Ercan ÇELİK

 

Hürriyet Gazetesi’nde Deniz Sipahi’nin köşesine taşıdığı özel röportajda, Tire’den ve Tireli süt üreticisinden övgüyle bahseden Muharrem Yılmaz, “Bizim sektörümüzün itici bir rolü var. Yerel kalkınmada sütün etkilerini inceliyoruz. İnanın uzun vadede daha istikrarlı ve kente daha fazla katkı yapan bir başka ürün yok.” Dedi.

Muharrem Yılmaz’ın bu sözlerini “Tire Süt Kooperatifi sayesinde Tire ve çevresinde üreticiler daha stratejik ve uzun vadeli düşünmeyi öğrendiler.” Diyerek, bölgede Tire Süt Kooperatifi gibi bir gücün olmasına bağlayan Hürriyet yazarı Deniz Sipahi, “Bölgesel kalkınmada kümelenmenin çok önemli rolü var. Tire bunu başaran yerlerden biri... Ve oradan bir başarı öyküsü çıktı. Tire Süt Kooperatifi sayesinde Tire ve çevresinde üreticiler daha stratejik ve uzun vadeli düşünmeyi öğrendiler. Muharrem Yılmaz da çok güzel bir öykü anlattı.  Sütaş ikinci yatırımını Aksaray’a yapmış. O dönem Kalkınma Bakanı olan Cevdet Yılmaz ve bakanlık yetkilileri yıllar içerisinde tesislerin kente olan katkılarını incelemişler. Sonuç müthiş... O dönemin raporlarında Aksaray’a katkısının, etkisinin yüzde 14’lerde olduğu görülmüş. Aksaray gerçeği bence Tire için de geçerli... Tire’nin gelişimini gördükçe bu oranların çok daha fazlasının geçerli olduğunu düşündüm.” Dedi.

 

ÖRNEK KALKINMA MODELİ

Üretim maaliyetlerini düşürmek ve üreticiye ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda destek sağlamak, kaliteli ve bilinçli üretim ile ürünün pazar değerini arttırmak, tüketiciye sunduğu kaliteli ve güvenilir ürünler ile üretici ile tüketici arasında köprü olarak memnuniyet sağlamak amacıyla 1967 yılında kurulan Tire Süt Kooperatifi, bugün geldiği noktada sadece Tire ve çevresinde değil, Türkiye’de hatta dünyada örnek gösterilen bir modeli ortaya koymuştur. Tire Süt Kooperatifi, hem bölgedeki hayvancılığı geliştiriyor hem de kooperatifçiliğin ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya gösteriyor.

Editör: Haber Merkezi