Tire’de 2018 yılının ilk patates hasadı yapıldı. Patatesler tarlalardan toplanırken üreticiyi ise zarar etme korkusu sardı. Pazar ve marketlerde patatesin kilo fiyatı 1,60 TL gibi rakamları görürken bu rakam tarlada 0,50 kuruşları geçmiyor. Çok değil, bundan 10 gün önce fiyatların daha üst seviyelerde olduğunu söyleyen Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, rekoltenin artmasıyla fiyatlarda düşüş yaşandığını belirtti. Üreticiler ise patateste düzenleme yapılmasını istiyor. 
 

‘ÜRETİCİ KAZANAMIYOR’
Yıllardır Tire’de patates üreticiliği yapan Mustafa Gedik isimli çiftçi, durumun iyiye gitmediğini, devletin bir an önce patates konusunda önlem alması gerektiğini ifade etti. Parayı üreticinin yerine aradaki komisyoncuların kazandığını ifade eden Gedik açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; 
“Bu sene hava şartlarından dolayı hasada geç başladık. Şu anda tarlalarımızda istediğimiz verim ve kalite mevcut. Tek sıkıntımız fiyatların düşük olması. Tarladaki fiyatlarla Pazar ve marketlerdeki fiyatların arasında büyük farklar var. Tabii bu da üreticiyi zor duruma sokuyor. Bu durum yıllardan beri aynı. Aradaki fark nereye gidiyor hala öğrenebilmiş değiliz. Bu konuyu derinlemesine araştıran yok maalesef. Bu yetkililer ne iş yapıyor? Mazot ve gübre fiyatları aldı başını gitti. Patateste ihracat yok. Ürünler sade iç piyasaya satılıyor. İç piyasada zaten belirli bir tüketim var. Bu ürünler yurt dışına satılmadıkça bu sıkıntı devam eder 
Biz Tire’de yaklaşık 5 yıldan beri patates üretiyoruz. Eskiden pamuk ve tütün ekiyorduk. Bunlar kaldırılınca mecburen bir alternatif bulmak zorundaydık. Üretim yapmak zorundayız. Bu yüzden patates işine girdik ve sonuçları ortada. Biz ürettikçe işin kaymağını başkaları yiyor. Bu şartlarda üretim yapmamız çok zor. Dayanabildiğimiz yere kadar üretmeye devam edeceğiz.

‘TİRE ARTIK ÖNEMLİ BİR PATATES ÜRETİM MERKEZİ OLDU’
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Tire’nin artık önemli bir patates üretim merkezi olduğunu vurguladı. Fiyatlardaki dengesizliğe de değinen İbişoğlu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;
Küçük Menderes Havzası’nda patates denildiği zaman ilk akla Ödemiş ilçesi geliyordu.  Son yıllarda Ödemiş’teki toprakların yorulması ve hastalık yönünden sıkıntılı olması nedeniyle artık Tire’deki kumsal arazilerimizde de patates üretimi yaygın bir şekilde yapılıyor.  Geçtiğimiz hafta yapılan hasatlardaki fiyatlar çiftçiyi tatmin edecek nitelikteydi. Yani fiyatlar tarlada 70 ila 75 kuruş arasındaydı. Ama ürün bollaştıkça fiyatlar 40 ila 45 kuruşlara kadar düştü. 
Büyük marketlerde ve pazarlarda tüketici patatesin kilosunu 1 buçuk 2 liradan alıyor. Sanki bu paranın tamamı çiftçinin cebine gidiyormuş gibi düşünülüyor. Halbuki durum aslında tam tersi. Burada çiftçinin dışında bu işi yapan aracı ve komisyoncular çiftçiden daha çok para kazanıyorlar. Tarla fiyatıyla tezgah fiyatının arasında tam 3 kat fiyat farkı var. 

Ticaret Bakanlığı’nın yeni bir hal yasası çalışması var. inşallah bu yasada bizim talep ettiğimiz şeyler yerine getirilir. Burada direkt üreticiyle tüketicinin buluşması gerekiyor. Üretici malını bizzat kendisi satıp tüketiciyle buluştuğu zaman hem tüketici kazanacak hem de üretici kazanacak. 

Editör: Haber Merkezi