18’nci Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali görkemli açılış töreni ile kapılarını bir kez daha ziyaretçilerine açtı
Ergün ÇELİK

HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

Çiçeğin Başkenti Bayındır’da, 18’nci Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali başladı. 29 Nisan- 3 Mayıs tarihleri arasında 5 gün süreyle devam edecek festivalin açılış töreni oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Öğretmenevi önünden başlayan kortej yürüyüşünün ardından toplam 400 çiçekçinin katılımıyla oluşan stantlar gezildi. Bayındır Şehir Stadyumu’ndaki açılış töreninde Soma Belediyesi ve Yunanistan “Cultural Club Of Gefira” gruplarının halkoyunları ekipleri ile Bayındır Halk dansları Topluluğu gösterilerini sergiledi. Festivalin onur konukları ise Muğla Büyükşehir ve Soma Belediyeleri oldu. Törenin sonunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bayındır Çiçekçiler Kooperatifi (BAYÇİKOP) arasında yeni bir çiçek alım anlaşması imzalandı. Anlaşmaya, BAYÇİKOP Başkanı Ersoy Sümerkan, İzmir BŞB Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli imza koydu. Törene, İzmir BŞB Başkanı Aziz Kocaoğlu, Muğla BŞB Başkanı Osman Gürün, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Bayındır Kaymakamı Barboros Baran, CHP 2’nci Bölge Milletvekili adayları, CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, çevre ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. “Çiçeğin hikayesi Bayındır’da başladı” temasının işlendiği Ffestivalde, Türk Pop Müziğinin güçlü ismi Bengü 2 Mayıs’ta, Suavi ise 1 Mayıs’ta sahne alacak.

HEDEF 2 MİLYON ZİYARETÇİ
BAYÇİKOP Başkanı Ersoy Sümerkan, 18 yıl önce başlayan çiçek şenliğinin günümüzde uluslar arası bir festivale dönüştüğünü ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Türkiye’de sözleşmeli üretim modelinin ilk olarak Bayındır’da uygulanmaya başlandığını hatırlatan Sümerkan, “Üretici olarak ne zaman ve ne kadar üreteceğimizi bildiğimiz için bu model tuttu. Üretime ve üreticiye destek vermek için bu modeli uygulayalım. Bayındır’da 113 işletme İzmir BŞB’ye sözleşmeli çiçek üretiyor. Kalkınmayı yerelde başlatıp, şehirlere göç etmezsek gerçek anlamda yerelde kalkınmış oluruz. Çalı grubunda da sözleşmeli üretime geçmek istiyoruz. Kalkınmanın özü kooperatifçiliktir. Şirket gibi kooperatif olmaz. Tabelası kooperatif olup da, şirket gibi çalışan kooperatif kooperatif değildir. Kooperatifler artık branşlaşmalıdır” dedi. Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, ilçede çiçekçiliğin 1941 yılında başladığını kaydetti. İlçeye festival süresince 2 milyona yakın ziyaretçi beklediklerini belirten Sesli, ilçede 3 bin 800 dekar alanda çiçekçilik yapılıyor. 5 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Yılda ise 70 milyon adat mevsimlik çiçek üretiliyor şeklinde konuştu. İlçe Kaymakamı Barboros Baran, Bayındır’ın ekonomik potansiyelinin altını çizdi. Çiçekçilik sektörünü ilçede bir araya getirmeye çalıştıklarını belirten Baran, toplam 50 üreticiye İZKA kanalıyla yüzde 50 civarında hibeli proje geliştirmek için harekete geçtiklerini söyledi.

“KOOPERATİFÇİLİKTEN BAŞKA ÇÖZÜM YOK”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Azizi Kocaoğlu ise kırsal kalkınma alanında dünyada hiçbir ülkenin kooperatifçilik dışında başka çözüm bulamadığını ifade etti. Kocaoğlu, “Çiftlikleri büyütemeyeceğimize göre, pazarı, pazar istikrarını ve alımı kooperatifler kanalıyla sağlamak zorundayız. 2007’den buyana Bayındır’da sözleşmeli üretim modeli uyguladık. Çiçek üreticisine, önce tefeciden sonra bankadan kurtulun, üretimi ve kaliteyi arttırın dedim. Bayındır’da, toplam 600 dönüm arazide Çiçekçilik OSB’yi kurmak için çok uğraş verdik ama bürokrasiyi aşamadık. Niyetimiz ve uygulamamız belli. Biz İzmir’i kalkındırmak zorundayız. Adına yerelde kalkınma dediğimiz modeli her sektörde çeşitlendirerek ve uygulayarak kentimizi topyekün kalkındırmak zorundayız” diye konuştu.

HABER VİDEOSU:

Editör: Haber Merkezi