2015 yılı ÇKS kayıtlarını 31 Aralık’a kadar yapmak zorunda olan çiftçiler, Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğüne akın ederek ilgili birimlerin ve gişelerin önünde kuyruk oluşturmakta.


2000’li yıllardan önce, tam anlamıyla kontrol edilemeyen ve sayısal olarak ortaya konana çalışmaların bilinemediği tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesinin ve ilerlemesinin bu şartlarda mümkün olmayacağını idrak eden Tarım Bakanlığı, 2000’li yıllarda tarım ve hayvancılığın her çeşidinin ve yönünün kayıt altına alınması için yeni bir ‘tarım politikası’ oluşturma kararı aldı. Bu önemli karar ve onun için atılacak adımlardan en önemlisi; ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’dir (ÇKS).

DEVLET DESTEĞİ VE HİBESİ İÇİN VEYA ZİRAAİ KREDİ İÇİN ÇKS KAYDI ŞART
Tarımla uğraşan tüm çiftçi ve ziraatçıların ve yaptıkları üretimlerin kayıt altına alınması; ülkedeki tarımsal nüfusun, durumun, üretim biçiminin, üretim miktarının, üretim takviminin bilinmesi ve kaydının yapılması ve buna göre hareket ve planlamanın gerçekleşmesi için yapılan, amacı ve gayesi bu olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) içerisine giren ziraatçılarımız devletin sunduğu her türlü hibe, destek ve yardım primlerinden yararlanabilmekte.

31 ARALIK TARİHİNE KADAR KAYITLAR YAPILMAK ZORUNDA 
Bugüne kadar ÇKS kayıtları içinde bulunulan yıl içinde yapılırken, yapılan son torba yasa ile ÇKS kayıtları şeklinde bazı değişikliklere gidildi. Bu değişiklikle, 2015 yılı itibarı ile ÇKS kayıtlarının, yıl başlamadan yapılması gerekmekte. 1 Eylül tarihinde başlayan, ÇKS kayıt başvuruları, 31 Aralık gününe kadar sürecek. 

TİRE’DE 6 BİN’İN ÜZERİNDE ÇKS’YA KAYITLI ZİRAATÇI VAR
Bu gelişme üzerine harekete geçen Tireli ziraatçıların, ÇKS kaydını yaptırmak üzere Ziraat Odası’na ve İlçe Tarım Müdürlüğüne akın etmeye ve ilgili birimlerin ve gişelerin önünde sıra yapmaya başlandı. Yapılan kayıt çalışmalarını yakından takip eden Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, ilçemizde Odalarına kayıtlı 11 binin üzerinde kayıtlı çiftçi olduğunu bunların 6 binin üzerindeki bölümünün ÇKS’ya kayıtlı olduğunu belirtti. İbişoğlu, tüm ziraatçıları bu süreci en iyi şekilde değerlendirmeye çağırdı.

Editör: Haber Merkezi