CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, İzmir'in en önemli tarım bölgelerinden biri olan Küçük Menderes havzasında faaliyet gösteren 1000 civarında erik üreticisinin soğuk hava ve şiddetli yağmur nedeniyle üretimde ciddi kayıplara uğradığına dikkat çekerek, bölgede her yıl ortalama 1500 ton erik üretimi gerçekleştirilirken bu yıl rekoltede yaklaşık yüzde 40'lara varan bir düşüş söz konusu olduğunu söyledi.

 

 

Konuya ilişkin önerge veren Türeli, fiyat istikrarının sağlanamaması ve ürünün değerinin altında satılması sonucunda yaklaşık 4000 erik ağacı söküldüğünü ve bu ürünün yetiştiği bahçelerin de tarlalara dönüştürüldüğünün altını çizdi.

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle TBMM'de yazılı soru önergesi veren Rahmi Aşkın Türeli, bölge tarımı açısından oldukça önemi bulunan ve çok sayıda üreticinin geçim kaynağı olan erikte üreticilerin karşılaştıkları zararları gidermeye yönelik bir çalışma başlatmayı düşünüp düşünmediklerini Bakan Eker'e sordu. Türeli ayrıca, bölgedeki çok sayıda erik ağacının zarar görmesi sonucu erik bahçelerinin tarlalara dönüştürüldüğünü vurguladı ve Bakan'ın bu durumu nasıl karşıladığına ilişkin soru da yöneltti.

 

 

 

TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI DA MAĞDUR ETTİ

CHP'li Vekil önergesinde şu açıklamalara yer verdi: "İzmir'in en önemli tarım bölgelerinden biri olan Küçük Menderes havzasında faaliyet gösteren 1000 civarında erik üreticisi soğuk hava ve şiddetli yağmur nedeniyle üretimde ciddi kayıplara uğramıştır. Hasadı yapılan papaz eriğinin piyasası 5 liradan açılırken alıcı bulunamaması nedeniyle kısa sürede 2 liraya kadar düşmüştür. Bölgede yetiştirilen bir diğer erik türü İtalyan eriğinde de benzer sıkıntılar gündeme gelmektedir. Öte yandan, havzadaki toplulaştırma çalışmalarının bazı yerlerde hala sonuçlandırılamaması da üreticileri ciddi sıkıntıya sokmuştur. Üreticiler toplulaştırma çalışmaları nedeniyle ağaçlara değer biçilmediğini ya da sınır belirsizliği nedeniyle ağaç tespiti yapılamadığı için de mağdur edildiklerini savunmaktadırlar."

 

 

 

Milletvekili Türeli'nin Bakan Eker'e soruları:

1- Bölge tarımı açısından oldukça önemli olan ve çok sayıda üreticinin geçim kaynağı erikte üreticilerin karşılaştıkları zararları gidermeye yönelik bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?

2- Küçük Menderes havzasında sağlıklı ürün planlaması yapılmaması, üreticilere yeterince destek çıkılmaması gibi yanlış tarım politikaları sonucunda çok sayıda çiftçinin meyve bahçelerini tarlalara dönüştürmesini nasıl karşılıyorsunuz?

3- Bu gidişatın önüne geçilebilmesi için bir politika belirlemeyi ve somut adımlar atmayı düşünüyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi