Tire Süt Kooperatifi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle uygulanan “Süt Kuzusu” projesinde görevli personel, Süt Kuzusu Bahar Şenliği’nde bir araya geldi.

 

Ercan ÇELİK

 

Süt Kuzusu Projesi’nde görevli personelin de aralarında olduğu yaklaşık 350 kişinin katıldığı Süt Kuzusu Bahar Şenliği, doğal ortamı ile Tire’nin gözde mekanlarından biri olan Akçapınar Köy Restoran’da yapıldı. Şenliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, CHP Tire İlçe Başkanı Şenol Sardoğan ve birçok siyasi katılım gösterdi.

Misafirlere meşhur Tire Şiş Köfte ve yine Tire’nin meşhur lezzetlerinden olan karadutlu lor tatlısı ikram edilen şenlik, oldukça coşkulu bir atmosferde geçti.

 

“DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK”

Şenlikte konuşma yapan Mahmut Eskiyörük, Süt Kuzusu Projesi ile ilgili bilgi verdi ve “İzmir’de Tire Süt Kooperatifi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile okul sütü projesini uyguladık. Bu Türkiye’ye örnek oldu. Şimdi de süt kuzusu projesi dünyaya örnek olacak. Dünyanın yerel kalkınma modeli İzmir’de oluşturuluyor.” Dedi.

 

“PROJE, AMACINA ULAŞTI”

Projenin hem üreticinin sütüne değer katması hem de çocukların gelişimine katkı sağlaması adına son derece faydalı proje olduğunu ve bu projenin amacına ulaştığını belirten Eskiyörük, “Türkiye genelinde son 10 yılı incelediğimizde üretilen süt miktarında Türkiye genelinde %70 artış gözleniyor. İzmir’de bu oran %220, Tire’de ise %440’a ulaştı. Bu tablo da projenin amacına ulaştığının en belirgin kanıtıdır. Üreticinin sütü değerlenince doğal olarak üretim miktarı artıyor. Yani Tire’nin süt üretim oranına baktığımızda Türkiye ortalamasından yaklaşık 6 kat daha fazla olduğu görülüyor.” Şeklinde konuştu.

 

TİRE’DE SÜT FESTİVALİ

Bu yıl ikinci kez kutlanan Süt Kuzusu Bahar Şenliği geleneksel hale gelirken, önümüzdeki yıl bunun bir festival olarak düzenleneceğini belirten Eskiyörük, “Önümüzdeki sene hedefimiz bunu bir festival haline getirip, akademisyenlerin, sanayicilerin ve üreticilerin bir araya geleceği bir festival havasında kutlamak olacaktır. Buradaki amacımız da Tire’yi süt üretiminde öne çıkarıp bir merkez haline getirmektir.” Dedi.

SÜT KUZUSU PROJESİ

Daha önce “Okul Sütü” projesiyle İzmir’de büyük bir başarı elde eden Tire Süt Kooperatifi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 2 yıldır süt içmeyen çocuk kalmaması adına İzmir ve ilçelerinde “Süt Kuzusu” projesiyle evlere süt dağıtıyor. Proje, hem ekonomik hem de sosyal bir proje olması açısından son derece başarılı bir şekilde hedefine ulaştı. Üretilen sütün üreticinin elinde kalarak değerini yitirmesinin önüne geçiliyor, aynı zamanda da çocukların gelişimi için muhtaç ailelere süt dağıtımı yapılıyor. Proje kapsamında 150 kişinin üzerinde personel istihdam edilirken, 2 haftada 125 bin aileye 4’er litre süt ulaştırılıyor.

Editör: Haber Merkezi