Türkiye’de KOBİ’ler ülke ekonomisinin itici gücü durumunda bulunuyor. Tarım sektörü de bu itici gücün önemli bir parçası.



Tarım sektörü kayıt altına alındıkça bankacılık sektörü için tarım bankacılığı da daha önemli hale geldi. Özellikle son 10 senede bankalar daha çok sahaya inmeye başladı. Tarımla uğraşan kesimle dirsek temasını artırarak onların ihtiyaçlarını, isteklerini daha yakından görüyor ve bunlara uygun ürünler sunuyor. Yasal altyapı gittikçe gelişti ve gelişmeye devam ediyor ayrıca gıda sanayindeki gelişmeler, daha kaliteli tarımsal ürünlere yönlendiriyor. Bu da tarımın sanayi ile entegrasyonunu güçlendiriyor. Sektörün geliştiği ve dönüştüğü bu ortamda bankaların tarım sektörünün büyümesine göz ardı edilemeyen bir katkısı bulunuyor.

TARIMSAL FİNANSMAN KONUSUNDA DANIŞMANLIK
Yapı Kredi Bankası tarım sektörünün öneminin bilinciyle üreticilere yönelik, sektörün gelişimini destekleyecek çözümler öneriyoru. Tarım bankacılığı alanında oluşturulan tarım segmentine özel birimlerle hizmet veriyor, ürünlerini müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiriyor ve çeşitlendiriyor. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Yapı Kredi KOBİ ve Tarım Bankacılığı Grup Direktörü Aslı Düzenli, “Özellikle bölgelerimizdeki tarım çalışanlarımız ve tarımsal bölgelerde yer alan 250’ye yakın şubemiz bu segmentteki bilgi ve hizmet kalitesini artırıyor. Böylece müşterilerimize tarımsal finansman konusunda danışmanlık da veriyoruz. Tarım kredimizi, üreticimizin tarımsal faaliyetlerinden elde ettiği geliri ve geri ödeme gücünü dikkate alarak ürün çeşidi ve hasat vadesine göre kullandırıyoruz.” Dedi.

SERA VE TRAKTÖR KREDİSİ
Aslı Düzenli, “Ürün gamımızda bulundurduğumuz tarıma özel 20 farklı kredi çeşidi, 7 sigorta, 2 farklı kart uygulamasıyla tarım alanındaki yatırımları destekliyoruz. Tarım kredilerimizi, “İşletme Kredileri” ve “Yatırım Kredileri” olarak iki ana gruba ayırıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyacına uygun olarak 5 yıla varan vadelerde kredi ürünlerimiz bulunuyor. En çok tercih edilen ürünlerimiz arasında Tarımsal Üretim Kredisi yer alıyor. Bu krediyle ekim-dikim, gübreleme, sulama, hasat toplama dönemindeki tüm finansal gereksinimleri hasatta ödemeli şekilde karşılıyoruz. Seracılık Kredisi de vade sonunda anapara ve faiz ödemeli olarak kullanılabilen bir diğer ürünümüz. Bu ürünümüzle üreticilerin fide alımı, gübre, ilaçlama, örtü gibi tüm ihtiyaçları için finansman desteği veriyoruz. Sera Yapım Kredisi ile ise yeni sera kurulumu veya mevcut seraların bakım, yenileme ve modernizasyonu gibi yatırım ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Traktör Kredisi ürünlerimizle de çiftçilerimize 0 km ve 2. el traktör alımlarında finansman sağlıyoruz.


HAYVAN ALIM KREDİSİ
Büyükbaş hayvancılık sektörüne yönelik olarak hem işletme finansmanı amaçlı Besicilik Kredisi ve Süt Hayvancılığı Kredisi hem de yatırım amaçlı Hayvan Alım Kredisi ürünlerimiz bulunuyor. Bunun dışında yine geçtiğimiz yıllarda hayvancılık kredilerimize Arıcılık, Küçükbaş Hayvancılık, Tavukçuluk (broiler&yumurta), Balıkçılık kredilerini de ekleyerek ürün gamımızı genişletmeye devam ettik. Ayrıca, sözleşmeli tarım faaliyetlerini finanse etmek üzere Sözleşmeli Ürün Kredisi’ni hazırladık. Bu krediyle ülkemizde önemi gittikçe artan ve çiftçilerimizin birçok ürün için tercih ettiği sözleşmeli üretime daha nitelikli bir hizmet vermeyi amaçladık. 

Öte yandan sektörde bir ilk olarak 2014’ün son aylarında uygulamaya başladığımız ve bu yıl da devam ettirdiğimiz kampanyamız ile işletme finansmanı amaçlı tarım kredilerimizi “İster Faizsiz, İster Masrafsız” seçenekleri ile çiftçilerimizin kullanımına sunuyoruz. 

ELÜS KARŞILIĞINDA KREDİ İMKANI
Son yıllarda tarım sektöründe lisanslı depoculuk sistemi ile tüm kesimler için ayrıca yeni bir dönem başlamış oldu. Gümrük Bakanlığı denetimindeki Lisanslı depoculuk sisteminde çiftçi, tüccar ve sanayicilerin depolara teslim ettiği tarımsal ürünler karşılığında, Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde "Elektronik Ürün Senedi" (ELÜS) oluşturuluyor. Böylece fiziki senet dolaşımı tamamen ortadan kalkıyor. Bu sisteme göre depolara bırakılan tarımsal ürünler yetkili laboratuvarlar tarafından miktar, cins ve kalitesine göre sınıflandırılıyor. Sonrasında ELÜS cinsinden değerleri belirleniyor. İşte bu yeni sistemle çiftçiler hem güvenli bir şekilde depolama hizmeti alabiliyor hem de ELÜS karşılığında bankamızdan kredi kullanabiliyor. Bu krediler sayesinde çiftçilerimiz fiyat dalgalanmalarına karşı kendilerini korurken, tüccar ve sanayiciler de istedikleri kalitedeki ürüne, uygun depo maliyetiyle ulaşabiliyor.

TMO Makbuz Senedi Kredileri, Tarım Makineleri Kredisi ve Tarımsal Yatırım Kredileri gibi farklı kredi seçeneklerini de çiftçilerimizin tüm tarımsal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak sunuyoruz.

Ayrıca Yapı Kredi olarak üreticilerimize özel Verimli Kart ve TMO Kart ürünlerimizi geliştirdik. “Verimli Kart” uygulamamız da 2011’de çiftçilere yönelik hazırladığımız ve sunduğumuz, tarım kredisi kullanan çiftçilerin faydalandığı hizmetlerimizden biri. “Verimli Kart”, tarım sektöründeki üye işyerlerinde yapılan tohum, yem, gübre ve akaryakıt alımlarında kullanılabiliyor. Ayrıca müşterilerimiz bu üye işyerlerindeki faizsiz alışveriş fırsatlarından da yararlanabiliyor. Örneğin şu anda anlaşmalı OPET ve SUNPET istasyonlarından Verimli Kart ile 6 aya kadar faizsiz alışveriş imkânı sunuyoruz. Müşterilerimize kartlarını ATM'lerden veya şubelerimizden nakit para çekim işlemlerinde kullanma olanağı da sağlıyoruz. Verimli Kart’ın ödeme vadesini ise tamamen çiftçimizin hasat zamanına göre belirliyoruz. Tarım sektörüne yönelik olarak “Verimli Kart”ın yanı sıra TMO Kart uygulamamız da bulunuyor. Çiftçilerimize özel olarak tasarladığımız TMO Kart, üreticilerin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden yapacağı ürün tahsilatlarına aracılık ediyor ve ürün ödemelerini 20 gün erken alma fırsatını sunuyor. 

Sektör gelişmesi yönünde büyük faydası olduğuna inandığımız yenilikçi tarım kredi ürünlerimiz ve Türk tarımının modernizasyonuna sağladığımız destekle, üretimde verimliliği ve çiftçimizin rekabetçi gücünü artırmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Editör: Haber Merkezi