Tire İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce başlatılan ve geçtiğimiz aylarda Gökçen mahallesinde ‘pilot bölge’ seçilerek ekimi yapılan ‘ekinezya’ bitkisinin deneme sürecine böylelikle start verilmişti. Modern tıbbın sıklıkla kullandığı bu bitkinin tarımında gelişme sağlanması, bölge çiftçisi için önemli gelir kaynağı olacak bir alternatif olacak.


Tire İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetiştirme koşulları ve sağladığı faydalar göz önüne alınarak ilçemiz iklimi ve toprak yapısı bitkinin isteklerini karşılayabileceğini düşündü için ilçemizde yeni bir bitkinin ‘deneme’ maksatlı tarımına başladı. 15 Nisan 2015 tarihinde Gökçen Mahallesi’nde Öner Karip adlı çiftçinin katılımı ve sağladığı 1 dekarlık tarlada yetiştirilmek üzere 700 adet ekinezya tohumu, 24 saat ılık suda ıslatıldıktan sonra, torf karıştırılmış viyollere ekimi yapılmıştı.

1 YIL SONRA HASADI YAPILACAK 
İlk ekim sürecinde; 1 haftalık sürede çimlenmeye başlayan 15 gün içinde de boyları 5 cm’ e ulaşan ekinezyalar, çiftçi tarafından torbalara şaşırtıldı. Çimlenen ekinezyalar için sağlanan 1 dekarlık tarlaya, boyları 10 cm’e geldiğinde şaşırtılacak olan ekinezyaların,  2016 senesi Haziran ayında çiçeklenmesi beklenmekte. Yaklaşık 1 yıl sonra çiçeklenecek olan ekinezyaların çiçekleri ve sapları hasat edilecek.

MODERN TIBBIN DESTEKLEYİCİ BİTKİSİ
Tire İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Elçin Demirci, ekinezyanın faydalı bir bitki olduğunu ve tıp içinde önemli bir bitki haline geldiğini söyledi. Demirci sözlerinin devamını şöyle getirdi: “Şifalı bitkisi Kuzey Amerika, yerlileri tarafından özellikle yılan sokmalarında, ağrılı hastalıklarda ve daha fazla oranda da soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ekinezya, 1930'lu yıllara gelindiğinde Avrupa ve Amerika'da, tesadüf eseri bulunan bir bilgi ile daha da ünlendi ve kullanımı yaygınlaştı.

Bu bitki özellikle şarbon hastalığının tedavisi ve ağrı kesici etkisi nedeniyle popüler olan ekinezya İsviçreli bir bilim adamının tesadüfen öğrendiği bir bilgi ise ekinezyanın modern tıbbın hizmetine soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmak üzere girmesine neden oldu. Ekinezya Kuzey Amerika yerlileri tarafından; soğuk algınlığı, yılan sokması, ağrılı durumların, öksürüklü hastalıkların, boğaz ağrısı ve baş ağrılarının tedavisinde kullanıldı. Günümüzde ekinezya hakkında dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde araştırmalar yapılmaktadır. Özellikle modern tıbbın destekleyici bitkilerinden birisi de ekinezyadır.”

Editör: Haber Merkezi