İzmir Büyükşehir Belediyesi “Süt Kuzusu” projesi kapsamında Tire Süt Kooperatifi ile 6 milyon 240 bin litrelik yeni bir süt alım anlaşması imzaladı.


Ercan ÇELİK


HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA


“Süt kuzusu” projesinde yeni imzalar atıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Süt Kuzusu” projesi kapsamında Tire Süt Kooperatifi ile toplam 6 ayı kapsayan 6 milyon 240 bin litrelik yeni bir süt alım sözleşmesi imzaladı. Kooperatfin, Kesikbaş meydanındaki idari binasının önünde düzenlenen törende taraflar arasında varılan anlaşmaya Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ile İzmir Büyükçehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu imza koydu. İzmir BŞB Bandosu ile hafif müzik orkestrasının mini bir konser verdiği törende, Tire Belediyesi Halk Dansları topluluğunun gösterileri ise ilgiyle izlendi. Törene, İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Saadet Partisi Tire Belediye Başkan Adayı Sadrettin Yakuter, İlçe Kaymakamı Hüseyin Ergi, Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi, çevre ilçe belediye başkanları, birlik, oda ve kooperatif başkanları ile çok sayıda süt üreticisi katıldı. Kocaoğluna, Elif Sude Öztürk adlı küçük bir kız tarafından “süt kuzusu” armağan edildi. Kocaoğlu, kuzuyu geri almak kaydıyla tekrar üreticilere verdi.

"AVRUPA'DAN DAHA TEMİZ SÜT ÜRETİYORUZ"
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, ilçede süt üretiminin son 10 yılda yüzde 400 arttığını ifade etti. Eskiyörük, “Bu rakam Tire’de günlük 450 ton, Küçük Menderes’te ise 2 bin tona ulaşarak, sütün başkenti konumuna gelinmiştir. Peki biz bu güçle neler yaptık? Tarım Bakanlığı’mızın uyguladığı kırsal kalkınma ve İZKA desteklerinden faydalanarak, bir çok projeyi hayata geçirdik. 10  yılda toplam 30 kat büyüdük. Bu gün 2 bin ortaklı, 260 çalışanı olan ve günde 160 ton süt toplayan bir güç haline geldik. Ortaklarımıza verdiğimiz destek ve hizmetlerle, düşük maliyetli üretim yaptırarak, onların daha çok para kazanmalarını sağlıyoruz. Kaliteli süt üretimiyle, sütün pazar değerini yükseltiyoruz. “Köylü pistir” diyenlere inat Avrupa’dan daha temiz süt üretiyoruz. Ortaklarımızın etini, sütünü mamüle dönüştürerek, “üreticiden tüketiciye” sloganını hayata geçiriyoruz. Türkiye koşullarına uygun örnek bir kırsal kalkınma modeli yaratarak, tüm ülkenin ve dünyanın takdirini kazandık. Geçen yıl, oluşturduğumuz kooperatif modelini görmek için 17 ülkeden bin, ülkemizin toplam 54 ilinden ise 3 bin kişi, kooperatifimizi ziyaret etti” dedi.


TARIMIN REÇETESİNİ AÇIKLADI
Aldığı davetler üzerine Anadolu’yu karış karış gezdiğini anlatan Başkan Eskiyörük, tarım el değiştirmemelidir. Köylünün ekmeği elinden alınarak, göçe zorlanmamalıdır. Yol haritamız tekelleşme değil, kooperatifleşme olmalıdır. Tarımın reçetesi budur. Biz kooperatif olarak bir çok şeyi başardık. Nasıl mı? Kaynakları doğru kullandık. Kimseye hiçbir siyasi ayrımcılık yapmadık. Tek bir amaç uğruna birleştik. Atatürk’ün çizdiği yoldan hiç sapmadık” diye konuştu. 



Törende konuşan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise centilmence bir tavırla "Burada siyasi konuşma yapmam etik olmaz. Çünkü diğer aday arkadaşlarımın burada konuşam şansı olmayacak. Süt Kuzusu Projesinin tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
"1 KOYUNDAN 5 POST ÇIKARDIK"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise doğal kaynakları, toprağı, suyu, organik tarımı ile İzmir’in tarım ihracatının başkenti olabileceğini söyledi. Okul sütü projesinden sonra hem üreticiyi destklemek hem de dar gelirli ailelerin çocuklarına süt içirebilmek amacıyla 0-5 yaş grubunda “Süt kuzusu” projesini hayata geçirdiklerini anlatan Başkan Kocaoğlu, “Bu sözleşme ile 2 bini aşkın kooperatif üyesi faydalanacak. K. Menderesi’in süt üreticiliğinin merkezi olması açısından özel sektöründe buraya fabrika kurmasını dolayısıyla istihdam yaratmasını amaçlıyoruz. İzmir’de hergün 60’ araç ve 200 kişilik personelle yaklaşık 7-8 bin evin kapısını çalıyoruz. Şu an toplam bin 117 çocuğumuz haftada 2, ayda 8 litre süt aldı. Çiftçi kazandı, kooperatif güçlendi. Beslenme sıkıntısı çeken dar gelirli ailenin çocuğu sağlıklı beslendi. Böyle proje yaparsan, 1 koyundan 5 post çıkar. 10 yıl önce yola çıktığımız “yerelde kalkınma” projelerinin peşindeyiz” dedi.


HABER VİDEOSU:


Editör: Haber Merkezi