Pınar Süt, Tire’deki bin süt üreticisine, ‘Sütümüzün geleceği emin ellerde’ projesi ile eğitimler verecek. Proje kapsamında eğitim alan ilk kursiyer gurubuna sertifikaları verildi. 

Ergün ÇELİK

Türkiye süt sanayinin lokomotif şirketlerinden olan Pınar Süt’ün “Sütümüzün Geleceği Emin Ellerde” adıyla, Muğla’nın Milas ilçesi ve Eskişehir’den sonra üçüncüsünü İzmir’in Tire ilçesinde gerçekleştirdiği, sağlıklı süt yetiştiriciliği eğitimini tamamlayan Tireli süt üreticilerine sertifikaları törenle verildi.

Tire Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sertifika ve ödül törenine kursiyer süt üreticileri ve ailelerinin yanı sıra çok sayıda konuk da katıldı. Proje kapsamında Tire’nin 4 kırsal mahallesindeki üreticilere verilen eğitimlerin sertifika törenine katılan isimler arasında; Tire Organize Sanayi Bölgesi KT&G Salonunda, Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Tire Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş ve Pınar Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Emil, İzmir İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Bölümü Müdürü Ayşe Şener, Tire İlçe Tarım Müdürü Mutlu Tıraş, TOSBİ Bölge Müdürü Galip Kılınç da yer aldı.

EMİL, “İLGİ, GELECEK ADINA ÜMİT VERDİ”
Pınar Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Emil süt ve süt ürünlerinin bütün yaş gruplarının beslenmesinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, “Böylesi büyük bir öneme sahip olan sütün, tüm faydalarından azami olarak yararlanılabilmesi için, hayvanlarımızın sağlıklı olması, doğru beslenmesi, yetiştiricilerimizin de hijyen ve sanitasyon konularında bilinçli olması gerekiyor. Pınar Enstitüsü öncülüğünde yürütülen ‘Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde’ Projesi de çiğ süt üreticilerinin hayvan sağlığı, hayvan beslenmesi, hijyen ve sanitasyon konularında eğitilmesini amaçlıyor. Amacımız, bilinçli çiğ süt üretimini sağlayarak, hem üreticilere hem de tüketicilere katkı sunmak. Bir diğer deyişle, sütümüzün kalitesini ve geleceğini güvence altına alıyoruz. Önce Milas, sonra Eskişehir ve şimdi Tire’deki yetiştiricilerimizin eğitim programına gösterdikleri ilgi, bizi son derece mutlu etti ve gelecek adına ümit verdi” şeklinde konuştu.

ESKİYÖRÜK, “KOOPERATİFÇİLİĞİN ÖCÜ OLMADIĞINI TÜRKİYE KABUL ETMELİDİR”
Daha sonar konuşan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Pınar Süt ile 39 yıldır süren bir birlikteliğimiz var. Eğitim çalışmaları ile de gönül bağımız kurulmuş oluyor. Tire Süt Kooperatifinin 40. Kuruluş yıldönümünde inşallah Tire’de Pınar Tesislerinin de temel atma törenini yaparız. Ben öyle planlıyorum. Çifte kutlama olur bizim için. Sütün en kaliteli ve verimli üretildiği bölgedir Küçük Menderes. Sütün kalitesini daha da iyileştirmek ve dünya standartlarını yakalamak için eğitimler gereklidir ve devam etmelidir. Sütü dünyaya satmak için de sütün gıda güvenliğine uygun olması sağlanmalı. Bu zincirin doğru yapılması için sistem doğru kurulmalı. Türkiye bunu kooperatifleşerek yapmalı. Kooperatifçiliğin öcü olmadığını Türkiye kabul etmelidir. Türkiye’de şu an ihtiyacın üzerinde bir süt üretimi oluştu. 2009’daki krizi tekrar yaşamamak için sütü ihraç edebilmenin yollarını aramalıyız” dedi.

AKTAŞ, “TÜRKİYE’DE KOOPERATİFLERİN ÇOĞALMASINI İSTİYORUZ”
Çiğ süt eğitimlerinin önemine değinen Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş ise, “Bin bir zenginliğin ve süt gibi mucizevi bir değerin etrafındayız. 42 yıl önce sektörde modern süt sektörünü başlattık. Tire Süt Kooperatifinden 39 yıldır süt alıyoruz. Türkiye’de, böyle bilinçli üreticileri toplayan kooperatiflerin çoğalmasını istiyoruz. Pınar, AB’ye ihracat yapabilecek 6 firmadan biri. AB standartlarına uygun üretim yapıyoruz ancak süt üretimi için bizim maliyetlerimiz daha fazla olduğundan diğer ülkelerde süt daha ucuz” dedi.

YİĞİTBAŞI, “BİZ PINAR GURUBU OLARAK, 42 YILLIK BİR AİLEYİZ”
Kürsüye alkışlar eşliğinde gelen Pınar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı şunları söyledi: “Pınar Süt olarak, 2 yıl önce kurulan ve günümüze kadar hep birlikte bir aile gibi çalışıp gelişen ve büyüyen bir yapıya sahibiz. Geçmişten bu yana sektörümüzde sürekli fark yarattık. Kaliteli ürün ve üretim anlayışından ödün vermedik. Geçen süre içinde üretimimizde, üretim kalitemizde kat be kat arttı. Bugün Pınar Süt olarak, kalitede Avrupa standardını yakalamış, İngiltere’ye süt ihraç onayı almış bir markayız. Bu başarının ardında tabi ki eğitim vardır. Pınar Süt olarak eğitime verdiğimiz önemi bu proje ile daha da genişleterek devam ettireceğiz. Umarım bu eğitimlerin Tire’deki bölümüne katılan üreticilerimiz verilen eğitimden memnun kalmışlardır. Süt hepimiz için çok önemlidir. Özellikle çocuklarımız için hayati önem taşır. Tüm çocuklar, sağlıklı beslenme için her gün 2 bardak süt içmelidir.

DEMİREZER, “SÜT SEKTÖRÜNDE 10 YIL ÖNCESİNE GÖRE ÇOK İLERLEDİK”
Kürsüye son olarak davet edilen isim Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer oldu. Demirezer konuşmasında, Kaymakam olarak daha önceden görev yaptığı yerlerden biri olan Balıkesir Gönen’de aynı zamanda Süt Birliğinin başkanlığını da yaptığını ve yaklaşık 6 yıl süren görevi süresinde süt ve süt üreticiliği konusunda çok değerli deneyimler edindiğini belirtti. Kaymakam Demirezer, süt üreticiliği anlamında ülkemizdeki şartların çok hızlı şekilde gelişip ilerlediğini, 10 yıl öncesi ile şimdi arasında bile çok büyük farklar olduğunu belirtti ve bu koşullara ayak uydurup üretimini arttıran ve kendisini eğiten üreticilere çok teşekkür etti.

TOPALAK, BAŞKÖY, ORTAKÖY VE AKMESCİT MAHALLELERİNDEN 89 ÜRETİCİYE SERTİFİKA VERİLDİ
Daha sonra sertifika törenine geçildi ve Tire’nin Topalak, Başköy, Ortaköy ve Akmesscit kırsal mahallerinde eğitimlere katılan 89 üreticinin sertifikaları verildi. İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Pınar Enstitüsü ve Tire Süt Kooperatifi ile ortaklaşa düzenlenen “Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde Projesi” kapsamında 2015 – 2016 yılı boyunca bin süt üreticisine; “Hayvan Besleme”, “Hayvan Sağlığı”, “Hijyen ve Sanitasyon” konularında eğitimler verilecek.

Editör: Haber Merkezi