Çanakkale Zaferi’nin 101. yıl kutlamaları ile şehitlerin anılması etkinlikleri çerçevesinde Tire Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin ücretsiz olarak düzenlediği, ‘Çanakkale’den Cumhuriyet’e Dönmeyi Düşünmeyenler’ isimli tiyatro oyunu Tire Belediyesi Kültür Salonu’nda Tiyatro Birikim oyuncuları tarafından gündüz öğrencilere ve akşam 2 seans da yetişkinler için sahnelendi.
Kırk beşer dakika olmak üzere iki perdeden oluşan Çanakkale’den Cumhuriyet’e Dönmeyi Düşünmeyenler isimli tiyatro oyununu; Garnizon Komutanı Yzb. Fırat Rıza Cihan, MHP Tire İlçe Başkanı Salih Atakan Duran, Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, ADD Tire İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda vatandaş izledi.
Gürcan Koç’un oyunlaştırıp yönettiği, Buket Yöremen, Gürcan Koç, Vehmi Aslan, Deniz Bahar, Mustafa Raka, Hatice Özkurt, Zülküf Tayfur ve Serdar Saçan’ın oynadığı tiyatro oyunu izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.

7’DEN 70’E TÜM SALON GÖZYAŞLARINA BOĞULDU
Yoğun katılımın yaşandığı ve izleyenlerin büyük bir beğenisini toplayan Çanakkale’den Cumhuriyet’e Dönmeyi Düşünmeyenler isimli tiyatro oyununda milli birlik ve beraberlik duygusu damgasını vururken, Çanakkale Savaşı’nın askerlerin yaşadığı zorluklara rağmen inanç ve özgürlük isteğiyle kazanıldığı yansıtıldı. Gerçek hayattan alınan kesitlerle sergilenen oyunda Çanakkale Savaşı sürecinden Cumhuriyet’e giden süreç anlatılırken özellikle Koca Seyit’in topa mermi sürdüğü anın canlandırılması, Halide Edip Adıvar’ın meydan mitingindeki bölümü ve Zübeyde Hanım’ın Gazi Mustafa Kemal ile yaptığı konuşma anı tiyatro severlerden büyük alkış aldı.

GARNİZON KOMUTANI’NDAN ANLAMLI KONUŞMA
Tiyatro oyununun sonunda sergilemiş oldukları başarılı performanslarından dolayı tiyatrocuları kutlayan Garnizon Komutanı Yzb. Fırat Rıza Cihan, “Ben 14 yaşımda evimden çıktım askeri okula başladım. O yaştan beri ailem beni yılda sadece 10 gün görür. Onbirinci gün olmam. Bizleri en çok yaralayan içimizdeki hainler oldu. Bir şeylere sıkışıldığı zaman asker dediler geldik. Doğal afet oldu geldik, güzel günleri paylaştık, elimizdeki ekmeği yeri geldi dağıttık, kendimiz aç kaldık. Üniformadan rahatsız olan, üniformadan rencide olan, günümüzün şahsi çıkarlarını hayasızca temin edilecek menfaatlere bizleri satanlar, bizi en çok bunlar yaraladı. İçimizdeki dönekler. İyisiyle kötüsüyle bir takım şeyler anlatıldı. Benim 9 sene beraber aynı ranzada yattığım, annemden babamdan beni daha çok gören, 12 tane kardeşimden daha çok sevdiğim, annemden babamdan daha iyi tanıyan arkadaşlarım, bir takım fedakârlıklarda bulundular. Bize 10 yıl önce hain diyenler bugün aslan kaplan demeye başladı. Onların hiçbirisinin bizim gözümüzde vicdanımızda zihnimizde, tarihten gördüğümüz Oğuz’dan Mete’den Alparslan’dan fatihten bu yana, bundan sonra kuşaklar sonrasına gidecek evlatlarımıza torunlarımıza onların nesillerine gidecek onlardan dolayı herhangi bir mesuliyet duygumuz yoktur. Vicdan borcumuz yoktur. Vicdan borcumuz bizi gerçekten seven, bizim arkamızda değil çünkü arkamızda olanlar bizi arkamızdan vurdu, yanımızda olup desteklerini esirgemeyen saf ve temiz duygularla doğruya inanmış milletimiz oldu. Onun haricindekiler de bizi ilgilendirmedi. O sebeple naçizane o günden bu güne yaşanılanları 2 saat içerisinde çok güzel dile getirdiler. Tiyatro ekibine şahsım adına, benimle aynı duyguları yaşayacak diğer Türk Silahlı Kuvvetleri’nin diğer mensuplarına onlarla beraber geçici olarak askerliğini yapmış sizlerin yakınları adına teşekkür etmek istiyorum. Allah başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal olmak üzere ebediyete intikal etmiş bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, fedakarlıklarda bulunmuş gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum” diyerek tiyatroculara çiçek takdiminde bulundu.
Daha sonra MHP Tire İlçe Başkanı Salih Atakan Duran ve ADD Tire Yönetimi oyunculara birer buket çiçek takdim etti.
Ayrıca Add Tire Şubesi yöneticileri izleyicilerin oyun çıkışında saksıda menekşe hediye etti.

Editör: Haber Merkezi