27 Ekim’de sona erecek sergiyi, tüm Tireliler ücretsiz olarak gezebilecek.
Tire Tahtakale çarşısının yukarısında yer alan ve bu yıl içinde restorasyonu tamamlanarak hizmete giren tarihi Bedesten’in ana salonu, Tire Belediyesi tarafından çeşitli sanatsal ve kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapması amacıyla kullanılmakta. 

SERGİ, 27 EKİM’E KADAR 09:00 İLE 17:00 SAATLERİ ARASINDA AÇIK OLACAK
Daha önce ‘Milli Piyango Biletleri Sergisi’ ve ‘Uluslararası Türk Daması Yarışması’ gibi etkinliklerin yapıldığı Bedesten’de bu kez  “Dünya Banknotları Sergisi” açıldı. 23 Ekim Pazartesi günü açılan sergi, 27 Ekim Cuma günü akşam saatlerine kadar açık kalacak. Sergi, gündüz saat 09:00 ile akşam saat 17:30 arasında halkın ziyaretine açık olacak.

GÜNÜMÜZDE OLMAYAN ÜLKELERE AİT PARALAR DA VAR
Koleksiyoner Murat Sanus’a ait çil (hiç kullanılmamış) banknot paralardan oluşan sergi, oldukça ilginç ve dikkat çekici.  Özel koleksiyonunda 6 bin parça kağıt (banknot) para olduğunu belirten koleksiyoner Murat Sanus, bunların yaklaşık 3’te birini bu sergiye getirdiğini belirtti. Sanus, sergide 2210 adet çil para bulunduğunu ve bunların 220 farklı ülkeye ait olduğunu ifade etti. Bu ülkelerden bazılarının günümüzde olmadığını, ortadan kalktığını söyleyen Sanus, örneğin Afrika’nın eski ülkelerinden Katanga’yı ve ‘Doğu Almanya’yı bu ülkelere örnek olarak verdi.

KOLEKSİYONA DAHİL EDİLEN PARANIN ‘ÇİL’ OLMASI ŞART
Koleksiyondaki tüm paraların değerli olduğunu belirten Sanus, koleksiyonunu nasıl oluşturduğunu şu sözlerle anlattı: “Koleksiyondaki tüm paralar ‘çil’ yani hiç kullanılmamış paralardır. Zaten para koleksiyonerleri kullanışmış parayı ellerinde tutmaz. Bu paraları farklı ülkelerden paralar alarak, edinerek oluşturdum. Kimi ülkelere ait bazı banknotlar birden fazla olduğunda onları başka koleksiyonerlerin elindeki paralarla değiştirdim. Yıllar içinde bu özel koleksiyon oluştu.”

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN 1. EMİSYON BANKNOT ÖRNEKLERİ, EN DEĞERLİ OLANLAR
Sergilenen birbirinden değerli paralar arasında çok az sayıda örneğine rastlanan banknotlarında da olduğunu söyleyen Sanus, çok kıymetli olan parçalardan bazılarını şöyle sıraladı: “Para koleksiyonlarında en değerli parçalar bir ülkenin ilk basılan ‘1. Emisyon’ diye tabir edilen paralarıdır. Sergilenen paralar arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin basılan ilk paralarından örnekler de var. Benim koleksiyonumun en değerli parçaları bunlar. Bu paralardan şuanda tahminen sadece 12 adetinin var  olduğu düşünülmekte.  
Ayrıca üzerinde İsmet İnönü fotoğrafının (Atatürk’ün olmadığı) basılı olduğu ’50 Kuruş’ banknot paralarda farklı bir özelliğe sahip olduğu için kıymetli. Bunun yanı sıra tüm koleksiyonerler için kıymetli olan Afrika ülkeleri paraları ve İngiltere ve sömürgelerinde basılan Kraliçe Elizabeth’in farklı yaşlarda fotoğraflarının yer aldığı ‘QE  II’ paraları da önemli sayılıyor.” 

ÇİÇEK, “MURAT BEY TİRE’YE BİRÇOK ÇALIŞMASIYLA KATKI SUNDU”
Serginin açılışını Belediye Başkanı Tayfur Çiçek bizzat yaptı. Açılışta kısa bir konuşma yapan Başkan Çiçek, “Murat Sanus kardeşimiz çok kıymetli çalışmalar yapmakta. Kendisi, 3 ayda bir çıkardığı dergisiyle ülke çapında bilinmekte. Para  ile ilgili yaptığı koleksiyon ile koleksiyonerliğini gösterdi bize.  Aslında kendisi bir araştırmacıdır. Murat beyin babası ve dedesi de araştırmacıydı. Dedesi Atatürk’ün yakınında yer almış önemli bir akademisyen ve araştırmacıydı. Kendisi de bu kıymeti oradan almış. Annesi Tireliydi. Kendisi de bizim için Tirelidir. Kendisi birçok güzel çalışmayla Tire’ye katkı sundu. Bu sergi de bunlardan biri. Tüm Tirelileri bu güzel sergiyi gezmeye çağırıyorum.” Dedi.


 

Editör: Haber Merkezi