Ercan ÇELİK

Geçtiğimiz gün bir araya gelen Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı ve Tire Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Yıldırım, protokolü imzaladılar. Bu protokolün yürürlüğe girmesi ile Tirede belgesiz çalışanların belgelendirilmesi, Mesleki Eğitim Merkezinin, sayısal, eğitsel, sosyal ve ekonomik gereksinimlerinin giderilmesi yolu ile güçlendirilmesi; sektörlerde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün en üst düzeyde sağlanması amaçlanıyor.

Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Yıldırım ; “Mesleki eğitim merkezleri temel eğitimi tamamladıktan sonra becerileri doğrultusunda mesleki eğitim almak isteyen öğrencilerin devam ettiği ortaöğretim kurumlarıdır. Usta çırak ilişkisi yoluyla, teorik ve uygulamalı eğitimlerle, öğrencilere kalfalık ve ustalık unvanı kazandırarak meslek  edindirir. Mesleki eğitim merkezleri, öğrenim süresi dört yıldır. Mesleki eğitim merkezine yaş sınırlaması olmadan, evli, lise ve üniversite mezunu olanlarda kayıt yaptırabilir. Mesleki eğitim merkezlerinin, mesleki ve teknik Anadolu liselerinden en önemli farkı: Mesleki eğitim merkezi öğrencileri 9. sınıfa kayıt olurken alan ve dal seçmektedirler. Bir işyeri ile sözleşme imzalayıp mesleki eğitimi, okulda değil sahada işletmede almaktadırlar.  9. Sınıfa kayıt yaparken 18 yaş altı öğrenciler velisi ile okul müdürlüğüne giderek, alan/dal seçimi yapar ve seçtiği alanla ilgili işletme ile sözleşme imzalayarak eğitimine başlar. Mesleki eğitim merkezlerinde doğrudan iş hayatına başlandığı için, öğrencilerin istedikleri alanla ilgili herhangi bir sağlık sorunlarının olmaması gerekmektedir. İşletme ile sözleşmenin imzalanmasıyla kayıt işlemi tamamlanır ve sigortalı işe giriş bildirgesi düzenlenir. Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.

Öğrencilere; 11. sınıfın sonunda yapılan sınava göre başarılı olanlara “Kalfalık Belgesi”, 12. sınıfın sonunda yapılan sınava göre başarılı olanlara ise “Ustalık Belgesi” düzenlenmektedir.

Mesleki eğitim merkezlerini bitiren öğrenciler de diğer ortaöğretim kurumlarını bitiren öğrenciler gibi fark derslerini verip lise diploması alarak üniversiteye gidebilirler. Bakanlığımız bunu da iyileştirerek Mesleki Eğitim merkezlerini bitirenlere Lise Diploması verme çalışmalarını sürdürmektedir.

Öğrenciler sözleşme imzalandıktan sonra asgari ücretin net tutarının %30’undan az olmamak üzere ücret alarak gelir elde etmektedirler”, dedi.

Ticaret Odası Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı; “Bu imzalanan protokol ile üyelerimizin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamayı, çalışanların eğitimlerinin düzenli, eksiksiz ve teknolojik gelişmelere uygun bir şekilde verilmesi sağlanacaktır. Önemli ve güncel bir konu olan belgesi olmayan çalışanların kolay, hızlı ve ekonomik kayıpları önleyecek şekilde belgelenmeleri sağlanacaktır. Bizde sanayi ve ticaret işletmeleri temsilcileri olarak okulumuzun her türlü gelişimi ve yenilenmesinde katkı sağlayacağız. Özellikle gelişen sektörlerde (inşaat, süt ve süt ürünleri, tarım, hayvancılık vb.) eğitim altyapı yatırımlarında katkıda bulunacağız”dedi.

Editör: Haber Merkezi