Ege Karadenizliler Federasyonu, 11 Şubat'ta 8.ncisi düzenlenecek olan 'Hamsi Şenliği' öncesinde basın mensupları ile biraraya geldi. Etkinliğe federasyon üyelerinden çok sayıda davetli ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da katıldı. Federasyon binasında düzenlenen etkinliğe katılanlara hamsi ikram edildi.

'GELENEKSEL HALE GELDİ'

Etkinlik Federasyon Genel Başkanı Aydın Özyar'ın konuşması ile başladı. Başkan Özyar,'' Bu hamsi şenliği bizim için manevi açıdan çok büyük değere sahip. Bu etkinlikte ev sahiplerimizden biri de Konak Belediyesi. Bunun yanında diğer belediyelerden de destek aldık. En son aldığımız bilgilere göre Ege Bölgesi'nde yaklaşık 600 bin Karadeniz'li yaşamaktadır. İzmir için  bu sayı 250 bin civarındadır. 2005  yılında Ege Bölgesi'nde bulunan 36 Karadeniz Derneği birleşerek federasyonumuzu oluşturmuştur. Başkanlıkta üç dönemimiz bitti, oy birliği ile 4. kez göreve geldik.  Elimizden geldiği kadar sizlerin de desteğiyle birarada durmaya çalışıyoruz. Federasyonumuzun kuruluş amacı, doğduğu yerden yüzlerce km gelerek Ege Bölgesi'ne yerleşen hemşehrilerimizin çevreye uyumunu sağlamak.Karadeniz kültürünü burada hem yaşamak hem yaşatmak hem de Ege Bölgesi kültürü ile kaynaştırmak. Zeki, çalışkan ve yoksul öğrencilere burs vermek. Şuana kadar 176 öğrenciye burs verilmiştir. Halen bazı öğrencilerimizin bursu devam etmektedir. Hemşehrilerimizin iyiliklerini, mutluluklarını paylaşarak artırmak, düşüncelerini paylaşmak ve Karadeniz Bölgesinin kültürünü tanıtmak için etkinlikler yapılmaktadır. En başta Karadeniz'e geziler düzenlenmektedir. Karadeniz deyince akla hamsi geliyor, tulum geliyor, kemençe geliyor. Şubat ayı içerisinde hamsi şenlikleri düzenlenmektedir. Bu yıl bunun 8.ncisini yapıyoruz. Artık bu şenlik geleneksel hale geldi. Şubat ayını seçmemizin sebebi ise hamsinin bol olduğu bir dönem olduğu için. İnciraltı Rekreasyon alanında yapacağımız şenlik, en az 50-100 bin kişiyi alabilecek alana sahip. En son yaptığımız  hamsi şölenine 50 bin üzerinde kişi katılmıştı. Ekmek arası hamsi, halka ücretsiz olarak dağıtılmıştır. İnşallah bütün halkımızla beraber şenliğimizde olacağız'' diye konuştu.

MEHMETÇİĞE DESTEK

Konuşmasında Afrin de gerçekleştirilen Zeytin Dalı Operasyonu'na da dikkat çeken Başkan Özyar,''Yaklaşık iki yıl önce 'İzmir hamsiye doyacak' demiştik. Şimdi ise 'Ege hamsiye doyacak' diyoruz. Bizim derneklerimizin sadece İzmir'de değil.Denizli'de Aydın'da, Muğla'da Kastamonu'da daha birçok yerde 52 derneğimiz var. Ege Bölgesi'nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri haline geldik. Bütün mesele şu; önemli olan birkaç hamsi yemek değil, birliğe, beraberliğe, dostluğa ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde Mardin'li, Trabzon'lu, İzmir'li ile kol kola girip Suriye'de terör avına giden askerlerimize destek olmak.Karadeniz diyince akla hamsi, kemençe, tulum geliyor, Trabzon'un ekmeği geliyor, halk oyunları, horon geliyor, Kastamonu'nun etli ekmeği geliyor, Sinop'un mantısı geliyor, Gümüşhane'nin pestili, kuşburnusu geliyor, Rize'nin çayı, Ordu ve Giresun'un fındığı geliyor, Amasya'nın elması geliyor.Tüm bunları pazar günü olacak şenliğimizdeki stantlarda göreceksiniz. Halka bunları arz edeceğiz. Sanatçı olarak da Onay Şahin ile anlaşma yapıldı. İhsan Aydın elinde kemençe ile bekliyor. Tulum Oğuz o gün orada olacak. Karadeniz Halk Oyunları orada olacak. Ayrıca Ege Kültür Halk Oyunları Derneği'de hem Ege Bölgesi hem Karadeniz Bölgesi kadınları oynayacaklar. Birlik olup Suriye'de savaşan mehmetçiklerimize destek vermek için bu etkinliği yapmak durumundayız'' ifadelerini kullandı.

DESTEKVERENLER

Şenliğe destek veren isimleri sayarak destek için teşekkür eden Başkan Özyar,''Bu arada her  yıl olduğu gibi büyükşehir belediyesinin de ço desteğini görüyoruz.Yeri onlardan aldık. Çevredeki belediyelere ait tüm otoparklar bize ücretsiz olarak tanımlandı. Başta ev sahibi Konak Belediye Başkanımız Sema Pekdaş olmak üzere, Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na çok teşekkür ediyorum.Ticaret Odası Başkanımız Sayın Ekrem Demirtaş'ı ziyaret ettik, sağolsun o da bize çok yardımcı oldu.Balçova Belediye Başkanımız Mehmet Ali Çalkaya her zaman desteğini esirgemiyor, Bornova Belediye Başkanımız Olgun Atilla her sene olduğu gibi bu senede destek verdi, Kemalpaşa Belediye Başkanımız Arif Uğurlu yine destekliyor, Torbalı Belediye Başkanımız Adnan Görmez yine destek verdi, Güzelbahçe Belediye Başkanımız Mustafa İnce desteğini veriyor, bu yıl Ekonomi Üniversitesi'ni devreye soktuk stantlarımızı üniversitemiz veriyor.Birçok değerli iş adamımız da desteğini esirgemedi.Federasyon adına destek veren herkese çok teşekkür ediyorum''

'KÜLTÜRLER YAŞASIN'

Etkinlikte konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ''Öyle güzel bir ülkede yaşıyoruz ki, bu ülkenin her bölgesinin ayrı tadı  ayrı keyfi ayrı kültürü var.Ancak çeşitli dönemlerde siyasal nedenlerle, sosyal nedenlerle, ekonomik nedenlerle, insanlar bulundukları yerleri terk ederek, yeni yurtlar edinmişler.Karadeniz bu anlamda çok göç veren bir bölgemiz.Ancak Karadeniz başka bir kültürü ve başka bir yaşam tarzı var.O zaman biz bu kültürlerin bu farklılıkların birarada yaşamasını ve unutulmamasını sağlamak zorunda mıyız? Yoksa bunlar kaybolup gitsin mi? Doğru olan şey zaman içinde biriktirdiğimiz bu zenginlikleri korumak.Karadeniz'in kültürünü, türkülerini, folklörünü yaşatmak.Böylece o kültürün beslediği insanların da dayanışmasını daim kılmak.Büyük Atatürk'ün dediği gibi yurtta barış böyle sağlanıyor.El ele, kol kola, kendi kimliklerimizi, kendi kültürlerimizi yaşatarak onların yaşamasını sağlayarak birarada bu ülkede barış ve huzur içinde yaşamak önemli.Bu etkinlikler hem bu kültürlerin yaşamasını sağlıyor hem de hemşehriler arasındaki dayanışmayı sağlıyor.Kenti kent yapan şeylerden biri de kentin enerjisinin ortaya çıkması, dayanışma halinde el ele, kol kola yaşamı kolaylaştırmak.Yaşamı kolaylaştırmak için insanın insana ihtiyacı var.Bu etkinlikler bunu sağlıyor.Hep daim olsun.Kültürler, dayanışma yaşasın.Hep birlikte omuz omuza varolalım, ülkede barış olsun.Bu çabayı gösteren tüm derneklere ve başkana çok teşekkür ediyorum''dedi.

Editör: Haber Merkezi