Tire Süt Kooperatifi Kaymaklı Organik Yoğurt ile İğdeli Kooperatifi de Tulum Peyniriyle Oskara layık görüldü. 

Yerelden Kalkınma Hamlesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir’in Kooperatiflerinin yaptığı işbirliği sayesinde her geçen gün yeni olumlu sonuçlar alındığını vurgulayan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük,  

“Türkiye’de sadece iki kooperatif oskar aldı. Onlar da İzmir’den. Bu başarı İzmir’in başarısı, gurur tüm İzmirlilerimizin gururudur. Kırsal Kalkınma Hibeleriyle Kooperatiflerin tesisler kurmasında destek olan Tarım Bakanlığımıza, Yerelden Kalkınma Hamsesiyle kooperatiflerin gelişerek marka olmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesine, köylümüzün hep yanında olan ve Aziz Kocaoğlu’na, kooperatiflerimize sahip çıkan üreticilerimize ve tüketicilerimize teşekkür ederiz” dedi. 

KALKINMANIN ANAHTARI KOOPERATİFLEŞME

İzmir’in tarım ve kooperatifleşme alanında önemli yol kat ettiğini belirten Başkan Eskiyörük; 

“İzmir; kaliteli tarım ürünleri, güçlü kooperatifleri ve tarımsal büyüme hızıyla Türkiye’ye yol haritası çiziyor. Kentimizde; İzmir Büyükşehir Belediyemiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, İzmir Kalkınma Ajansımız, Üniversitelerimiz, İzmir Tarım Grubumuz ve ilgili kuruluşlarımızla örnek işlere imza atıyoruz. 

Bunun sonucunda İzmir’de kooperatifleşme oranı yüzde 28 seviyelerine tarımsal büyüme yüzde ise Türkiye ortalamasının iki katını geçmiştir. İşte bu başarının adı İzmir Modelidir, Tire Süt Kooperatifi de bu bütünün en önemli parçasıdır. Kooperatifimiz 2000 üretici ve 400’e yakın personeli, sağlıklı ve güvenilir ürünleri ile kooperatifçilik alanında kendisini dünyaya kabul ettirmiş örnek bir markadır. 

Her ilçede bir Tire Süt Kooperatifi yaratırsak tarımda hiçbir sorun kalmaz. Bunu da doğru bir destekleme politikası uygulayarak yapabiliriz. Çiftçiye para veren değil, para kazandıran sistemi kurduğumuzda, kaynakları doğru kullanarak kooperatifleşmeyi geliştirip üretim planlamasıyla tarım ürünleri ihracatı yapan bir Türkiye yaratabiliriz. Çünkü kırsaldaki sorunları çözmeden kentlerin sorununu çözemezsiniz. Kırsalda kalkınmanın anahtarı da kooperatifleşmedir” dedi. 

OSKARLI YOĞURT NASIL ÜRETİLİYOR?
Beslenme uzmanları, gurmeler ve akademisyenlerin yer aldığı tüm jüri üyelerinden tam not alan Tire Süt Kooperatifi’nin Kaymaklı Organik Yoğurdu imalatının ilk aşamasını organik süt oluşturuyor. 

Kimyasal ilaçlar kullanılmadan üretilen yem bitkileriyle beslenen hayvanlardan üretilen organik süt, otomatik sistemle sağılmaktadır. Kalite kontrolleri yapıldıktan sonra soğuk zincirde kooperatifin fabrikasına nakledilir. Burada tekrardan fiziksel ve kimyasal testlere tabi tutulan organik süt, yoğurda dönüşmek üzere mayalama ve inkibasyon işlemine alınır. Endüstriyel mayaların kullanılmadığı üretim sürecinde kooperatifin kendi mayasıyla üretilen yoğurt, soğuk zincirde tüketicilere ulaştırılır. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu gereklerine göre yapılan, izlenen, denetlenen ve sertifikalandırılan organik ürünler kendine özgü aromasıyla tüketicilerden büyük ilgi görmektedir.

TİRE SÜT KOOPERATİFİ’NİN ALDIĞI ÖDÜLLER

-     Milli Prodüktivite Merkezi “Mahmut ESKİYÖRÜK Yılın İşadamı Ödülü” (2010)
-    Birleşmiş Milletler FAO “Dünyanın En İyi Kırsal Kalkınma Modeli Ödülü”, (2012)
-    Ege Bölgesi Sanayi Odası “İstihdam Yaratma ve Markalaşma Ödülü”, (2013)
-    Sabancı Vakfı “Fark Yaratan Kuruluş Ödülü” (2013),
-    Avrasya Tüketici Derneği tarafından “Yılın Markası Kalite Ödülü” (2014), 
-    T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Güvenilir Gıda Üretimi Ödülü” (2015) 
-    Milletler FAO “Kırsalda Refahı Sağlama ve Üreticiyi Koruma Ödülü (2015).
-     İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği “Kente Katkı Ödülü” (2016)
 

Editör: Haber Merkezi