İlk olarak 5 yıl önce Tire Turgutlu (Giritli) Köyü’ne yerleşmiş Giritlilerin 2,3 ve 4. Kuşak torunlarının bir araya gelmesiyle başlayan buluşma bu yıl 6. Defa gerçekleşti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire Belediyesi ve Tire Giritliler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği festival, Tire’nin Turgutlu (Giritli) Köyü’nde 5 bin kişinin katılımıyla yapıldı.

Renkli görüntülere sahne olan festivalde halk oyunları gösterileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası, Popu müzik Sanatçısı Asrın, Türk Halk Müziği Sanatçısı Tolga Çandar sahne aldı.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Tire Giritliler Derneği Başkanı Serhan Aydın, “İzmir sınırları içindeki tek Giritli köyü burası. Çukurova, Adana, Mudanya, Erdek ve Ayvalık’tan Girit Dernek başkanları ve yöneticileri aramızda. Bu bir akraba buluşması. Tüm dostlar burada” şeklinde konuştu.

Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran da yaptığı konuşmada Turgutlu Mahallesi halkına ve tüm katılımcılara teşekkür ederek, “Tire Giritliler Derneği’nin düzenlediği ve geleneksel hale gelen bu güzel buluşma sizlerin katılımı ile daha güzel hale geldi. Tire Belediyesi olarak bu etkinliği burada Girit Mübadili ile bu köye yerleşen ailelerin torunları ile gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Girit Araştırmacısı Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke, Girit Türklerinin Adavatandan Anavatana 2 büyük göç dalgası halinde geldiğini söyleyerek, “ilk göç 19. Yüzyılın sonunda adada ortaya çıkan kimlik çatışmalarının yarattığı ortamda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle adadan kaçmak göçmek zorunda kalanların göçü. İkincisi ise Lozan Anlaşmasına bağlı olarak uygulanan nüfus mübadelesi. Bu göçün ilkine muhacir giritliler ikincisine mübadil giritliler diyoruz. İşte bu Turgutlu Köyü 1902 yılında Girit’ten Tire’ye gelen muhacirlerin iskan edildiği köydür. Girit kültürünün yaşandığı ve yaşatıldığı İzmir’in tek köyüdür” dedi.

Festival programında kurulan Yöresel Ürünler Pazarı büyük ilgi gördü.

Editör: Haber Merkezi