Geçen yıl 1.15 TL olan fiyatlar böylelikle 6 Kr. artmış oldu. Süt üretiminde İzmir’in Türkiye’nin önemli merkezlerinden olan Tire’deki üreticiler taban fiyattaki bu değişikliğe genel itibarı ile olumlu tepki verdi.

ESKİYÖRÜK, “SORUN FİYATLARIN DÜŞÜK OLMASI DEĞİL, MALİYETLERİN YÜKSEK OLMASI”
Çiğ süt taban fiyatındaki artışı değerlendiren 2 bin ortaklı Tire Süt Kooperatifi’nin Başkanı Mahmut Eskiyörük; “Ülkemiz süt sektörü, arz fazlası üretim nedeniyle 2016 yılından bu yana zamam zaman etkisini artıran bir krizin içindedir. Böyle bir süreçte çiğ süt fiyatlarında hızlı bir artış yaşanması tüketimin düşmesine neden olacak ve aynı zamanda ihracat şansımızı da ortadan kaldıracaktır. Bu da önümüzdeki günlerde çok daha büyük bir krizin tetikleyicisi olacaktır. Ülkemizde üreticinin para kazanamamasının asıl nedeni; süt fiyatlarının düşük olması değil, üretim maliyetlerinin yüksekliğidir. Sektörün iyileşip gelişmesi için üretim planlanmalı ve üretim maliyetlerini düşürücü tedbirler alınmalıdır. Üreticiler kooperatifler çatısı altında örgütlendiği takdirde yem, tohum, gübre gibi temel girdileri toplu alımlarla daha düşük alacağı için maliyetlerinin düşmesi sağlanacaktır.” dedi.


ÖZCAN, “KÖTÜNÜN İYİSİ”
Tire’de süt hayvancılığı yapan, aynı zamanda küçük sanayi esnafı da olan Tahir Özcan, “Köyümüz olan Kızılcaavlu köyünde hayvancılık işi de yapmaktayım. Yaklaşık 50 civarı büyükbaş süt hayvanı besliyorum. Ürettiğim çiğ sütü Tire’de üretim yapan özel bir şirkete satmaktayım. Açıklanan çiğ süt litre taban fiyatını tam olarak yeterli görmesem de kötünün iyisi şeklinde değerlendirebilirim. Buna sebep olan da yem fiyatlarının yüksek olması. Maliyetler, kazancımızı düşürüyor.” şeklinde konuşarak, yeni yıldaki çiğ süt taban fiyatı hakkındaki görüşlerini dile getirdi. 


BİLGİN, “BÖLGEMİZDEKİ FİYATLAR İYİ SEVİYEDE”
Tire’de çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlardan biri olan Boynuyoğun köyü sakinlerinden Metin Bilgin, büyükbaş hayvan baktığını ürettiği süttü kendisi müşterilerine sattığını söyledi. Sütünün kaliteli olduğunu ve aracısız şekilde direkt tüketiciye sütünü litresini 2 TL’den satabildiğini belirten Bilgin, çiğ süt litre fiyatının 1.21 TL olması ilgili olarak, “Bölgemizdeki üreticilerin büyük bir kısmı belirlen yeni taban fiyatına yakın bir fiyattan satmaktan. Bölgemizdeki fiyatlar süt üreticilerini genel olarak memnun etmekte.” şeklinde konuştu. 


KALİTEYE GÖRE FİYAT VERİLECEK
1 Ocak 2017-1 Temmuz 2017 tarihleri arasında 6 ay süreyle geçerli olacak çiğ süt referans fiyatı için ilk kez kalite kriterleri de belirlendi. Buna göre yüzde 3.5 yağ oranı ve yüzde 3.1 protein içerikli çiğ süt için tavsiye edilen fiyat litre başına 1 lira 21 kuruş oldu. Üretici, sanayici ve bakanlık temsilcilerinin katıldığı toplantıda sanayicilerden bazıları fiyat artışına karşı çıkarken bazıları, "Bu zammı 9 ay önce yapacaktık. Yapmadık. Çiftçinin çok büyük tepkisi var. Fiyatı artırmamız gerekir" diyerek zammın yapılmasında etkili oldu. Üretici temsilcileri ise çiğ süt fiyatının 1 lira 30 kuruş olmasını istedi. Tarafların birkaç kez salondan çıktığı toplantının sonunda bakanlık temsilcilerinin de isteği doğrultusunda çiğ süt fiyatının 6 ay süreyle 1 lira 21 kuruş olması kabul edildi.

Editör: Haber Merkezi