Tire Kültür Derneği tarafından organize edilen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’nın dördüncüsü 29-30 Ağustos 2014 tarihlerinde Denizli, Acıpayam ilçesinde düzenlenecek.

Acıpayam’da yapılacak olan Zeybek Ateşi 4. Ulusal Efe Kurultayı için tüm hazırlıkların tamamlandığını açıklayan Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Zeybek Ateşi 4. Ulusal Efe Kurultayı’nı bu yıl Denizli, Acıpayam ilçesinde gerçekleştireceğiz. Kurultayımız Tire Kültür Derneği’nin en büyük projelerinden biri olarak, tüm Türkiye’de ve yurtdışında on binlerce zeybek ve efe kültürü sevdalısı tarafından biliniyor ve ilgiyle takip ediliyor.  Zeybek Ateşi ile efelik kültürümüzü ve ilçemiz Tire’yi gururla temsil etmekten büyük bir onur duyuyoruz. Biz, Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı ile efeliğin Türk tarihinin her döneminde var olan ve Türklerin ayak bastığı tüm coğrafyalarda kendini gösteren köklü bir kültür olduğunu, efelik kültürünün unutturulmak istenen gerçek kimliğinin, bugün en çok ihtiyacımız olan doğruluk, mertlik, dürüstlük, adaletten yana tavır koyan ve vatan sevgisinden geçtiğini, bunların da sadece halk oyunları ve kostümler ile tarif edilemeyeceğini anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

 

EFE YÜREKLİLERİ ZEYBEK ATEŞİ’NE DAVET EDİYORUZ

Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’na dördüncü kez ana sponsor olarak destek veren TECO Petrolcülüğe de teşekkürlerini ileten Ayvalı, “İlki Tire’de düzenlenen kurultaydan bu yana bizlerle birlikte Zeybek Ateşi’nin her yıl daha da güçlü yanmasına katkı koyan Teco Petrolcülüğün yönetim kurulu başkanı Sayın Mustafa Yalçınkaya’ya çok teşekkür ediyorum. Mustafa Bey, bu desteği ile eşine ender rastlanacak şekilde bir Türk kültürü aşığı olduğunu fazlasıyla gösterdi. Diğer kurum ve kuruluşlarımız da kültürümüzün yaşatılması için aynı hassasiyeti göstermelerini ümit ediyoruz. Öte yandan bu yılki kurultayımıza ev sahipliği yapan Pamukkale Üniversitesi ve Acıpayam Belediyesi’ne de samimi ve güçlü katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyorum. Tüm Denizli ve Acıpayamlı efe yüreklileri Zeybek Ateşi’nde görmekten büyük onur duyacağız” dedi.

 

TALİP ÖZKAN ANISINA TEKE YÖRESİ TÜRK HALK MÜZİĞİ BİLGİ ŞÖLENİ

Dernek olarak ortaya konulan bu kültür projesinin her geçen gün büyüyerek gelişmesinden onur duyduklarını sözlerine ekleyen Başkan Ayvalı kurultay programı hakkında bilgiler vererek, “Geçtiğimiz yıl Bergama’da Türk Kültüründe Efelik Kültürü ve Bergama Yöresi Zeybek Kültürü panelini gerçekleştirdik. Bu yıl da 29 Ağustos Cuma günü Türk Halk Müziğimizin Usta Sanatçısı rahmetli Talip Özkan Anısına Pamukkale Üniversitesi’nce Teke Yöresi Türk Halk Müziği adlı Bilgi Şöleni gerçekleştirilecek. Bilgi şöleni, Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Kampüs Kongre Kültür Merkezinde 29 Ağustos Cuma saat 10.00’da başlayarak iki oturum şeklinde yapılacak ve yaklaşık 12 akademisyen ve sanatçımız bildirilerini sunacaklar” şeklinde konuştu.

 

TALİP ÖZKAN TÜRKÜLERİ KONSERİ

Kurultay programı kapsamında efe kadınların dünyaca tanınan ressamı Mustafa Ali Kasap’ın resim sergisi açılacak ve sanatçı canlı performans sergileyecek. Zeybek Ateşi 4. Ulusal Efe Kurultayı 30 Ağustos Cumartesi günü Acıpayam Atatürk Meydanı’ndan efelerin ve halkın yürüyüşü ile başlayacak. Program açılışı saat 21.00’de yapılacak olup, Talip Özkan’ı anlatan bir sinevizyon gösterisi yapılacak. Türk tarihindeki kahramanların canlandırılması ile gerçekleştirilen Zeybek Ateşi gösterisi ile birlikte her yıl olduğu gibi sembolik Zeybek Ateşi bir kez daha yakılacak. Daha sonra TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Tuğba Ger, Paris Sorbone Üniversitesi’nden Türk Halk Müziği Sanatçısı Jerome Cler ve Pauline, Unesco’nun Yaşayan Kültür Mirası olarak kaydettiği Denizlili Türk Halk Müziği üstadı Hayri Dev, Türk Halk Müziği Sanatçıları Yeşim dağlı, Sadi Cesuroğlu, Şinasi Uslu ve İtalyan Türk Halk Müziği Sanatçısı Max Greze Talip Özkan Türküleri Konseri’nde sanatçının eserlerini seslendirerek izleyenlere unutulmaz bir gece yaşatacaklar.

 





Editör: Haber Merkezi