Tire’nin kırsalının bir bölgesinde inşa çalışmaları devam etmekte olan, bir diğer bölgesinde de yakında yapımına başlanacak olan rüzgar enerjisi santrali ‘rüzgar gülü’ inşası çalışmaları bittiğinde Tire’nin dağlık bölgeleri rüzgar enerjisi üssü olacak.

Günümüz dünyasında ülkelerin ve güç odaklarının birbirleri ile olan iletişim şeklini ve çıkar ilişkilerini belirleyen üç önemli başlık vardır. Bunlar; ‘enerji kaynakları’, ‘temiz su kaynakları’ ve ‘verimli tarım toprakları’. Bu kaynaklara sahip olmak için birbirleri ile çekişme içinde olan ülkeler ve güç odakları, kimi zaman karşı karşıya gelmeyi ve savaşmayı bile göze almakta. 
Mevcut dünya düzeni içerisinde bu kaynakların en önemlisi sayılabilecek olan ‘enerji kaynakları’na sahip olabilmek için, dünya güçlerinin perde önünde ve arkasında verdikleri mücadele, bu uğurda her türlü vahşeti mübah görmelerini, petrolün ve doğalgazın önemli merkezlerinden biri olan ve bizim de içinde yer aldığımız Ortadoğu coğrafyasında görmekteyiz.
DEVLETLER VE GÜÇ ODAKLARI ENERJİ KAYNAKLARINA SAHİP OLMA MÜCADELESİ İÇİNDE 
Enerjiye ve enerji kaynaklarına sahip olmanın önemine, son yıllarda, daha çok vakıf olmaya başlayan Devletimiz; kısa, orta ve uzun vadeli enerji politikası belirlemeye ve bunu sağlam ayaklar üzerine oturtmaya çalışmakta.
Dünyanın hala en önemli enerji kaynağı olan; petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil türü kaynaklarda istenilen yer altı zenginliğine sahip olmamamız, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığımızın alternatif enerji kaynakları üzerine yoğunlaşmasına neden olmakta.
GÜNÜMÜZDE ENERJİ POLİTAKALARIMIZI BELİRLEYEN ETKENLER
Enerji politikamız üç ayak üzerinde yürütülmekte; 
1-Yenilenebilir enerjiye % 100 destek vermek.
2-Kaynağı yerli olan ve doğaya zarar vermeyen temiz enerji kaynaklarına yönelmek.
3-Ülkenin ihtiyaçlarını karşılamada alternatif olacak, enerji kaynağı çeşitliliği yaratmak.
Fosil yakıt anlamında kayda değer sadece linyit kaynaklarına sahip olan ülkemiz, enerjisinin % 60’ını termik santraller ile sağlamakta. Dünyada son çeyrek yüzyılda hızla yaygınlaşmaya başlayan, güneş ve rüzgar gibi doğaya dost yenilenebilir enerji kaynakları önemli alternatifler haline gelmekte. Geç te olsa bu gelişmelerin farkına varan ve son yıllarda bu yönde ciddi adımlar atan ve enerji politikalarına bu alternatifleri de katan ülkemizin birçok yerinde ‘rüzgar gülü’ olarak da ifade edilen “Rüzgar Enerji Santrali” tribünleri kurulmakta. Özellikle rüzgarın etkili olduğu bölge ve mevkilere yerleştirilen bu devasa rüzgar gülleri İzmir’in birçok yerinde de görülmeye başlandı. 
TİRE’DE KURULAN İLK RES PROJESİ İLE YILDA 60-70 MİLYON KİLOVAT ENERJİ ÜRETİLECEK
İlk aşamada İzmir’in sahil ilçelerini tercih eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, 2011 yılı Nisan ayında Tire’nin Büyükkemerdere, Büyükkömürcü, Küçükkömürcü ve Dallık köyleri kırsalı içine alacak şekilde, “Ödemiş RES Projesi” adıyla rüzgar enerji gülü kurma projesini başlattı. Tire Kaymakamlığı’ndan alınan bilgilere göre; Yapımı devam etmekte olan ve büyük oranda tamamlanan proje kapsamında 3 megavatlık 7 adet rüzgar gülü tribünü kurulacak. Toplamda 21 megavatlık bir rüzgar enerji santrali kurulmuş olacak. Bu santralde yıllık ortalama 60-70 milyon kilovatlık enerji üretilecek.
İLK PROJENİN YAPIMI 2015 YILI ORTALARINDA BİTECEK
Özel bir firma tarafından yapımı sürdürülen Ödemiş RES Projesi’nde yer alacak rüzgar gülleri ve bağlantı yolları için 31 adet özel mülkün kamulaştırılması işlemine başlandı. Üç adet Hazine taşınmazının ise kiralanması ve irtifak hakkı işlemi sonuçlandırıldı. Aynı proje kapsamında enerji nail hattının geçeceği 135 adet taşınmazın kamulaştırma işlemlerine başlandı. Yine proje kapsamında 91 adet taşınmazın yol güzergahı (yol genişletme) için kamulaştırması yapılacak.
ÜRETİLEN ENERJİ ‘İLETİM HATTI’ İLE BEKLEME’DEKİ TRAFO MERKEZİNE AKTARILACAK
Mart ayı içinde tribünleri sahaya kurulacak olan ve Haziran-Temmuz aylarında ise ‘geçici kabulü’ yapılıp Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na teslim edilecek olan rüzgar gülleri, 2015 yılında enerji üretmeye ve iletim hattı aracılığı ile üretilen bu enerjiyi Tire Bekleme Mevkiindeki ‘Tire Trafo Merkezi’ne göndermeye başlayacak.
‘TİRE RES’ ADIYLA YAPILAN İKİNCİ PROJEDE, 22 ADET RÜZGAR GÜLÜ OLACAK
Tire’de hayata geçecek ve “Tire RES Projesi” adıyla yapılıp işletilecek olan ikinci rüzgar enerjisi santrali projesi için de düğmeye basıldı. Yine Tire Kaymakamlığı’nda alınan bilgilere göre; İkinci proje olan ‘Tire RES Projesi’, uygulanacağı alan olan Musalar, Topalak, Dağdere, Çukurköy  ve Armutlu kırsal mahallellerini (köyleri) kapsamakta. Proje kapsamında 22 adet 3’er Megavatlık rüzgar gülü kurulacak. Rüzgar gülleri ve bağlantı yolları için 31 adet özel mülkün kamulaştırılması işlemi ile üç adet Hazine taşınmazının kiralanması ve irtifak hakkı işlemleri başlatıldı. Projelerin yapımını üstlenen özel enerji şirketleri, kuracakları rüzgar gülü enerji santrallerinin 49 yıl kullanım hakkına sahip olacak. Bu süre dolduğunda rüzgar güllerini devlet devredilecek.

Editör: Haber Merkezi