Türkiye’nin en büyük nevruz kutlamasının gerçekleştirildiği Tire’de Nevruz’un gerçek özelliklerini ortaya koymak amacıyla Tire Kültür Derneği tarafından hazırlanan projenin uygulanması için tüm hazırlıklar tamamlandı. 


Dilek Ayvalı

Tire Kültür Derneği tarafından yapılan açıklamada, ‘Nevruz’un Kenti Tire’ ismi ile gerçekleştirilecek olan projeye UNESCO, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ege Üniversitesi ile yapılan görüşmeler sonucunda resmi destek taleplerine olumlu yanıt alındı. Proje aynı zamanda UNESCO tarafından Tire’de desteklenen ilk proje olma özelliğini de taşıyor. 

Proje kapsamında hazırlanan etkinlikler çerçevesinde 21 mart cumartesi günü Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda ‘Nevruz’un Türk Kültüründeki Yeri’ konulu bir panel gerçekleştirilecek. Panele, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici ve Tireli Araştırmacı Yazar A. Munis Armağan’ın Nevruz konulu sunumlarının yanı sıra Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü doktora öğrencileri, Maliheh Azizpour, Nuriman Abdulreşit, Dovlet Orazav ve Meruyert Zhamalbekova tarafından Azerbaycan, Uygur, Türkmenistan ve Kazakistan’daki Nevruz gelenekleri anlatacak.  Yine Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü doktora öğrencisi Minara Guliyeva tarafından sunulacak olan ‘Türk Dünyası Kadın Giysileri’ defilesinin ardından Araştırmacı Yazar, Ressam ve TV programcısı Sultan Özateş tarafından da Türk Başlıklarında Nevruz’un renkleri’ isimli bir sunum gerçekleştirilecek. Panelde ayrıca Ressam Mustafa Ali Kasap ve Sultan Özateş’in de resim ve ‘Geleneksel Türk Başlıkları’ konulu sergileri yer alacak. 
Nevruz’un Kenti Tire Projesinde 22 Mart Pazar günü Tire Balım Sultan Mevkii’nde gerçekleştirilecek olan etkinliklerde ise geleneksel demir dövme ve Nevruz Ateşi’nin yakılmasıyla birlikte ressam Mustafa Ali Kasap ve Sultan Özateş’in resim sergilerinin yanı sıra yazar Şahin Efe Yılmaz ve Güneş Özkul’un yer alacağı kitap imza günü gerçekleştirilecek. Katılımcılara fidan ve Nevruz Dergisi dağıtımının da yapılacağı etkinliklerde ayrıca Halk Oyunları gösterileri, En Güzel Nevruz Fotoğrafını Sen Çek yarışması, nevruz tacı ve uçurtma yapma etkinlikleri düzenlenecek.

NEVRUZ TÜRKLERİN ULU GÜNÜDÜR
Nevruz’un Kenti Tire projesi için gerçekleştirilen hazırlık toplantısında açıklamalarda bulunan Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı,  Nevruz’un Türk kültüründe oldukça önemli ve özel bir yere sahip olduğunu ifade ederek,”Bugün Orta Asya'dan Balkanlara kadar hemen hemen her toplumun bir yeniden diriliş, tabiatın uyanışı ve doğa bayramı olarak kutlamakta olduğu Nevruz, Türk kültür tarihi içinde de oldukça köklü bir kültürel geçmişi, zengin bir inanç ve yaşam biçimini temsil etmektedir.”dedi. 
 
Türk milletinin tarih boyunca Orta Asya'dan, Kafkasya'ya,  Ön Asya'dan Anadolu'ya ve Balkanlara kadar yaşadığı tüm coğrafyalara taşıdığı ve insanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası’na armağan ettiği Nevruz Bayramı, UNESCO’nun  Temsili Listesi’ne, kabul edildiğini hatırlatan Ayvalı, “Nevruz  Türk insanının tabiatı merkez alan inanç ve yaşam biçimini sembolize etmektedir. Türklerin yaşadığı tüm coğrafyalarda coşkulu bir şekilde halen kutlanmakta olan Nevruz Bayramı, ne yazık ki, Anadolu’da gün geçtikçe unutulmakta ve insanımızın büyük bir kültürel değeri kaybolmaya yüz tutmaktadır. Hâlbuki Nevruz Bayramı, ülkemizin ve tüm dünyanın başlıca ihtiyaç ve hedeflerinden biri olan barışın sağlanması, sevginin yaygınlaşması ve tabiatın korunması gibi evrensel içerikleriyle yaşatılması ve yaygınlaştırılması gereken başlıca SOKÜM değerlerimizden biridir.” Şeklinde konuştu. 
 
TİRE NEVRUZUN KENTİ OLARAK ANILMAYI HAK EDİYOR
“Nevruz’un Kenti Tire”  projesi ile İzmir’in Tire ilçesinde Batı Anadolu'nun Türkleştiği yüzyıllardan günümüze kadar hiç bozulmadan ve unutulmadan en eski temel özellikleri korunarak kutlanmakta olan Nevruz Bayramı'nın ülkemiz açısından ne denli önemli bir kültür hazinesi ve örneği olduğu gerçeğinin açığa çıkarılmasını hedeflediklerini vurgulayan Ayvalı, “İlçemiz Tire,  gelişmiş tarım potansiyeli, ticari alt yapısı, zengin tarihi değerleri,  kültürel birikimi ve doğal zenginlikleri ile birlikte bu denli önemli bir kültürel değeri yüzyıllardır aynı canlılıkta yaşatması ve koruması nedeniyle "Nevruz'un Kenti Tire" unvanıyla anılmayı fazlasıyla hak etmektedir. Nevruz Tire’nin başta tarım ve hayvancılık olmak üzere tüm sosyal, ticari ve kültürel alanlardaki markası olmalıdır.”dedi. 


TÜRKİYENİN EN BÜYÜK VE KALABALIK NEVRUZU TİRE’DE KUTLANIYOR
“Tire'de kutlanmakta olan Nevruz Bayramı her yıl on binlerce vatandaşımızın katılımı ile ülkemizde yapılan Nevruz kutlamalarının en büyüğü olma özelliğinin yanı sıra,  bünyesinde Nevruz'un kendine has mesajlarından başka hiç bir siyasal içeriği  barındırmamasıyla da özel bir yere sahiptir” diyerek sözlerini sürdüren Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Nevruz'un Kenti Tire Projesi ile başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere, akademisyen, araştırmacı, yazar, sanatçı ve ülke  kamuoyunun dikkatini Tire’deki Nevruz kutlamalarına çekerek, unutulmakta olan Nevruz geleneğimizin özgün şekliyle yaşatılması ve yaşatılarak korunması, ülkemizin birlik ve bütünlük yapısının vurgulanarak yapılacak kutlamaların örnek teşkil edecek şekilde yaygınlaştırılmasını  hedefliyoruz. İnanıyoruz ki, Tire bundan sonraki süreçte Nevruz’un kenti olarak anılacak ve hak ettiği bu kültürel markayı her alanda gururla taşıyacaktır dedi. 
 

Editör: Haber Merkezi