19 Eylül Gaziler Günü, Tire’de de yapılan törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenlere protokol üyelerinin yanı sıra Tireli gaziler de katıldı.
Ülkemizi çeşitli savaşlarda ve çatışmalarda can siperane savunan gazilerimiz için adanmış bir gün olan 19 Eylül Gaziler Günü, yurt çapında olduğu gibi ilçemizde de dün kutlandı. Cumhuriyet Meydanı Atatürk anıtı önünde, sabah saat 10:00’da başlayan kutlama töreninde gazilerimize olan minnet duygularımız ifade edildi.

TÖRENE TİRELİ GAZİLER DE KATILDI
Kaymakam Hüseyin Ergi, Garnizon Komutanı Yzb. Fırat Rıza Cihan, Belediye Başkan Vekili Mengü Önler, Başsavcı Hüseyin Yayla, İlçe Jandarma Komutanı Emre Davutoğlu, Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi, AK Parti İlçe Başkanı Kamil Yaldız, CHP İlçe Başkanı Şenol Sardoğan’ın da hazır bulunduğu toplantıda çeşitli kurumların müdür ve yöneticileri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı. Törende Tireli gaziler ve şehit yakınları da alandaki yerini aldı.

EBEDİYETE GÖÇMÜŞ GAZİLER ANISINA SAYGI DURUŞU 
Kaymakam Hüseyin Ergi, Garnizon Komutanı Fırat Rıza Cihan ve Belediye Başkan Vekili Mengü Önler ve Tireli Gaziler Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Ulu’nun Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Sonrasında ebediyete Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete göçmüş tüm gazilerimiz adına saygı duruşunda bulunuldu. Hep birlikte okunan İstiklal Marşı sırasında askerler tarafından göndere Türk bayrağı çekildi. 
PROTOKOLDAN GAZİLERE KARANFİL 
Günün anlam ve önemini belirten tören konuşmasını Jnd. Başçavuş Erol Özarpacı yaptı. Törende Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Gökçe Çalışkan  ‘Gazilerimiz’ ve Emre Ateş ‘Savaşan Gazi’ adlı şiirleri okudu. Protokol üyeleri; Ergi, Cihan, Önler ve Yayla tören sonunda alandaki gazilere ve şehit yakınlarına karanfil takdim etti. Tören sonunda Gaziler ve şehit yakınları, Belediye tarafından kiralanan bir otobüs ile Belediye Toptepe Gazinosu tesisinde onurlarına verilen yemek için Toptepe’ye götürüldü.

TİRE’DE 240 GAZİ VAR
Tire’de yıllarca hizmet vermekte olan Tire Gaziler Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Ulu ve bazı dernek üyelerinin de yer aldığı tören sonrasında kendilerinin unutulmamasının ve devlet tarafından adlarına bu günün ithaf edilmesinin önemli olduğunu belirten Ulu, Derneklerine 240 gazinin üye olduğunu belirtti bunların 28’inin Kore Savaşı gazisi olduğunu ifade eden Ulu, diğer gazi üyelerinin ise Kıbrıs Savaşı ve Güneydoğu terör olaylarında gazi olan üyeleri olduğunu belirtti.

“BU GÜN, MİLLETİNE VE VATANINA HİZMET EDEN GAZİLERİMİZİN ŞEREF GÜNÜDÜR”
Törende duygulu ve coşkulu bir konuşma yapan Jnd. Bşçvş. Erol Özarpacı’nın konuşmasında şu önemli ifadeler yer aldı:  “19 Eylül Gaziler Günü, savaş meydanlarında canını ortaya koyarak, aziz milletine ve vatanına hizmet eden gazilerin şeref günüdür. 19 Eylül, Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür. 

Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında, emperyalist devletler Anadolu’yu dört bir yanından işgal ederek, bin yıllık Türk varlığını sona erdirmek istemişlerdir. Bu vatanın evlatları, Çanakkale’de, Kafkaslar’da, Filistin ve Gazze’de, Irak’ta ve diğer tüm cephelerde kahramanca çarpışarak, düşmana bu fırsatı vermemiştir. 

Başkomutan M. Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşları sayesinde Anadolu halkı böyle karanlık bir tablo ile karşılaşmadı. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşının seyrini değiştirerek bugünün hür ve bağımsız Türk Devletinin yolunu açmıştır. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına, Başkomutan M. Kemal ATATÜRK’e, Türk milleri adına, ‘Gazilik” unvanı ile Mareşallik’ rütbesini tevcih etmiştir. M. Kemal ATATÜRK milleti tarafından gazi unvanı verilen ilk askerdir. 
19 Eylül, tüm gazilerin, en büyük Gazi M. Kemal Atatürk’le bütünleştiği bir gündür. Ecdadımız ‘ölürsem şehit, kalırsam gaziyim’ düsturuyla savaşmış, canını ortaya koymuş, en büyük miraslardan birisi olarak bize bu yüce unvanları bırakmıştır. 

Kurtuluş Savaşında cepheden cepheye koşan, bu güzel yurdu düşmandan temizleyip bize armağan eden İstiklal Savaşı gazilerinin, 
Dünya barışı ve insanlık uğruna Kore’de savaşan, Türkün gücünü dünyaya bir kez daha ilan eden Kore gazilerinin, 
Kıbrıslı soydaşlarımızı katliamdan kurtaran ve Ada’da Enosis hayallerini Akdeniz’in karanlık sularına gömen Kıbrıs gazilerinin, 
Türkiye Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis tüm malul gazilerin şeref ve kahramanlık günüdür. 

Şanlı tarihimizin zaferleri ve bu zaferlerinkahramanları hiçbir zaman unutulamaz, unutulmayacaktır.  Canlarını vatanına ve milletine adayan şehit ve gaziler; sizler, bu ülkenin değişmez değerleri, kahramanlarısınız. Şehit ve Gazisi olmayan Türk ailesi yok gibidir. Bu nedenle Şehit ve Gazi Türk toplumunun ortak değerleridir.” 

Editör: Haber Merkezi