Tire Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği ve Smyrna Rotary Kulüp’ün ortaklaşa düzenledikleri etkinlikte Kadına şiddet ve çocuk istismarına dikkat çekildi.

 

Tire Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği (ÇİMDER) ve Smyrna Rotary Kulüp’ün ortaklaşa düzenledikleri panelde kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına dikkat çekildi. Belediye’ye ait Konferans salonunda düzenlenen panele Smyrna Rotary Kulübü Başkanı Halil Kalaycıoğlu yönetti. İki oturum şeklinde gerçekleştirilen panelin ilk bölümünde Türkiye’de çocuk istismarı ve ihtimallerini önleme konusunda Dr. Canan Arıtman ile Doç. Dr Türkan Yılmaz Irmak söz aldı.  Kadına yönelik şiddet ve şiddete karşı hukuki mücadele ve yasal haklar konusunda ise Av. Tuğçe Denizer ile Av. Pelin Erda salonu dolduran kadınlara bilgi verdi. penelin açılış konuşmasını yapan panele Smyrna Rotary Kulübü Başkanı Halil Kalaycıoğlu son dönemde kadına şiddet konusunda ciddi bir artış gözlendiğine dikkat çekerek, “bir türlü bu kanayan yaranın önüne geçemiyoruz. Kadına şiddetin yanı sıra çocuk istismarının boyutları da toplum önünde konuşulup, tartışılmalı” dedi. Paneli, Tire Belediye Başkanı Tayfur ve eşi Yüksel Çiçek ile birlikte bazı sivil toplum kuruluşları da takip etti.

 

“GÖRMEZDEN, DUYMAZDAN GELMEYELİM”

Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği Başkanı Dr. Canan Arıtman, tüm istismar tipleriyle mücadele ettiklerini ancak cinsel istismarın ön plana çıktığını ifade etti. “Bir çocuk kurtulduğunda cennette bir kapı açılır” diyen Arıtman, “bu konu hep görmezden, duymazdan gelinip, halının altına süpürülmeye çalışılmasına rağmen zaman zaman çok acı örnekleriyle karşılaşıyoruz. Cinsel istismara uğrayan çocukların adli kayıtlardaki verileri yüzde 15, ensest ilişki de ise yüzde 5’e ulaşıyor. Tabi ki büyük bir bölümü de gizli kalıyor. Veri toplaması oldukça zor bir alan. Mağduriyet yaşayan aileler genelde başına gelenleri gizliyorlar. Mağdur ve ailesi mutlak suretle masum, suçlanacak kişi ise faildir. Faillerin cezalandırılabilmesi için dernek olarak farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Ciddi ve vahim bir durumla karşı karşıyayız” dedi. Aile içi ensest ilişki üzerine konuşan Doç. Dr Türkan Yılmaz Irmak ise “çocukları korumak büyüklerin işidir. Her zaman çocuklarımızla iletişim kanallarını açık tutmalıyız” şeklinde görüş bildirdi.

 

“TÜRKİYE’DE HER GÜN 4-5 KADIN ÖLÜYOR”

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Kadın Hakları Komisyonu’nun uzun soluklu uğraşlar sonucu 2011 yılında kurulduğunu hatırlatan Av. Tuğçe Denizer, o günden buyan şiddet mağduru kadınlar hizmet verdiklerini anlattı. Kadına uygulanan şiddeti, Fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel olarak sınıflandırdıklarını belirten Denizer, kadınların, eş, sevgili, aile, akraba, eşinin akrabaları ile çocuklarından şiddet gördüğünü ifade etti. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığından ve bunun sağlık ile ilgili olumsuz sonuçlarından kadınlar daha çok etkilendiğini kaydeden Denizer, “Türkiye’de her gün 4-5 kadın şiddet yüzünden yaşamını yitiriyor” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi