Etkinlik, Tire’nin zirvesindeki Dibekçi köyü Çal Dede mevkiinde yapılıyor. Köklü bir geçmişe sahip olan Mahya kutlaması için hazırlıklara başladıklarını söyleyen Muhtar Adem Gökoğlu, “Çal Dede Mahyası, atalarımızdan bize kalmış, bizim için oldukça önemli bir tarihi miras, gelenek haline gelen bu mahyayı devam ettiriyoruz. Yüzyıllardır sürdürülen Mahya geleneğini, bilindiği gibi Tire’de sadece Dibekçi köyü devam ettiriyor. Geleneksel hale gelen kutlamalara çevre il ve ilçelerin yanı sıra çevre köylerden ve şehir merkezinden misafirler katılıyor.” dedi.

Muhtar Gökoğlu, Çal Dede Mahyası’nın bir adabı olduğunu, mahya hazırlıkları başladığı, duyurulduğu gün hayırsever vatandaşlar ve bölge halkının gönlünden ne koparsa onu bağışladığını ifade etti. Gökoğlu, "Kimi bir sığır, kimi küçük baş hayvan, bazı hayırseverler de taze fasulye, ekmek, pirinç getirerek katkıda bulunuyor. Bu adap gereği kimseden gidip bir şey istemiyoruz. Verilen yemekler ve diğer organizasyon giderleri tamamen hayırsever vatandaşlarımız tarafından karşılanıyor. Kulaktan kulağa yayılan Çal Dede Mahyası için insanlar önceden bize hangi hayırda bulunacağını söylüyorlar. Bu sene pek çok vatandaşımız, Tire Kaymakamlığı, Tire Belediyesi, Tire Müftülüğü, Tire Ticaret Odası, Tire Süt Kooperatifi, Tire Ziraat Odası ve HaberTire Gazetesi katkıda bulundu. Düzenlenen organizasyon vatandaşlarımızın hayırları ile bereketleniyor.” diye konuştu. Çal Dede Mahya kutlamaları geçtiğimiz yıl toplam 30 bin lirayı aşan bir bütçe ile gerçekleşti.

27 Ağustos 2017 Pazar günü yapılacak olan Çal Dede Mahyası etkinliğine tüm bölge halkını davet ettiğini sözlerine ekleyen Muhtar Gökoğlu, şöyle dedi: “Biz Dibekçi köy halkı olarak Mahya günü öncesinde geceden köylümüzün yardımı ile hazırlıklara başlıyoruz. Mahya günü yemekler dualarla yeniyor ve kutlamalar kapsamında güreş müsabakaları düzenliyoruz. Farklı il, ilçe ve köylerden gelen vatandaşlar ile bir araya geliyoruz. Bu yıl çok merak eden ve hiç Mahyaya katılmamış olan vatandaşlarımızı da köyümüze bekliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi