CNN Türk televizyon kanalının en çok izlenen programı “Para Dedektifi” son bölümünde Tire’den yola çıkarak Türkiye’nin tarım ve hayvancılık potansiyelini konu etti.

 

Ercan ÇELİK

HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

Türkiye’de finans üzerine yapılan televizyon programları arasında en çok izlenen programlardan biri olan Cem Seymen’in sunduğu Para Dedektifi, Tire Süt Kooperatifi’nin davetiyle geçtiğimiz haftalarda Tire’ye gelmişti.

Ekibiyle birlikte Tire’ye gelen Cem Seymen,Tire Süt Kooperatifi’ni ziyaret etti ve kooperatifin refakatinde Tire’deki çekimlerini yaptı.

Tire’de çekilen bölüm geçtiğimiz hafta sonu CNN Türk ekranında seyirciyle buluştu. Programda Tire’nin ve dolayısıyla Türkiye’nin tarım ve hayvancılıktaki potansiyeline değinen başarılı sunucu, Türkiye’nin bu potansiyele rağmen tarım ve hayvancılık alanında bir dünya markası olamamasının ardından yatan sebepleri masaya yatırdı.

 

CEM SEYMEN: “ÇİFTÇİNİN TEK ÇARESİ KOOPERATİF”

Tire’nin çok güzel bir yer olduğunu söyleyen Cem Seymen, “Tire gerçekten adında da olduğu gibi yemyeşil bir yer. Tire 55 bin nüfuslu bir yer. Tire’de önemli bir şey var. Kooperatifçilik. Bana göre Türkiye’deki kalkınma modelinin temel ismidir kooperatifçilik. Bugüne kadar bize kooperatif kelimesi korkuyla öğretildi. Kooperatif dendiği zaman aklımıza hep doğu blok ülkeleri, karanlık Moskova’nın yarattığı o dünya gelir, dolayıyla komünizmle özdeşleştirilmiş bir şeydir. Halbuki, o komünizmle özdeşleştirdiğiniz şey, bir tanesinin bile komünizmle alakası olmayan ülkelerin kalkınmasındaki temel yapı taşıdır. İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, İspanya kooperatif ülkesidir. Bizlere ‘aman kooperatife yaklaşma, başka örgütlerin, başka sloganların içine düşersin’ dediler ve bütün ülkeyi korkuttular. Onun için ben bu programda avazım çıktığı kadar bağırıyorum. Türkiye’deki köylünün, çiftçinin, besicinin kalkınabileceği tek bir model var. Kooperatiflere üye olacaklar.” Dedi.

 

“ÜRETİCİNİN FAKİR OLMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Türkiye’de köylünün çiftçinin fakir olmasının mümkün olmadığını vurgulayan Seymen, “Toprakla uğraşan birinin fakirlikten yakınması mümkün mü? Hep böyle olmadı mı? 1920ler, 30lar, 40lar belki biraz umut vaadetti ama 1950’den sonra köyler geri kaldı. Köy dediğiniz zaman aklınıza çeşmeden suyu akmayan, yolundan çamuru bitmeyen okulu olmayan, tiyatrosu olmayan, geri kalmış korkunç yerler aklınıza geldi. Köy diye bize bunu anlattılar. İsviçre’deki köyler neden öyle değil? Almanya’dakiler niye öyle değil? İngiltere’deki köyler niye kentlerden daha gelişmiş? Organik diyoruz, doğal diyoruz. Doğalın en kalitelisi köylerde. Niye köylerde tezek koksun? Neden köylerde sinema olmasın? Bakın beğenmediğimiz Çin, bugün kendi telefonunu, kendi arabasını, kendi trenini yapıyor. Biz ne yapıyoruz? Öcü diye kooperatiflerden el çektirdik. Köylerden kentlere göç ettik. Kentlerde 100 metrelik evlerde yaşasın. Aman sakın topraktan üretmesin. Sonra Kanada’dan mercimek ithal et. Kanada’dan mercimek ithal ettiğimiz bir Türkiye’de tarımı ağzımıza alamayız. Köylünün fakir olması mümkün değil. Nasıl başaracak? İngiliz çiftçisi nasıl başardıysa öyle olacak. Yani kooperatiflere üye olacak, o kooperatifler sayesinde üretici o bol paralı, şehirden gelen ağaların kölesi olmayacak. Kendi tarlasını ekecek, kendi tarlasını biçecek. “ dedi.

 

ESKİYÖRÜK: “TEKELLEŞME TEHLİKELİDİR”

Tire’deki çekimleri esnasında Tire Süt Kooperatifi’nin Organize Sanayi’deki tesislerinde Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ile röportaj yapan Cem Seymen, Eskiyörük’e kooperatifçiliği sordu. CNN Türk mikrofonuna konuşan Eskiyörük, “Türkiye’nin şartları kooperatifleşmeyi zorunlu kılmasına rağmen, gelişmiş ülkeler tarımsal faaliyetlerinin %90’ını kooperatiflerle sürdürürken ülkemizde kooperatifleşmenin %13’lerde olması Türk tarımının gelişmemesinin tek nedenidir. Kooperatifçilik bir öcü gibi gösterildi. Aslında kooperatifçilik insanlığa yakışan en doğru kalkınma modelidir. Çünkü tekelleşme tehlikelidir. Türkiye kooperatifleşmek zorunda. Tarım el değiştirmemeli. Bugün kırsaldaki küçük aile işletmelerinin devamlılığını sağlayabilmelerinin tek çözümü kooperatifleşmedir. Çünkü onlar tek başlarına yaşamlarını sürdüremezler. Büyük işletmeler karşısında rekabet güçleri yok. Ancak birlikte olurlarsa, yani kooperatif olurlarsa başarabilirler.” Dedi.

HABER VİDEOSU:

Editör: Haber Merkezi