Orta Afrika’da yer alan, ekonomisi büyük oranda tarım üzerine kurulu olan, küçük bir ülke olan Ruanda’nın Ankara Büyükelçisi ve Ticari Ateşesi, Tire Ticaret Odası’na konuk oldu. Tire’nin tarım ve hayvancılık alanında ve bu alanlara bağlı sanayide sahip olduğu potansiyeli öğrenen ve bundan faydalanmak isteyen Ruandalılar, Tireli iş adamları ile güçlü ticari ilişkiler kurmak istiyor.

Dünyanın en güzel coğrafyalarından ve iklimlerinden birine sahip olan ilçemiz Tire’nin sahip olduğu potansiyel, son yıllarda yabancı ülkelerinde ilgisini daha çok çeker oldu. Özellikle zengin tarım faaliyetleri ve hızla gelişen hayvancılık ve bunlara bağlı olarak güçlenen ve gelişen tarım ve hayvancılık sanayisi, Tire ve çevresinin öne çıkan yönü olmakta.
Bu potansiyeli gören ve burada bu gelişimi sağlayan insanlarla iletişime girerek, buradaki gelişimi kendi ülkelerine de taşımak isteyen Afrika ülkesi Ruanda’nın Türkiye Büyükelçisi Caesar Kayızarı ile Ticari Ateşesi Vivian Kayıtesi, kendilerine eşlik eden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı ve aynı zamanda Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu İ. Tamer Taşkın ile birlikte Tire’ye geldi. 
KARŞILIKLI İYİ NİYET TEMENNİLERİ
Tire Ticaret Odası’na konuk olan Ruandalı diplomatları, Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu karşıladı ve ağırladı. Bir süre Ticaret Odası’nda makamında misafirlerini konuk eden Çapkınoğlu, konuklarıyla içilen çaylar eşliğinde yaptığı güzel sohbette bilgi alışverişinde bulundu. Çapkınoğlu, kendisine takdim edilen hediyeleri memnuniyetle kabul etti ve kendisi de konuklarına hatıra olması için hediyeler takdim etti. 
“TİRE’NİN TARIMSAL DENEYİMLERİNDEN FAYDALANMAK İSTİYORUZ”
Görüşmede ülkesini ve Tire’ye yaptıkları ziyaretin amacını kısaca anlatan Ruanda Büyükelçisi Ceasar Kayızarı, şunları söyledi: “Yolda gelirken etrafımı ayrıntılı inceledim. Tire’de aynı Ruanda’ya benziyor. Bizim ülkemiz gibi her yer yeşil. Tarları, hayvanları gördüm. Bizim ülkemiz, ekonomisi % 70 oranında tarım üzerine olan bir ülke. Şuanda kendisine yetecek kadar tarımsal üretim yapabilen bir ülke. Bunu daha da geliştirmek ileri götürmek istiyoruz. Bu noktada Tire ile Ruanda arasında ticari ilişkiler kurmak istiyoruz. Özellikle de tarım ve hayvancılık üzerine. İki ülkenin iş adamları bu bağı kurmalı. Türkiye’den ve Tire’den Ruanda’ya yapılacak olan ziyaretlerde bizler de elimizden geleni yapmaya hazırız. Ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünleri kahve ve çaydır. Biz meyve ve sebze tarımında da daha ileri seviyelere gitmek istiyoruz. Ayrıca tarımsal ve hayvansal ürünlerin işlendiği paketleme ve sanayisini kurmak ve geliştirmek istiyoruz.”
“RUANDA İLE İYİ İLİŞKİLER KURACAĞIMIZA EMİNİM”
Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu ise buna karşın yaptığı konuşmada; “Ruanda Büyükelçisi ve Ticari Ateşesi ile Tamer ağabeyimizi Tire’de ağırlamaktan dolayı mutluyuz. Ruanda’yı bundan önce sadece televizyonlarda duymuştuk. Fakat bu ziyaret sebebiyle internetten araştırma yapma fırsatım oldu. Bölgemiz özellikle tarım ve hayvancılık alanında ve bunlara dayalı üretim yapan sanayi işletmeleri ve tarımsal üretimde kullanılan tarım makinelerinin üretimi konusunda öne çıkan bir bölge. Bu konularda her türlü ticari işbirliklerini yapmaya hazırız. Görüşmelerimizi daha da geliştirmek isteriz.” dedi.
TOSBİ’Yİ GEZDİLER
Ticaret Odası’ndaki görüşmelerin ardından, Hüseyin Çapkınoğlu ev sahipliğinde Tire’yi gezen Ruandalı bürokratlar; TOSBİ (Tire Organize Sanayi Bölgesi) bulunan süt ürünleri fabrikaları, tarımsal makine üretim fabrikaları ve ambalaj üretimi fabrikalarını gezdi. Ayrıca büyük baş hayvan çiftliği ve tarımsal çiftlikler de gezi içerisinde yer aldı. 
KISACA RUANDA HAKKINDA
Afrika’nı ortasında, ekvator kuşağı üzerinde yer alan Ruanda (Rwanda); 26 bin 338 km kare yüzülçüme sahip küçük bir ülke. Nüfusu 10.5 milyon civarında olan ülkede tropikal iklim hakim. Yeşil bir ülke olan Ruanda’nın ekonomisi büyük oranda tarıma dayalı. Başkenti Kigali. Komşuları; Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Burundi ve Tanzanya. Ülke, 1990’lı yıllarda, kabileler arasında yaşanan savaşlardan dolayı, oldukça sıkıntılı ve çalkantılı dönemler atlatmış bir ülke.






Editör: Haber Merkezi