Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu oldukça soğuk geçen kış mevsimine rağmen yörede 8-10 bin ton kuru incir rekoltesi beklendiğini söyledi


Tire’de, sezonun ilk inciri görücüye çıktı. Yörede yetişen kaliteli sofralık yaş incirin tezgahlardaki satış fiyatı ise kg başına ortalama 5-6 lira olarak belirlendi. Türkiye’de en kaliteli incirin Tire ve çevresinde yetiştirildiğini ifade eden Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, bu yıl kuru incirde ise rekoltenin 8-10 bin ton arasında değişebileceğini söyledi. Sofralık diye tabir edilen yaş incirin iç pazarda tüketildiğini ancak kuru incirin bölgenin en önemli ihracat kalemlerinden biri olduğunu hatırlatan İbişoğlu, “Geçen yıl kilosu 6-7 lira arası değişen kuru incirin fiyatının üreticinin zarar görmemesi açısından bu yıl daha aşağılara gerilememesi gerekiyor” dedi.


İŞLEME TESİSLERİ KURULMALI
Türkiye’nin incir üretimi ve ihracatında başı çeken lider ülkeler arasında yer aldığını kaydeden İbişoğlu, “Bu yıl, incir kalitesini negatif yönde etkileyecek önemli bir tarımsal bir hastalık yaşanmamasına rağmen, Tire ve çevresinde, incir üreticisi sert geçen kış mevsiminden olumsuz etkilendi. Bazı ağaçlar şiddetli don olayına maruz kaldı. İlçe Tarım Müdürlüğü’nün önderliğinde kurulan komisyon dondan etkilenen incir üreticisini belirleyerek, zarar tespitini gerçekleştirdi. Söz konusu üreticilerin banka ve tarım kredi kooperatifi borçları ise ertelendi. Üreticinin bir anlamda nefes alması sağlandı. Öte yandan, kuru incirde ilçemizin adını yeteri kadar duyuramadığımızı düşünüyorum. İşleme tesislerinin büyük bir bölümü Aydın yöresinde. Tire’de de ürün işleme tesislerinin bir an önce kurulması gerekli. Kuru incire ancak işleyerek değer katabilirsiniz. Aydın tesisleşmeyi başardıysa biz niye başarmayalım?“şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi