Eskiyörük şöyle devam etti: "Verimli topraklar, uygun iklim şartları, işgücü potansiyeli ve ürün çeşitliliği gibi olumlu durumların yanı sıra kooperatifçiliğin yeterince gelişmemesi, tarımda politikasızlık ve ithalat gibi olumsuz durumlar da mevcut. Yapısal sorunlarımızın çözümü kooperatifleşmedir. Örgüt karmaşası, üretim maliyetlerinin yüksekliği, gıda güvenliğinin yeterince sağlanamaması, denetim yetersizliği, üreticinin pazar güvencesinin olmaması, kayıtdışılık ve haksız rekabet, plansız üretim ve fiyat istikrarsızlığı en önemli yapısal sorunların başında geliyor"
 
Sorunlarla ilgili çözüm koyan Eskiyörük; "Tarımsal örgütler tek başkanlık altında birleştirilmeli. Köy bazlı kooperatifler birleştirilerek ilçe merkezli kooperatifleşme sağlanmalı. Ayrıca ürün toplama ve pazarlama kooperatifler tarafından yürütülmeli. Ürününü örgütüyle pazarlayan üreticiye daha fazla destekleme primi verilerek kooperatifçilik teşvik edilmeli. Tüm bunların yanı sıra ürünü toplayan, bünyesinde teknik personel çalıştıran ve laboratuarı bulunan kooperatiflere bu maliyetlerini karşılamak üzere teknik destek primi verilmeli. Devletin üreticileri kooperatifler vasıtasıyla destekleyeceği ve denetleyeceği bir sistem oluşturulmalı. Organize sanayilerde bölgesel teşvik yerine sektörel bazda teşvik uygulanmalı. Kooperatifleşmeyi teşvik edici tarım politikaları uygulanmalı” dedi.
 
Tire Süt Kooperatifi gibi örneklerin çoğalmasının önemine değinen Eskiyörük; kooperatifin 2054 ortağı bulunduğunu ve 275 çalışanı ile önemli bir istihdam kaynağı olduğuna da dikkat çekti. Amaçlarının kırsaldaki küçük aile işletmelerinin ekonomik ve sosyal yaşamını iyileştirmek olduğunu da vurgulayan Eskiyörük, "Misyonumuz, üreticiye düşük maliyetli ve kaliteli üretim yaptırarak ürünü işleyip pazara sunup, üreticinin daha fazla kazanç elde etmesini sağlamaktır. İleride faaliyet alanımızı genişleterek tüm tarım ürünlerinin sözleşmeli üretim modeliyle pazarlanacağı sistemi oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Editör: Haber Merkezi