Rüzgar enerjisinin üssü olma yolunda hızla ilerleyen İzmir'de Çeşme, Karabarun ve Foça'ya Kiraz ve Tire de eklenecek. Türkerler Holding'in Tire ve Kiraz'a 150 milyon dolar yatırımla kuracağı rüzgar enerji santralları (RES) hem bölgede istihdam yaratacak hem de yaklaşık 10 bin konutun elektriğine eşdeğer yıllık 9 milyon dolarlık elektrik enerjisi üretecek. Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, "İki RES için tüm finansman sağlandı ve inşaatlara başlandı. Çalışmalar hızla devam ediyor" dedi. Avrupa Ekonomi Bankası'ndan 900 milyon dolar yatırım kredisi alarak Bayraklı Şehir Hastanesi'nde inşaata devam eden Türkerler Holding, Kiraz ve Tire'yi rüzgardan uçuracak projenin çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Kiraz ve Tire'ye 2 adet RES kurulacak. RES'lerde toplam 50 rüzgar türbini olacak. RES'lerin faaliyete geçmesiyle birlikte elektrik üretiminde ciddi bir kapasiteye ulaşacaklarını kaydeden Kazım Türker, "RES'lerle birlikte bölgede elektrik üreteceğiz. Kiraz ve Tire'de üreteceğimiz elektrik enerjisi 100 megawatt gücünde olacak. Yılda yaklaşık 9 milyon dolar değerinde elektrik enerjisi üretmeyi planlıyoruz. Yani kısacası 9 milyon dolarlık elektrik cebimizde kalacak" dedi.

 

BÖLGE HALKI ÇALIŞACAK

Yaklaşık maliyeti 150 milyon dolar olan RES'ler sayesinde bölgede istihdam yaratılacağının altını çizen Türker, "Kurulacak olan rüzgar enerji santrallarıyla büyük istihdam yaratmayı planlıyoruz. Bu tesislerde çalışanların bir kısmı bölge halkından olacak. Türkerler Holding olarak İzmir için yeni fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

 

TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ÜLKE

Türkiye'nin birçok alanda önemli potansiyeller barındırdığını söyleyen Türker, "Türkiye 'yabancı yatırım' açısından gerçekten de hak ettiği noktalarda değil. Aslında bu da bir anlamda henüz yeterince değerlendirilmemiş potansiyelimiz ile yabancı yatırımcı açısından cazibeyi artıran, sunduğumuz fırsatları daha güçlü, daha avantajlı kılan bir noktadayız. Bu dönem uluslararası arenada ülkemize yönelik bazı olumsuz spekülasyonlar olduğu muhakkak. Ancak Türkiye güçlü bir ülke ve bu güçlü ülkede biz doğru ve iyi projeler üretiyoruz. Türkiye'ye olan inancınızı bu alana taşır ve yabancı yatırımcıya yansıtırsanız, ülkenizi, şirketinizi ve projenizi doğru ve iyi bir şekilde anlatırsanız ortada sorun ya da spekülasyon kalmaz" diye konuştu.

 

10 BİN KİLOMETRE BORU DÖŞENDİ

Türker, İzmir'deki bir diğer hizmetleri olan İzmirgaz'ın her geçen gün büyüdüğünü söyleyerek, "İzmirgaz 975 bin aboneye hizmet verebilecek kapasiteye ulaştı. Şu anda 700 bin aboneye hizmet veriyoruz. Şimdiye kadar bütün şehri örümcek ağı gibi örerek 10 bin kilometre boru döşedik. Sırada Güzelbahçe'ye doğalgaz hizmeti vermeyi planlıyoruz" dedi.

Editör: Haber Merkezi