Yeni yıl ile birlikte; vergi mükellefi tüm gerçek kişi ve tüzel kişi işletmelerinin, vergi evrakları bildirimi işlemlerini “e-tebligat” yoluyla internet üzerinden yapmaları ve ayrıca hem ‘yazar kasa’ hem de ‘POS cihazı’ olan “yeni nesil yazar kasa” kullanımı mecburi hal gelecek.


Bir süredir uygulanan geçiş süreci ile vatandaşlara yeni uygulamalara alışmaları ve şartlarını değiştirmeleri için fırsat verildiğini belirten Devlet yetkilileri, bu konuda kalan son 40 günlük sürecin iyi değerlendirilmesini, özellikle “e-tebligat” (elektronik tebligat) konusunda işi son günlere bırakmadan Tire Vergi Dairesi’ne giderek gerekli müracaat yapılarak işlemlerin başlatılmasının bu kapsam içine giren vatandaşların lehine olduğunu belirtti. 

TİRE’DE BAŞVURU YAPMASI GEREKEN 3500 KİŞİNİN SADECE 300’Ü BAŞVURMUŞ !
“e-tebligat” başvurusu noktasında Tire’de yaklaşık 3500’ü aşkın potansiyel vergi mükellefinin bulunduğu, fakat şuana kadar bunların ancak 300 kadarının bu konuda gereken adımları attığı konunun uzmanları tarafından dile getirildi. Sürenin, 31.12.2015 tarihinde dolacağının altını çizen yetkililer, bu uygulamayı yapmayanları, yaklaşık 1300 TL’ye kadar varan cezaların beklediğinin ifade ederek, herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için ilgili vatandaşları uyardılar.

ELEKTRONİK TEBLİGAT (E- TEBLİGAT) NEDİR ?
Vergi dairelerimce düzenlenen ve mükellefler ile diğer muhataplarına 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evrakın, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile elektronik ortamda tebliğ edilmesidir.


E-TEBLİGAT NE ZAMAN BAŞLIYOR?
E-tebligat uygulaması 1 Ocak 2016 tarihinden başlayacaktır. Ancak , bu tarihten önce E-tebligat uygulamasına geçmek için bildirimde bulunanlara 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren e-tebligat yapılabilir.


KİMLERE E-TEBLİGAT YAPILACAK ?
*Kurumlar vergisi mükelleflerine zorunlu.
*Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlara zorunlu.
*Kendilerine e-tebligat yapılmasını talep edenlere isteğe bağlı, olarak e-tebligat yapılacaktır.
Örneğin: Sadece sahip olduğu araç nedeniyle Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefi olan bir kişi, sistemi kullanmak zorunda değildir. Ancak kendisine kesilen trafik para cezasından veya diğer idari para cezalarından hızlı ve zamanında haberdar olarak haklarından faydalanmak isterse e-tebligat sistemine dahil olabilir.


E-TEBLİGAT SİSTEMİNİ KULLANMAK İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR ?
Tüzel kişiler ve gerçek kişiler vergi dairelerinden yada internet vergi dairesinden edinecekleri, kendi grup ve tanımlarına uygun (gerçek kişiler veya tüzel kişiler için hazırlanmış olanından) “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi” ile bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunacaklardır.
İsteğe Bağlı Olarak Sistemi Kullanmak İsteyenlerde ise durum şöyle:  İsteğe bağlı olarak kendilerine e-tebligat yapılmasını isteyen tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküller, elektronik tebligat talep bildirimi ile katma değer vergisi veya gelir (stopaj) vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda buluna bilirler.


E-TEBLİGAT SİSTEMİNE DAHİL OLMAMANIN BİR CEZAİ MÜEYYİDESİ VAR MI ?
Yukarıda belirtildiği şekilde e-tebligat sistemini kullanmak zorunda olup bildirimde bulunmayan ve e-tebligat sistemine dahil olmayanlara idare tarafından Vergi Usul Kanununa Mükerrer 355’inci maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

Editör: Haber Merkezi