Şirket tarımcılığına karşı olduğunu belirten Mahmut Eskiyörük, “Tarım, köylümüzün elinden alınırsa göç daha da hızlanır, Türkiye yaşanmaz olur. Büyük ölçek sevdasından vazgeçip, mevcudu iyileştirip geliştirmeliyiz. Bu da kooperatifleşmeyle olur.” Şeklinde uyardı.

 

Köylerin mahalle statüsüne kavuşmasıyla ileriki süreçte küçük üreticinin hayvancılık faaliyetlerini bırakarak göç etmek zorunda kalacağını vurgulayan Eskiyörük, “Köylerimizin mevzuat gereği şehir içerisindeki mahallelerden hiçbir farkı kalmadı. Şu anda durum idare ediliyor ancak gelecekte ‘mahalle içinde hayvan bakılamaz’ şeklinde şikayetler olduğunda yerel yönetimlerimiz bu işletmelere yasa gereği mecburen yaptırım uygulayacak. Ekmeği elinden alınan köylümüz köyünü terk etmek zorunda kalacak.” Şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili Türkiye’ye örnek teşkil etmesi amacıyla “Bizim Çiftlik” projesini hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Başkan Eskiyörük; Proje kapsamında birkaç köyün ortasındaki bir merada TOKİ örneği işletme kurularak, köylerdeki hayvanların buraya getirilip bakılacağını belirterek şunları söyledi;

“Bizim Çiftlik , köylümüzün yerinde üretip yaşamasını sağlayacak projedir. Köylerde insanlar hayvanlarıyla aynı konutta yaşıyor. Ayrıca, mevcut işletmelerin altyapı yetersizliği üretim maliyetlerinin yükselmesine, süt kalitesinin düşmesine neden oluyor. Üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Diğer yandan köyler harabeliğe döndü. Köylerdeki sosyal yaşamın yetersizliğinden dolayı mutlu olamayan gençler, tarımdan uzaklaşıp iş aramak için kentlere göçüyor. Zaten tıkanık durumda olan kentler acil önlem alınmazsa yaşanmaz hale gelecek.”

Projenin uygulanmasıyla çok yönlü kazanımlar elde edileceğinin altını çizen Eskiyörük, “Bu projenin hayata geçmesiyle süt kalitesi iyileşip üreticinin kazancı artacak. Toplu alım yöntemiyle üretim maliyetleri düşürülüp karlılık oranı artacak. Kayıt dışılık önlenecek. Bölgede yem bitkisi ve hammaddde üretimi planlanabilecek. Üreticinin pazarlama sorunu ortadan kalkacak. Üretimin uygun yerde uygun koşullarda yapılması sağlanıp bilinçli üretimle verimlilik artacak. Köyler çirkin görünümünden kurtulacak, pırıl pırıl olacak. Gelir artışıyla kırsalda sosyal yaşam iyileşecek. Gençlerimiz köyünde yaşayıp tarımdan uzaklaşmak zorunda kalmayacaklar. Köyden kente göç önlenecek ve toplumsal barış sağlanacak.” Dedi.

 

MERA VASFINI YİTİRMİŞ ARAZİLER KOOPERATİFLERE TAHSİS EDİLMELİ

Ülkemizde mera vasfını yitirip atıl durumda kalan birçok arazı olduğunu belirten Eskiyörük, bu arazilerin benzer projeleri uygulamak üzere kooperatiflere tahsis edilmesi gerektiğini açıkladı. Tire Süt Kooperatifi olarak Bizim Çiftlik Projesi’ni hayata geçirebilmek için mera vasfını yitirmiş arazi tahsisi talebiyle birçok kez başvuru yaptıklarını belirten Eskiyörük, “Şu ana kadar olumlu sonuç alamadık ama projeyi hayata geçirmek  için mücadelemize devam ediyoruz. İlçemizde mera vasfını yitirmiş, yabani otlar ve atıklar nedeniyle çöplük haline gelmiş yerler var. Burası Bizim Çiftlik Projesi için tahsis edilirse çevre kirliliği önlenmiş olur. Ayrıca yapacağımız yatırımla ekonomiye katma değer sağlanır ve üreticilerin geleceği garanti altına alınır. Mevcut yapıyı bozmadan köyden kente göçü önleyip, üretimin ve üreticinin devamlılığını sağlamalıyız. Köyde işsizliği bu projelerle bitirirsek, Türkiye’de bugün yaşadığımız sosyal problemler ortadan kalkar.” Diye konuştu.

 

 

TESİSTE NELER OLACAK?

500 baş sağımlı hayvan kapasitesiyle kurulması planlanan çiftlikte, hayvanlar için barınaklar, bilgisayar yönetimli sağımhane sistemleri, revir ve doğum odaları yer alacak. Ayrıca tesiste, laboratuvar, idari bina, eğitim ve etüt salonları, dezenfeksiyon çukurları, biyogaz tesisi ile seralar da bulunacak.

Proje kapsamında, hayvan gübrelerinin geri dönüşümü için kurulacak biyogaz tesisinden elde edilecek enerji çiftlikte kullanılacak. Öte yandan çiftlik içinde kurulacak seralarda köyün kadınları bitkisel üretim yapacak.

Bizim çiftliğe katılmak isteyen üreticiler, hayvanlarının sağlıklı olduğunu, projenin uygulanacağı köyde ikamet ettiğini, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olduğunu, kooperatif üyesi olduğunu ve kendi kaba yemini ürettiğini belgelemesi gerekecek. 


Editör: Haber Merkezi