İzmir Büyükşehir Belediyesi, Turgutlu Mahalle Muhtarlığı ve Tire Giritliler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği festival, Tire’nin Turgutlu mahallesinde yapıldı. 

KAYMAKAM TANRISEVEN: “BU GELENEKLERİ GENÇ KUŞAKLARA AKTARMALIYIZ”
Bu yıl uluslararası etkinlik olarak kutlamaları yapılan festivalde konuşma yapan Kaymakam Dr. Hasan Tanrıseven, son derece engin ve köklü bir tarihe sahip olan Anadolu coğrafyasının kültürel yönden son derece zengin olduğunu belitti. Tanrıseven şunları söyledi:
“Geçmişten gelen kültür, gelenek ve folklorumuzu yeni kuşaklara aktarmalıyız. Giritlilerin de geleneklerini böylesine büyük bir organizasyon ile yarınlara ve genç kuşaklara iletiliyor olması gurur verici. Girit kültürü ve mutfağı Tire’mizin bir zenginliğidir.”

AYDIN “GİRİT KÜLTÜRÜNÜ YAŞATACAĞIZ”
Açılış Konuşması yapan Tire Giritlililer Derneği Başkanı Serhan Aydın, Turgutlu’nun İzmir’deki Girit Mübadillerinden oluşan tek köy olduğunu belirtti. Aydın, “Turgutlu’nun Girit Kökenlilerin kültürünün, geleneklerinin yaşadığı bir yerleşim birimi olmasından dolayı özel bir önemi var. Kültürümüzü köyümüzde yaşatacağız.”

Tire Giritlililer Derneği Başkanı Serhan Aydın, festivale katılan Kaymakam Tanrıseven’e desteklerinden dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Aydın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da her türlü imkanları seferber ettiğini kaydetti.

TANRISEVEN, STANTLARI GEZDİ
Gerçekleşen etkinliğin ardından stantları gezen Kaymakam Tanrıseven, Tire dışından gelen Girit Dernekleri Başkanları ve konuklarla sohbet etti, yakından ilgilendi. Kaymakam Tanrıseven, Dernek Başkanı Serhan Aydın ve organizasyon komitesini de tebrik etti.

RENKLİ VE COŞKULU PROGRAM 
Renkli görüntülere sahne olan festival programı bu yıl ziyaretçilerinin yoğun ilgisini çekti. Girit kültürünü yansıtan ege Üniversitesi Konservatuarı Halk Dansları Topluluğu ve Buzuki Niko ve Yağmur adlı sanatçıların Girit müzikleri konseri izleyicilerden büyük alkış aldı.

Rasih Kirazoğlu İlkokulu Folklor gösterisi, Turgutlu Köyü Folklor Ekibi Zeybek oyunu, Tire Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları beğeni ile izlenirken, ASRIN AF grubu da bir konser verdi. 

Prof. Dr. Ayşe Nüket Adıyeke, Ege’deki Girit kültürü hakkında bilgi verdi. En güzel Girit yemeğini pişirmek için birbirleriyle yarışan kadınların yemek yarışması da büyük ilgi çekti. İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Şamil Akşit ve Şef Fatih Taşkesen tarafından Girit yemekleri yapımı gerçekleştirildi.
Ayvalık Aşkı Ege’den Gelen Lezzet kitabı yazarı Cenk Geçermiş ve ekibi tarafından Girit Yemekleri standının sunumu yapıldı. 
 

YOĞUN KATILIM    
Sadece Giritlileri değil, mübadeleyle ülkemize gelenleri, ayrıca çevre il ve ilçelerden gelen konukları birleştiren festival son derece yoğun bir katılımla gerçekleşti.  Zengin içerikli tam gün süren festivalin kültür sanat ayağında ise Zafer Suntekin yönetiminde Tire Belediyesi Müzikli Sanat Topluluğu sahne aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop-Caz Orkestrası konser verdi. Folklor ve defile programlarının ardından THM Sanatçısı Sabahattin Gülümser konseri izleyenlerden tam not aldı. 
 

Editör: Haber Merkezi