İzmir’de tarım ve gıda sektörünün 32 temsilcisiyle kurulan İzmir Tarım Grubu’nun Başkanı Mahmut Eskiyörük, "Çiftçilik dünyanın en asil mesleğidir" dedi.


14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Mahmut Eskiyörük, "Çiftçilik yaratıcı, üretken ve insanlık için en önemli faaliyettir. 

Ancak bir o kadar da zor ve meşakkatli bir meslektir. Sosyal yaşamdan uzak, her türlü riske açık ve zahmetli olan bu işi yapan çiftçiler, toplumda en üst düzeyde itibar görmeye layık iken ne yazık ki; bugüne kadar hak ettiği değeri görememiştir. 

Artık bütün dünyada tarım ve gıda sektörünün stratejik öneminin farkına varılıyor. Dolayısıyla yeni yüzyılın en önemli sektörünün tarım ve gıda olduğu anlaşılmış ve gelecekte daha da büyük önem kazanacağı bilinmektedir. Çiftçilerimiz ise bu stratejik sektörün temel taşıdır. Bu yüzden üreticilerimiz her zaman daha fazla desteği ve önemi hak etmektedir" diye konuştu.   



İZMİR, TARIMDA TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMALI
İzmir Tarım Grubu olarak geniş çaplı bir çalışma başlattıklarını ifade eden Eskiyörük, “Hedefimiz; İzmir tarımını düzenleyerek ve geliştirerek, ilimizi bir ihracat merkezi haline getirmek olmalıdır” dedi.

Bunun için her biri kendi alanında uzman olan grup üyelerinin İzmir tarımıyla ilgili detaylı bir rapor hazırladığını belirten Eskiyörük şöyle devam etti:

“Bu raporla yerelde kalkınmanın sağlanabilmesi için İzmir tarımında izlenmesi gereken yol haritası belirlenecektir. Ayrıca raporumuzda kamu kurum ve kuruluşlarının öncülüğünde sektörün tüm paydaşlarıyla birlikte yürütülmesi gereken kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları da hazırlanacaktır” 

Gelişmiş dünya ülkelerinde tarımdaki sorunların ancak kooperatifleşmeyle çözüldüğünü, ayrıca ekonomik kalkınmanın ve toplumsal barışın bu şekilde sağlandığını belirten Eskiyörük, İzmir’deki tüm kurum ve kuruluşların bu amaç doğrultusunda Ortak Akıl çerçevesinde iş birliği yapması gerektiğini vurguladı. 

Gıda, tarım ve hayvancılık sektöründeki tüm paydaşların sektörün gelişimi için çalışmalar yaptığını ancak birbirlerinden kopuk çalışmalardan dolayı sonuç alınamadığını anlatan Eskiyörük, ”Tarımda ilerlemek istiyorsak; önümüzdeki süreçte Bakanlık, Yerel Yönetimler, Üretici, Sanayici, Akademisyen, Tüketici ve tüm yan sektörlerle entegrasyonun sağlanması gerekmektedir. Bir çok alanda öncülük yapan İzmir’in, tarımda da yapacağı atılımlarla Türkiye’ye örnek olacağına ve ülkemizin tarım politikalarına yön vereceğine inanıyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi