Tire Kültürünün en eski geleneklerinden biri olan Çal Dede Mahyası, Dibekçi Köyü’nde büyük bir coşku içinde gerçekleştirildi.

 

Ercan ÇELİK


HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

Tire’ye bağlı Dibekçi Köyü, asırlardır kutlanan Çal Dede Mahyası’yla adını yine tüm bölgeye duyurdu. Her yıl Ağustos ayının sonu ile Eylül ayı başında belirlenen bir tarihte, Dibekçi Köy Muhtarlığı tarafından organize edilen Çal Dede Mahyası’na bu yıl da katılım yoğun oldu. 31 Ağustos 2014 Pazar günü, Dibekçi Köyü sakinlerinin ev sahipliği yaptığı organizasyona, Tire merkezden katılan misafirlerin yanında Aydın, İncirliova gibi çevre il, ilçe ve köylerden de çok sayıda vatandaş katıldı. Her geçen yıl daha da tanınan ve daha çok ilgi gören Mahya etkinliğine bu yıl yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

 

Vatandaşların bağışlarıyla finanse edilen Mahya’da, gelen misafirlere yemek ikram edildi. Mahyadan 1 gün önce Dibekçi Köyü sakinlerinin fedakarlıklarıyla hazırlanmaya başlanan yemekler, misafirler tarafından beğeni aldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren ziyaretçi akınına uğrayan Çal Dede Mahyası’nda, mevlüd okutuldu ve gelen ziyaretçilere yemekler ikram edildi. Bölgenin meşhur lezzeti keşkek ise ikramlar arasında en çok ilgi gören lezzetler oldu.  Etkinlik alanında kurulan minik pazarda ise yöresel giyecekler ve ürünlerin satışı yapıldı.

 

MUHTARDAN TEŞEKKÜR

Etkinlikte bizzat görev alan Dibekçi Köyü Muhtarı Adem Gökoğlu, gelen misafirleri tek tek karşıladı. Etkinlik ile ilgili olarak HaberTire Gazetesi’ne konuşan Muhtar Gökoğlu, “Çal Dede Mahyası, atalarımızdan bize kalmış, bizim için oldukça önemli bir tarihi mirastır. Gelenek haline gelen bu mahyayı devam ettiriyoruz. Yüzyıllardır sürdürülen Mahya geleneğini, bilindiği gibi Tire’de sadece Dibekçi köyü devam ettiriyor. Geleneksel hale gelen kutlamalara çevre il ve ilçelerin yanı sıra çevre köylerden ve şehir merkezinden misafirler katılıyor.” Şeklinde konuştu.

Mahya’nın tamamen bağışlarla hayata geçirildiğini belirten Muhtar, bağışta bulunarak bu kültürün yaşamasını sağlayan tüm vatandaşlara, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

 

SUNUMU ÖNDER ÖZDEN YAPTI

Tire’de yıllardır birçok etkinlikte ortaya koyduğu başarılı ve samimi sunumuyla tanınan Önder Özden ise Çal Dede Mahyası için İzmir’den Tire’ye geldi. Mahya Etkinliği’nin sunumunu yapan Özden, “Bu etkinliğe destek olarak bu kültürün yaşamasını sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bu Mahya için Dibekçi başta olmak üzere, çevre köylüler de destek veriyor. Bu kadar insanı ağırlamak, yedirip içirmek kolay değil. Bu yemeklerin yapılmasında vatandaşlarımız ayni ve maddi katkıda bulunuyorlar. Hepsinden Allah razı olsun.” Dedi.

 

ETKİNLİĞE, YOL ÇİLESİ DAMGA VURDU

Her yıl binlerce kişinin ziyaret etti Mahya’nın yapıldığı alan köyde bulunan dağın zirvesinde yapılıyor. Buraya ulaşmaksa ziyaretçiler için kolay olmadı. Asfalt yoldan toprak yola geçen ziyaretçiler, 2 aracın yan yana geçmekte zorlandığı toprak yolda, uçurumlara meydan okuyarak yaklaşık 5 kilometre mesafe kat ettiler. Son derece bozuk olan toprak yolda ilerleyen araçlar adeta kazaya davetiye çıkardı.

Çal Dede Mahyası’nın yapıldığı alana ulaşımın son derece zor olduğunu belirten bazı köylüler, böyle büyük bir organizasyonun yapıldığı, her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği bu alana giden yolun asfaltlanmamasının büyük bir utanç olduğunu dile getirdiler. Yetkililere seslenen köylüler, bu yolun bir an önce yapılmasını istediler.

Önceki yıllarda etkinliğe ziyaretçi olarak katılan birçok milletvekili ve siyasi isim, bu alana yapılacak elektrik ve yol hizmeti için söz vermesine rağmen bu noktada henüz herhangi bir gelişme yaşanmadı.

HABER VİDEOSU:



Editör: Haber Merkezi