T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın son yıllarda gıda denetimlerini arttırması ve hile yapan firmaları teşhir etmesiyle, tüketiciler kaliteli ve güvenli gıda arayışına girerken İzmir bu alanda örnek bir projeye imza attı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde kurulan ve sadece kooperatif ürünlerinin satışını yapan Çiftçim Market kısa zamanda tüketicilerden büyük ilgi gördü. 


Çiftçim markette Türkiye çapında kooperatiflerin ürünleri bulunurken, işletmeciliğini Tire Süt Kooperatifi’nin yapması da tüketiciler tarafından memnuniyetle karşılanıyor. 
Açıldığı günden bu yana alışverişlerini sürekli olarak Çiftçim market’ten yapan Sami Dikbaş ise günümüzde tüketiciler için birinci tercih nedeninin gıda güvenliği olduğunu belirterek “Tarım Bakanlığı’nın son yıllarda gıda denetimlerini arttırarak hile yapan markaları teşhir etmesi çok sevindirici bir gelişmedir. Bu sayede kooperatif ürünlerinin hem kaliteli hem de doğal olduğunu keşfettik. Böylece İzmir’deki tüketiciler olarak çok şanslıyız. Biz tüketiciler çoğu zaman kooperatif ürünlerini alabilmek için İzmir’in uzak ilçelerine gidiyorduk. Çiftçim market bu sorunumuzu çözdü. Türkiye’deki tüm kooperatiflerin ürünlerini bir arada bulabiliyoruz. Hem de paramız doğrudan emek sarf eden üreticiye gidiyor” dedi. 

Tüketici memnuniyeti için Çiftçim marketin inşaat sürecinde tüm detayların titizlikle hesaplandığını belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, markette taze et ürünleri için özel kasap reyonu oluşturulduğunu belirterek “Tüketicilerimiz, süt ve süt ürünlerimizi şarküteri, market ve zincir mağazalarda bulabiliyor. Ancak taze et ve et ürünlerimizi İzmir’den büyük talep olmasına rağmen çiftçim market kurulana kadar tüketicilerimize ulaştıramadık. Çünkü et ve et ürünleri; üretim, işleme, dağıtım, reyon süreçleri çok özel şartlar gerektirmektedir. Bu nedenle çiftçim markette özel bir kasap reyonu hazırlayarak güvenli ve kaliteli gıdaya önem veren tüketicilerin hizmetine sunduk” diye konuştu.


HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ KAZANIYOR

Çiftçim market sayesinde üreticinin ürününün doğrudan tüketiciye ulaştırıldığını belirten Eskiyörük, Tire Süt Kooperatifi’nin et üretim sürecini özetleyerek şunları söyledi:

“Ortaklarımızın erkek hayvanlarını sağlık kontrollerini yaptırarak alıyoruz. Tire Belediye Mezbahenesi’nde kesim gerçekleştikten sonra karkas etler soğuk havalı araçlarla et işleme tesisimize getiriliyor. İSO 9001 Kalite Yönetim ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemlerine sahip Et İşleme Tesisinde hijyenik koşullarda özenle işlenen etlerimiz günlük olarak tüketicilerimize ulaştırılıyor. Böylece hem üretici hem tüketici kazanıyor”





TÜRKİYE'DE BİR İLK
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, uzun zamandır tarımsal kalkınma kooperatiflerinin ürünleriyle ilgili yoğun talepler geldiğini, bu anlamda bu taleplere cevap vermek amacıyla Çiftçim Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Ürün Satış Merkezi'nin hizmete girdiğini söyledi. 

Kooperatiflerin ürünlerinin tanıtımını yapmayı ve üreticiden tüketiciye ürünleri buluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Güldal, sadece kooperatif ürünlerinin satışının yapıldığı bir merkez olarak Türkiye'de bir ilk olduğunun altını çizdi. Kooperatiflere böyle bir ortam hazırlamak amacıyla İl Müdürlüğü Kampüsü girişinde yer tahsis ettiklerini anlatan Güldal, "İzmir'deki tarımsal kalkınma kooperatifleri kendi aralarında müşterek bir protokol yaptılar. Şu anda satış merkezinin işletmesini Tire Süt Kooperatifi yürütüyor. Kooperatifler dönüşümlü olarak bu satış merkezini işletecek. Şu anda sadece İzmir'deki tarımsal kalkınma kooperatiflerinin ürünlerinin satışına başlandı. Ancak bu sayı çoğalacak. İzmir'de üretimi olmayan diğer bölgelerdeki tarımsal kalkınma kooperatiflerin ürünleri de bu satış merkezinde satışa sunulacak" dedi.




Editör: Haber Merkezi