Tire Köftesi üreten firmanın sahibi Abdulkadir Karasu, yaptığı açıklamada, köfteye Uzakdoğu, Orta Asya ve Arap Yarımadası'ndan talepler olduğunu söyledi.


Söz konusu ülkelere ürün göndermeye başlandığını aktaran Karasu, "İstedikleri sadece köfte değil, ilçeye has ürünlerden karadut reçeli, kabak tatlısı ve sarmayı da talep ediyorlar" dedi.



Karasu, birkaç hafta önce İstanbul'da TUSKON bünyesinde, yurt dışında gelen firma temsilcileriyle Tire Köftesi ve yöresel ürünlerin ihracı konusunda görüşmeler yaptıklarını ifade eden Karasu, "Atılan adımlar yeni. Özellikle Çin'den yoğun talep var. Görüşmeler sırasında numunelerimizi tadan Çin ve Arap firmalarının yetkilileri, bu ürünleri kesinlikle alacaklarını söylediler" diye konuştu.



Firma yetkililerinin ilk etapta birer konteyner dolusu ürün istediğini dile getiren Karasu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konteyner karma ürünlerden oluşuyor. Dondurulmuş Tire Köftesi'nin yanında, en çok karadut reçelini istiyorlar. Karadut reçeli çok popüler, onu çok seviyorlar, ona da çok ciddi talep var. Bu firmalara yıllık, 30 ton ürün ihraç ederek, 450 bin lira gelir elde etmeyi hedefliyoruz."


KÖFTENİN HAZIRLANIŞI
Kendine has tarifi ile dikkati çeken Tire Köftesi'nde, danaların ön ve kol kısımlarındaki boşluklardan alınan etler kullanılıyor. Etin sinirleri çıkarıldıktan sonra, bir kilo ete 15 gram tuz atılıyor. Sonra bu etlere kıyma makinesinde iki defa ince kıyım yapılıyor. Bu kıyma buzdolabında bir gün dinlendirildikten sonra üçüncü defa kıyma makinesinden geçiriliyor. Tire Köftesi'nin en önemli özelliği 3 kez kıyılmış olması. Kıymada tuzdan başka katkı maddesi kullanılmıyor. Baharat ve soğanın katılmadığı kıyma, şişlere dizildikten sonra, kömür mangalında, ön pişirmeyle yüzde 80 oranında pişiriliyor. Servis yapılırken, daha önce yüzde 80 pişen köfteler, tekrar yenebilecek kıvamda ısıtılıyor ve tereyağı ile servis ediliyor.

Editör: Haber Merkezi