Vaughan ve Clifford gerçekleştirdikleri ziyarette, Tire Süt Kooperatifi Bakşkanı Mahmut Eskiyörük’ten Tire Süt Kooperatifi Modelini dinlediler.
3 günden bu yana Türkiye’de Tarım, Hayvancılık ve Ekonomi Bakanlıklarında ilgili yetkililerle görüşmelerinin yanı sıra sektör temsilcileriyle temaslarda bulunan Yeni Zelandalı yetkililer iki ülke arasındaki tarım ve hayvancılık sektörlerinde ilişkilerin daha da geliştirilmesi için görüşmelerine Tire Süt Kooperatifi’ni de ekledi.
Sütünün yüzde 95’ini ihraç eden Yeni Zelanda’dan Ticaret Müşavirliği Tarım ve Hayvancılık Uzmanı Paul Voughan, Türkiye ile Yeni Zelanda arasında ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye karar verdiklerini ve bu amaçla sektörel bir tarama yaptıklarını ifade ederek, “Süt ve et üretimi başta olmak üzere tarım teknolojileri en fazla umut vaat eden sektör. Türkiye’de tarım ve hayvancılık pratiği nasıl yapılıyor verimlilik ve süt kalitesini artırmak Yeni Zelanda’da 85’lerden beri kullanılan verimlilik artıran teknoloji, ekipman ve tecrübeyi Türkiye’ye nasıl aktarabiliriz bunun ip uçlarını öğrenmek için geldik. Dünya’da süt fiyatları malum giderek düşüyor. Bu dönemdeki en önemli gündem maddesi verimliliğin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi. Tüm Türkiye’deki sektörü öğrendiğimizi söyleyemeyiz. Daha bazı çiftlikleri ziyaret ederek öğrenmeye devam edeceğiz. Buraya getirebileceğimiz verimlilik artışı ve maliyet düşüşüne yol açacak çok ürün ve ekipman gördük. Türkiye’de pek çok merkezde iyi kalitede süt üretiliyor. Türkiye’ye satabileceğimiz pek çok teknoloji ürünü var ve bunlar basit teknolojiler. Bir kaç önemli ihtimal ortaya çıktı. Yem bitkilerinin ıslahı ve mera yönetimi. Türkiye’de daha çok Amerikan genetikli hayvanların süt üretiminde kullanıldığını gördük. Bizde daha küçük, daha dayanıklı ve uzun ömürlü daha az yem yiyerek daha kaliteli süt üreten yani maliyeti düşük hayvanlar var. Türkiye koşulları için daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Çünkü yem Türkiye için önemli bir maliyet. Buradaki hayvanların ırkları geliştirilerek maliyetler düşürülebilir. Bunun için iki ülke arasında yapılması gereken protokoller var. Ortak bir çalışma yapabilir miyiz bunu araştıracağız Yeni Zelanda’ya döndüğümüzde. 
AA Muhabirinin sorularını yanıtlayan Yeni Selandalı yetkililer, Yeni Zelanda’da çiftçilerinin yüzde 95’inin kooperatiflere üye olarak faaliyet gösterdiğini ve Tire’de bir kooperatif görmenin kendileri için çok güzel olduğunu ifade ederek, “Tire süt Kooperatifi’ni görmek bizim için çok güzel oldu. Ama Yeni Zelanda fark şu, orada herkes kooperatif üyesi ve kooperatif pratiği çok uzun yıllardır var. Yani biz Yeni Zelanda’da kooperatifleşmek ya da kooperatifleşmemek konusunu hiç tartışmıyoruz. Pratiğimiz bu zaten. Türkiye’deki süt krizi ile ilgili olarak da en büyük açmaz maliyetleriniz çok yüksek. Böyle bir dönemde süt arzı da var. Fazla sütü ancak ihraç ederek karlılık elde edebilirsiniz. Tüm dünyada süt fiyatları çok düşük herkes ihraç etmek istiyor. Bu dönemde karlılık elde etmeniz güç. Karlılığı verimlilik artışı ile yapabilirsiniz. Sütün kısa vadede fiyatının hemen artmasını beklemek mümkün değil şu anda. 2 yıl önce üretilen peynirleri Dubai’ye ihraç edebilirdiniz ama şu an herkes Dubai’ye ihraç etmek istiyor. Uzun vadede karlılığı artırmak için Türkiye’nin yapması gereken maliyetleri düşürerek verimliliği artırmak” şeklinde konuştular.
Son olarak yetkililer, “Türkiye’de öğrendiklerini Güney Yarım Kürenin Yeni Zelanda’da düzenlenen en büyük fuarı olan Saha Günleri fuarına Türkiye’den bir grubu götürmek ve Yeni Zelanda’daki üretimi götürmek istiyoruz. Bu fuar sırasında, ‘Türkiye’deki tarım ve hayvancılık’ konulu bir seminer düzenleyerek bilgi vereceğiz Yeni Zelanda’daki firmalara. Pek çok Yeni Zelanda firması kasımda Almanya’da düzenlenen fuara katılıyor. Bu fuara Türk firmaları da katılım gösteriyor. Burada Türk ve Yeni Zelandalı üreticileri buluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandılar.



Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Dünyada süt ve süt ürünlerinin en gelişmiş şekilde yapıldığı ülke olan Yeni Zelanda yetkilileri ile bir araya gelerek iş birlikleri yapmak üzere tanıştık. Dünya’nın en iyi süt üretimi yapanı Yeni Zelanda, Türkiye’de süt üretimini en iyi yapan Tire süt Kooperatifi ile iş birliği yapmak üzere görüşmelerde bulundu” dedi.
Hafta başında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşen Eskiyörük, satılmayan sütlerin süt tozuna dönüştürülerek Et ve Süt Kurumu tarafından alınacağını ifade ederek, “150 ton kota istedim. Tire süt Kooperatifi olarak her şeyi hazırladık. Sütünü satamayan ya da değerinde satamayan İzmir’de ne kadar üretici varsa bunların sütünü alıp tozlaştıracağız. Toz tesisi ile de anlaşmamızı yaptık. Et ve süt kurumuna bu tozları devredeceğiz. Şu an üretici çok mağdur. Kooperatif olarak piyasadan 30 kuruş daha yukarıda süt alıyoruz. Kooperatif olarak şu an 1 lira 15 kuruşa süt alarak krizi fırsata çeviren bu tüccar ve tefecilerin elinden bu üreticileri kurtarmak için mücadele ediyoruz. Sütü süt tozuna çevirmek pansuman bir çözüm olacak mağdur olan üreticimiz için. Uzun vadede bu sorunu çözmek için Türkiye’de üretimin planlanması şart. Bakanlığa çözüm önerilerimi daha önce verdim. Türkiye’de kooperatifçiliği yaygınlaştırmadan üretimi planlamamız çok zor. Bakanlığımız şu an önerilerimizi dikkate almaya başladı. Çünkü ocak ayında Türkiye’nin ilk kez et süt kurumunun piyasaya müdahale etmesi gerektiği fikrini ben ortaya koymuştum. Umarım bundan sonrada önerilerimiz kabul görür ve Türkiye’yi bu sorundan kurtarırız” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi