İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir yıldır 0-5 yaş arası çocukların evlerine ayda 8 litre süt verilmesini kapsayan “Süt kuzusu” projesinin birinci yılını çocuklar ve aileleriyle kutladı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Tire Süt Kooperatifi işbirliğiyle bir yıldır süren, 0-5 yaş arası çocukların evlerine süt dağıtımını içiren “Süt Kuzusu” projesinin birinci yılı nedeniyle Kültürpark'ta kutlama gerçekleşti. Süt kuzusu projesi kapsamında evlerine süt giden yüzlerce çocuk ve ailesinin katıldığı kutlamada CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, CHP İl Başkanı Ali Engin, ilçe belediye başkanları, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük de yeraldı. Başkan Aziz Kocaoğlu törende yaptığı konuşmada yerelde tarımın kalkınması için öncelikle arazi yollarını asfaltladıklarını söyledi. Böylece çiftçinin mahsulünü toplaması, 12 ay tarlaya girebilmesi, zararlı haşerelerin ürememesini sağlayan asfaltlama çalışmaların yeni bağlanan ilçelerde de süreceğini belirten Kocaoğlu, “Belediye'nin ihtiyaçlarını kooperatifler vasıtasıyla direk üreticiden alarak kırsalda, tarımda kalkınmayı hedefledik. Bayındır'da sözleşmeli çiçek üretimi yaptırdık. Ödemiş Bademli'den fidan aldık. Urla Bademlerden çiçek alıyoruz. Yedi sene önce sütler üreticiler tarafından Küçük Menderes ve yollara döküldü. Bu haberden sonra Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmet Eskiyörük'le bir araya geldik. Okul sütü projesini başlattık. Her hafta 246 okulda süt dağıttık. Süt fiyatları üç beş kuruş arttı. Buna devam edince İzmir'deki süt fiyatlarını regüle ettik. Süt üreticisinin cebine diğer illerden daha fazla para girmeye başladı. Sonra merkezi hükümet okul sütü projesini örnek proje olarak aldı. İzmirliler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak onur ve gurur duyuyoruz. Türkiye'de her okula dağıtmaya başladı. Nasıl gidiyor bilemiyorum?” dedi


Okul sütü projesini Hükümet'in uygulamaya başlamasının ardından belediye olarak üreticiye verdikleri desteği kesmek istemediklerini belirten Kocaoğlu, bu kez de süt kuzusu projesini başlattıkların söyledi. Bine aşkın üreticinin kooperatifte birleştiğini belirten Kocaoğlu “Bir gün mikrofonda konuşurken aklıma geldi. Hükümet 6 yaşındaki çocuklara veriyorsa bizde 0-5 yaş arasına vereceğimizi söyledim. Süt kuzusu projesi çıktı. İsim babası ise İzmirliler. Sosyal medyada bulduk. Birinci yılı kutlu olsun. Kapı çalınarak 106 bin çocuğa ayda 8 litre süt bırakılıyor. Tire Süt Kooperatifi ile lojistik yatırımı yaptık. Bu projenin bir ayağı dar gelirli vatandaşların çocuklarına süt içirmek. Kemik ve zekasının gelişimine katkıda bulunmak. Bu anlamda sosyal projesidir. Diğer taraftan kooperatifçiliğin desteklenerek ayağa kaldırılmasıdır. Tarımda kooperatifler olmazsa kalkınma olmaz. Küçük üretici yok olur. İki üç ineğini evinde besleyerek çocuğunu okutan evine ekmek götüren kadın veya erkeğin elinin tutulması projesidir. 

Bir taraftan Tire'deki küçük üreticinin elinden tutuyoruz. Geçinmesini onurlu yaşamasını sağlıyoruz. Kooperatifçiliği destekliyoruz. Öte yandan 106 bin vatandaşın çocuğuna süt içiyor, beslenmesini sağlıyoruz. Böyle bir proje tüm Türkiye'ye örnek olmalıdır. Tüm belediye başkanları örnek olmalı” dedi.


Türkiye'nin tarım ülkesi olmasına karşın Hollanda gibi 80 milyar Euro tarım ihracatı yapmasının mümkün olmadığını belirten Kocaoğlu, hem yerel yönetimler hem de merkezi hükümetin tarımda bir seferberlik yapması gerektiğini, özel projelerin hayata geçmesinin şart olduğunu söyledi. Kocaoğlu, “Önce Türkiye'de kalkınma, sonra dünyaya ihracat yapılması gerekmektedir. Bizim kadar büyük mera ve ovaları olup ihracat yapamayan ülke yok. Bu durum tarım politikalarından kaynaklanıyor. Neden tarımda kalkınmanın hedeflenmediğini vatandaşlar kendilerine sormalı” dedi. Kocaoğlu, süt kuzusu projesine yeni tarım politikaları ekleyeceklerini, yerelde tarımda kalkınmayı İzmir'de mutlaka sağlayacaklarını söyledi.

 

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyöruk ise konuşmasına Nobel ödüllü ABD'li ekonomist Paul Samuelson'un “Fakirin bebeğinin içemediği sütü zenginin köpeği içiyorsa bana adaletten bahsetmeyin” sözünü hatırlattı. Eskiyörük İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal belediyecilik alanında Türkiye örnek olan uygulamalardan dolayı tüm üreticiler adına teşekkür ettiğini söyledi. Projenin ekonomik ve sosyal boyutu olduğunu belirten Eskiyörük “Bu proje insanlık projesi. İnsana değer verme projesi. İzmir sütün başkenti oldu. İzmir'den dünyaya süt ihracatı yapılıyor. Köylünün en büyük geçim kaynağı oldu. Üretici için önemli. 5-10 tane ineğiyle geçinmek, çocuğunu okutma isteyen insanlar köyünü terk etmemek için bu projeye güvendi. Sosyal açıdan önemli. Çocukların geleceği açısından önemli. Türkiye'de maalesef biz gelişmiş ülkeler yüzde 25 ‘i kadar çok az süt içiyoruz. Bilim adamlarına göre süt çocukların zihinsel gelişimi için de çok önemli. İzmirli çocukları süt içiyor. İzmir'den çok bilimadamları çok Mustafa Kemaller yetişecek”dedi. Konuşmaların ardında Kocaoğlu, Eskiyörük ve çocuklar Süt Kuzusu Projesinin birinci yılı için hazırlanan pastayı birlilkte kesti. Çocuklar daha sonra kendileri için hazırlalnan oyun alanında oynadı. Tire Süt Kooperatifi’nin getirdiği dana ve koyunlarla fotoğraf çektiren çocuklara süt ve çeşitli hediyeler verildi.

Editör: Haber Merkezi