İşsizlik konusunda ses getirecek bir proje ortaya koyan TİROMDER, Ticaret Odası’nın da desteğini alıp iş birliği yaparak, bu önemli projenin hayat bulması adına, hazırlanan proje dosyasını Çalışma Bakanlığı’na göndererek düğmeye bastı.


TİROMDER (Tire Romanları Yardımlaşma Derneği) ile Tire Ticaret Odası işbirliği, istihdama yönelik güzel bir projenin hayata geçmesi için ilk adımının atılmasını sağladı. TİROMDER Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak’ın 2 yıllık bir planı ve hayali olan, ‘ön teklif’ denilen ilk kısmı için yaklaşık 3 aylık bir yoğun bir emek ve çalışmanın söz konusu olduğu “Gelenekten geleceğe” isimli, Tireli Roman kadınların el sanatları üretimi ile istihdam edilmesi ve ekonomik artı yaratmalarını amaçlayan proje, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili birimine önceki gün Karabacak tarafından gönderildi.
Avrupa Birliği’nin hibe destek kredisi ile yapılması amaçlanan bu önemli istihdam projesinin, amaçlanana noktaya ulaşması için birkaç aşamayı geçmesi gerekmekte. Bu sürecin ilk aşaması ‘ön teklif’ aşaması. Hasan Hüseyin Karabacak’ın bilgi ve birikimine güvendiği isimlerin de desteğini alarak bizzat hazırladığı “Gelenekten geleceğe” ‘Tireli Roman Kadınların El Sanatları Projesi’ ön teklifi Bakanlıktaki ilgili birim tarafından kabul edildiği takdirde, bu sefer konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgilerin yer aldığı, bütçe kalemlerinin ayrıntılı bir şekilde tek tek belirtildiği ‘Ana Teklif’ Avrupa Birliği’nin Bakanlıkta yer alan komisyonuna sunulacak.

DEKORATİF SEPET ÜRETİMİ YAPILACAK
Projenin içeriğini oluşturan el sanatının, ilk aşamada ‘dekoratif sepet örme’ üretimi olduğunu söyleyen Karabacak, “Bu konuda karar vermeden önce fazlaca düşündük ve araştırdık. Hasırdan veya plastikten dekoratif amaçlı sepet örme işinin geniş bir talep yelpazesine sahip olduğunu gördük. Bunu sepetle sınırlı bırakmayıp sayısız ürün ve objeye de dönüştürebiliriz. Mesela; masa, sandalye, abajur, kutu v.s gibi. Bu alanda ürün çeşitliliğinin sunduğu alternatifler oldukça fazla.” şeklinde konuştu.

PROJE BÜTÇESİNİN % 95’İ AB’DEN HİBE OLACAK 
Tireli Romanların kurduğu STK’nın başında yer alan isim olarak yıllardır, Roman vatandaşlarının daha iyi koşullarda yaşamaları, ekonomik, eğitimsel ve sosyal anlamda gelişmelerini sağlamak adına İzmir, Ankara ve İstanbul’da birçok toplantı, sempozyum ve seminerlere katılan Karabacak, bu eğitim çalışmalarında ‘proje hazırlama eğitimi’ de olduğunu belirtti. Karabacak, proje hazırlama eğitimi almış olmanın, bu tür hide destekli projeleri nasıl takip edeceğini bilmenin kendisine önemli bir avantaj sağladığını belirtti.

 Hazırlanan projenin kabul edilmesi durumunda Avrupa Birliği Komisyonu’ndan % 95 oranında hibe (karşılıksız) kredi alacağını ifade eden Karabacak, bu oranın yükseltilmesinde de ortaya koyduğu çabanın etkili olduğunu söyledi. Hibe destekli kredilerin genelde % 50-60 civarında olduğunu, maksimum % 75-80 oranlarında olabileceğini ifade eden Karabacak, “Projemizin hayata geçmesi için  gereken paranın % 95’ini Avrupa Birliği verecek” dedi.

KALAN % 5’İ TİCARET ODASI KARŞILAYACAK
Proje toplam bütçesinin 95 bin 800 Euro olduğunu belirten, bununda Türk Lirası olarak yaklaşık 300 bin TL’ye tekabül ettiğini ifade eden Karabacak, bu meblağın kalan % 5’lik kısmının ise Tire Ticaret Odası tarafından karşılanacağını belirtti. Karabacak, bu rakamın ‘ana teklif’ kısmında % 20 oranında arttırılabileceğini de söyledi.

HİBE ALMANIN TEK YOLU ‘DEZAVANTAJLI GRUP’ YOLU 
İzmir hatta Ege Bölgesi’nde bu yönde bir proje başvurusu olmadığını, çünkü Avrupa Birliği IPA (Instrument for Pre-accession Assistance/Katılım öncesi yardım aracı) birimi tarafından ‘ortaklık öncesi mali destek programı’ kapsamı dışında bırakıldığını belirten Karabacak, “İzmir’î ve Ege Bölgesi’ni gelişmiş olarak gören ve hibe desteği içine almayan Avrupa Birliğini’nin bu kararını aşmanın bir tek yolu var. O da desteklenme kararı ve bunun için bütçe ayrılan ‘dezavantajlı grup’ kategorisiydi. Biz de bunu değerlendirmek istedik. Romanlar dezavantajlı grup sayılmaktaydık. Bir Roman derneği olarak, Roman kadınların el sanatı öğreneceği, kişisel eğitim görecekleri ve meslek öğrenip istihdam edilecekleri bir proje hazırladık.

PROJE KABUL EDİLİRSE 30 KADIN MESLEK VE İŞ SAHİBİ OLACAK
Projenin tüm aşamaları geçip hibe desteğini alması halinde Tireli 30 Roman kadına mesleki ve kişisel eğitim verileceğini ve yaklaşık 4-5 ay sonra bu kişilerin iş-güç sahibi olacaklarını, kuracakları kooperatif aracılığı ile yaptıkları ve birçok alanda talep gören örme sepetleri satacaklarını söyleyen Karabacak, yapılacak olan ürünlerin pazarlanması ve tanıtımı konusunda da şimdiden bağlantılar ve anlaşmalar yaptıklarını söyledi.

KAYMAKAM ERGİ VE TİCARET ODASI BAŞKANINA TEŞEKKÜR
Her konuyu ‘ön teklif’ proje dosyasında belirttiklerini, aylarca bu dosyayı eksiksiz ve hatasız yapmak için uğraştığını söyleyen Karabacak bu konuda çok heyecanlı ve umutlu olduğunu söyledi. Porjenin oluşması ve ilerlemesi aşamalarında kendisine hep destek olan Kaymakam Hüseyin Ergi ve Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu’na çok teşekkür ettiğini belirten Karabacak, TİROMDER ve Ticaret Odası olarak önemli bir projenin ilk adımını attıklarını söyleyip, “İnşallah istediğimiz sonuç çıkar” dedi.

Editör: Haber Merkezi