Yüzyıllardır süregelen bir Türk geleneği olan Çal Dede Mahyası, bu yıl 6 Eylül’de kutlanacak.

 

 Ercan ÇELİK

 

Tire’ye bağlı Dibekçiler Köyü Muhtarlığı’nın üstlendiği etkinlik yüzyıllardır sürüyor. Köklü bir geçmişe sahip olan Mahya kutlaması için köy muhtarlığı olarak hazırlıklara başladıklarını belirten Muhtar Âdem Gökoğlu, “Çal Dede Mahyası bizim için oldukça önemli bir tarihi miras. Atalarımızdan bize kalmış, yüzyıllardır sürdürülen bir gelenek olan mahya geleneğini, bilindiği gibi Tire’de artık sadece bizim köyümüz devam ettiriyor. O gün köyümüze binlerce insan gelerek kutlamalara katılıyor.” dedi.

HAYIRLARLA BÜYÜYEN SOFRA

Çal Dede Mahyası’nın bir adabı var. Mahya hazırlıklarının başladığı duyurulduğu gün hayırsever vatandaşlar ve bölge halkı gönlünden ne koparsa onu bağışlıyor. Kimi bir çuval taze fasulye getirirken, kimi bir sığır kimi de sadece bir süpürge alıp geliyor. Bu adap gereği kimseden gidip bir şey istemediklerini söyleyen Muhtar Gökoğlu, “Verilen yemekler ve diğer organizasyon giderleri tamamen hayırsever vatandaşlarımız tarafından karşılanıyor. Herkes kendisi duyar ve kendisi katkı sağlar. Kulaktan kulağa yayılan Çal Dede Mahyası için insanlar önceden gelip bize hangi hayırda bulunacağını söylerler. Bu sene pek çok vatandaşımız ile birlikte Tire Kaymakamlığı, Tire Belediyesi, Tire Ticaret Odası, Tire Süt Kooperatifi, Tire Ziraat Odası ve Oral Kiralama Organizasyon,katkıda bulundular. Medya sponsorluğunu ise bölgemizin güçlü gazetesi HaberTire üstlendi. Düzenlenen organizasyon vatandaşlarımızın hayırları ile bereketli bir hal alıyor. Katkıda bulunmak isteyenler bizlere ulaşabilirler.” dedi.

 

İLK KEZ KATILACAK OLAN KONUKLARINI BEKLİYOR

Çal Dede Mahya kutlamaları geçtiğimiz yıl toplam 30 bin lirayı aşan bir bütçe ile gerçekleşiyor. 6 Eylül Pazar günü yapılacak olan Çal Dede Mahyası etkinliğine tüm bölge halkını davet ettiğini sözlerine ekleyen Muhtar Âdem Gökoğlu, “Biz Dibekçiler köy halkı olarak Mahya günü öncesinde geceden köylümüzün yardımı ile hazırlıklara başlıyoruz. Mahya günü yemekler dualarla yeniyor ve kutlamalar kapsamında güreş müsabakaları düzenliyoruz. Farklı il, ilçe ve köylerden gelen vatandaşlar ile bir araya geliyoruz. Bu yıl çok merak eden ve hiç mahyaya katılmamış olan vatandaşlarımızı da köyümüze bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi