İlçemize bağlı Başköy Akmescit, Musalar ve Somak mahallelerinde başlatılan proje toplantısı Başköy Mahallesinde yapıldı. Yapılan toplantıya Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Cemil Cumak, Tire Belediye Başkan Yardımcısı Mengü Önler, Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mutlu Tıraş ve çok sayıda vatandaş katıldı. Proje ile ilgili sunumlar yapılarak vatandaşlar bilgilendirildi.
 

En Fazla İncir Üreten İlçe Tire
Konuşmada vatandaşlara hitap eden Kaymakam Tanrıseven, projenin Tire incirine değer katacağını söyledi. Tanrıseven şunları kaydetti:
“Bu projeye ev sahipliği yapmanın mutluluğu içindeyim. İncir sadece Tire’nin değil aynı zamanda İzmir’in de tarımsal bir ekonomik değeridir. Bunun daha iyi şartlarda işlenebilmesi ve para etmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerimize teşekkür ediyorum. Tünelde kurutma projesini yürekten destekliyorum, çünkü bu proje sayesinde üreticilerimiz daha fazla para kazanabilecekler. Ben bu projeye emek veren bütün bileşenleri kutluyorum, tebrik ediyorum.” 
 

“Organik Tire İnciri Projesi Yaygınlaştırılmalı”
Bu projemizin sadece Başköy de değil bütün diğer incir üreten köylerimize yaygınlaştırılmasını istiyorum. İzmir ilinde en fazla incir üreten ilçe Tire’dir. Ürünün marka değerini artıracak çalışmalar yapmak hepimizin görevi olması lazım. Burada önemli bir adım atılıyor. Bundan sonra gerek Ziraat odamız gerekse çiftçilerimiz ve yön göstermesi bakımından da Tarım müdürlüğümüz gerekli çalışmayı yapacaktır.”    

Tanrıseven “Tire İnciri markalaşmalı”
“Ben 3 yıl önce İngiltere’deydim. Bazı marketlerin raflarında Türkiye’nin incirlerini görüyordum. Bu durum bizim için gurur vesilesiydi. Tire incirinin markalaşması, sadece yerli piyasaya değil uluslararası piyasalara sunulması için bizler Kaymakamlık olarak elimizden gelen çabayı, desteği göstermeye devam edeceğiz Bu projenin Tire’mize, çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyor, emeği geçenlere de teşekkürlerimi sunuyorum.”

Kayıtlı 720 Organik Tarım Üreticimiz Var
    Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mutlu Tıraş, Tire’deki incir potansiyeli ile ilgili şu bilgileri verdi: “Başköy Akmescit, Musalar ve Somak mahallelerinde ‘Tire’nin Organik İncirini Tünelde Kurutuyoruz, Kalitesini koruyoruz’ Projesini başlattık.  İlçemizde verimli ağaç sayısı 456.000 civarındadır. Bu sayı ile İzmir’de en fazla incir üreten ilçe konumundadır. Üretimin büyük çoğunluğu organik tarımdır. İlçemizden Tarım Bilgi sistemine Kayıtlı 720 organik üreticimiz bulunmaktadır. İlçemizde de uygulanmakta olan Organik tarım, tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, antibiyotik ve zararlı gıda maddeler gibi uygulamaları yasaklayan, üretimden tüketime, her aşaması kontrollü, doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir üretim sistemidir.”
    Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Cemil Cumak yapmış olduğu konuşmada Proje paydaşlarına katkılarından dolayı teşekkür etti. Bölge tarım ve hayvancılığına değer katan her projeyi desteklediklerini ve desteklemeye de devam edeceklerini sözlerine ekledi. Diğer katılımcıların yaptığı konuşmaların ardından Tire Halk Eğitim Merkezinin hazırladığı Ege Bölgesi halk dansları gösterisi izlendi.


 

Editör: Haber Merkezi